Suma wyników z zapytań.

0

Cześć, pisząc stronę napotkałem się z kolejnym problemem. Wytłumaczę to na przykładzie.

|liczba1|liczba2| - tabela

|5|10| - rekord1
|-3|0| - rekord2

Teraz do zupełnie innej tabeli chciałbym dodać sumę dwóch poprzednich rekordów tak aby wynik był następujący.

|liczba1|liczba2| - tabela druga

|2|10| - rekord w innej tabeli.

Mam nadzieję że dość jasno się wypowiedziałem, prosiłbym o pomoc za którą z góry dziękuję.

1

Najprościej to chyba zwyczajnie pobrać rekordy z pierwszej tabeli jednym zapytaniem, zsumować i wstawić do innej tabeli drugim zapytaniem.

1

Google zepsute?
Aż sprawdziłem, pierwsze zapytanie: insert sum of other table [tak, powinno być another], pierwszy wynik jest o MSSQL jeżeli się nie mylę, ale rozwiązanie jest identyczne w zasadzie, drugie już o MySQL.

INSERT INTO tabela2 (l1, l2) SELECT SUM(l1), SUM(l2) FROM tabela1

1

INSERT INTO tabela2 SELECT SUM(liczba1), SUM(liczba2) FROM tabela1 coś takiego?

0

A jest jakiś sposób żeby dodać inne dane nie tylko pobrane z drugiej tabeli?

0
MagicznyKacper napisał(a):

A jest jakiś sposób żeby dodać inne dane nie tylko pobrane z drugiej tabeli?

jest

0

zależy co chcesz konkretnie uzyskać?

0
gdfsg napisał(a):
MagicznyKacper napisał(a):

A jest jakiś sposób żeby dodać inne dane nie tylko pobrane z drugiej tabeli?

jest

Zechciałbyś mi powiedzieć jaki?

1
MagicznyKacper napisał(a):
gdfsg napisał(a):
MagicznyKacper napisał(a):

A jest jakiś sposób żeby dodać inne dane nie tylko pobrane z drugiej tabeli?

jest

Zechciałbyś mi powiedzieć jaki?

a zechciałbyś może powiedzieć jakie "inne dane"? ;)

0
dawidgarus napisał(a):

zależy co chcesz konkretnie uzyskać?

$dodaj = mysql_query("INSERT INTO testowa_tabela (liczba1, liczba2, imie)");

Gdzie liczba1 i liczba2 to suma z innej tabeli a imie to ciąg znaków który chcę sam bezpośrednio wprowadzić w zapytaniu.

0
gsfgdsg napisał(a):
MagicznyKacper napisał(a):
gdfsg napisał(a):
MagicznyKacper napisał(a):

A jest jakiś sposób żeby dodać inne dane nie tylko pobrane z drugiej tabeli?

jest

Zechciałbyś mi powiedzieć jaki?

a zechciałbyś może powiedzieć jakie "inne dane"? ;)

Chociażby ciąg znaków który wpiszę bezpośrednio w zapytaniu.

1

zwyczajnie dopisz je po przecinku w apostrofach

0

Ja polecam lekturę manuala zamiast jednego dnia kodzenia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1