Formularz generujący klucz/serial dla usługi premium oraz zapis do pliku podanego w formularzu

1

Witam, od jakiegoś czasu prowadzę własny program i zamierzam wprowadzić usługę PREMIUM(przez PayPal). Chciałbym się dowiedzieć kilka istotnych dla mnie rzeczy, ponieważ chciałbym stworzyć skrypt formularza, lecz opiszę najpierw sposób jego działania.
A więc, odnośnik "Kup Teraz" przekierowuje na stronę PayPal, gdy ktoś zapłaci PayPal automatycznie pzrekierowuje na stronę, na której znajduje się formularz który wygeneruje klucz/serial dostępu do usługi premium i poprosi go o login z programu i zapisze ten klucz oraz datę jego ważności(czas wygaśnięcia) do pliku o nazwie podanej w formularzu(login), następnie ktoś idzie do programu, wpisuje login i klucz, a program pobiera dany plik i sprawdza czy się zgadza. Chciałbym aby zapisywało to w stylu plików INI, jeśli to możliwe. Kod formularza chciałbym dodać do Dodatkowych Stron w PHP-Fusion v7. Załączam przykład.

[SERIAL]
LOGIN=$login
SERIAL_NUMBER=$serial_number

[EXPIRATION_DATE]
MINUTE=$exp_date_minute
HOUR=$exp_date_hour
DAY=$exp_date_day
MONTH=$exp_date_month
YEAR=$exp_date_year

Rozumiem że nikt za mnię tego nie zrobi, a nawet nie wymagam, chciałbym tylko instrukcji bo php nie znam w ząb. Z góry dziękuję!
P.S. Proszę mnię nie odsyłać do kursów, choć jeśli będą zawierały AKURAT to czego potrzebuję to owszem.

1
  1. Pliki INI raczej nie są najlepszą metodą na fajną serializację w PHP, najlepszy będzie chyba json.
  2. Datę wygaśnięcia zapisuje się w postaci jednej liczby, tzw. unix timestamp, a sprowadzić ponownie do ludzkiej postaci można używając date().
  3. Przejrzyj listę wbudowanych funkcji od obsługi systemu plików, powinno być sporo przykładów, szczególnie przy fopen lub fwrite.
0

Dobra rada, ale zależy mi na tym abym to mógł przeczytać w szybki sposób lokalnie, np. skryptem Batch. Na razie zrobiłem coś takiego:

<?php
$login '';
$file = "../../downloads.agent-pendrive.c0.pl/downloads/agent_pendrive/premium/$login.ap_ini";

$fp = fopen($file, "a");
flock($fp, 2);
fwrite($fp, "[SERIAL]\n");
fwrite($fp, "SERIAL_KEY=");
fwrite($fp, rand(10000, 99999));
fwrite($fp, "-");
fwrite($fp, rand(10000, 99999));
fwrite($fp, "-");
fwrite($fp, rand(10000, 99999));
fwrite($fp, "-");
fwrite($fp, rand(10000, 99999));
fwrite($fp, "-");
fwrite($fp, rand(10000, 99999));
flock($fp, 3); 
fclose($fp);
?>

Ale nie wiem jak się robi takie TEdit jak w delphi abym mógł wprowdzić login. I nie wiem też jak zrobić button i to do niego podłączyć.

0

A wie ktoś może jak używać tych zmiennych: https://cms.paypal.com/us/cgi-bin/?cmd=_render-content&content_ID=developer/e_howto_html_Appx_websitestandard_htmlvariables ?

Gdzie wstawić zmienną aby mógł przeczytać jaki kto abonament wybrał? Np. zanim formularz wygeneruje kod, zobaczy jaki abonamt wybrałem. Zakładając że wybrałem na miesąc wygraneruje kod i zapisze go do pliku. Wie ktoś jak to zrobić?

0

Błagam, wejdź nieco w podstawy systemów licencjonowania i przerób chociaż podstawowy kurs PHP/HTML, popełniłeś już kilka karygodnych błędów w projekcie, więcej katastrof raczej nikt nie chce.

Podpowiedź #1: Pobieranie pliku .ini z właściwym serialem i porównywanie czy serial się zgadza po stronie klienta (idzie przechwycić ten plik na miliard sposobów, spisać sobie prawidłowy numer seryjny i wklepać ponownie do aplikacji).
Podpowiedź #2: Nie zabieraj się za pisanie rzeczy integrujących się z bankami, czy płatnościami jeśli nie masz podstaw, zrobisz mega katastrofę i prawdopodobnie poniesiesz na tym duże koszty.

0

Rozumiem że tak się nie robi, ale nie potrafię porónywać serialu po stronie serwera bo porpstu tego nie potrafię, nawet nie wiem jak to powinno wyglądać...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1