media player w cakePHP

0

Witam serdecznie,

chciałabym się zapytać dlaczego jak korzystam z odtwarzacza pobranego z stronki:
http://flowplayer.org/download/index.html
są tam 3 pliki:
flowplayer.controls-3.2.13.swf
flowplayer-3.2.11.min.js
flowplayer-3.2.14.swf

przykład zastosowania:
http://flowplayer.org/documentation/installation/index.html

cały czas pojawia mi się komunikat "Film niewczytany .." Korzystam z framework cakePHP implementacje widoku wykonałam w następujący sposób :

-- view
-- edit.ctp;

/*
plik /flowplayer-3.2.11.min.js znajduje się w katalogu: /js
*
*
*/
 echo $this->Html->script('/js/flowplayer-3.2.11.min.js');	

/*
plik Wildlife.flv oraz flowplayer-3.2.14.swf znajdują się w tym samym katalogu co plik edit.ctp
pozostała cześć implementacji
*/
 <a href="Wildlife.flv"  style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="player"></a>
		   
 <script language="JavaScript">
	flowplayer("player", "flowplayer-3.2.14.swf");
</script>
  

uprzejmie proszę o wskazówkę , ehh nie wiem niby czemu go nie chce wczytać ....

0

jak wygląda URL podstrony + jak wygląda URL do pliku flv?

ps. script nie posiada atrybutu language, wykasuj

0

wykasowałam nie pomogło :(
dla przykładowej operacji (w postaci formularza):
http://www.strona/ads/edit/68

68 - to id tabeli

plik Wildlife.wmv : jest w cakephp/app/view/ads/Wildlife.wmv

niby powinno działać, może ten odtwarzacz nie jest kompatybilny z tym frameworkiem ...

0

czyli Twój swf widzi, że "jesteś w folderze" /ads/edit/68, oraz sugerujesz mu szukanie filmu w postaci Wildlife.flv, czyli konkretniej to tutaj; /ads/edit/68/Wildlife.flv.
Popraw ścieżkę do pliku flv.

Generalnie takie rzeczy powinny Ci się wyświetlić w debuggerze typu Firebug, Dragonfly itd., tj jakie żądania są wykonywane przez przeglądarkę.
Wtedy zauważyłabyś, że plik próbuje się pobierać z innej lokalizacji niż ty byś chciała.
Screenshot demonstrujący to na youtube (tylko tutaj linki są bardziej skomplikowane :P): http://i.imgur.com/89XUH.jpg

Całego zestawu narzędzi debuggerskich używa się praktycznie non-stop jak się składa stronę (chyba, że grzebiesz tylko w server-side).

może ten odtwarzacz nie jest kompatybilny z tym frameworkiem

Jedno jest po stronie klienta, drugie po stronie serwera. Działają niezależnie, więc nie mogą być ani kompatybilne, ani niekompatybilne ze sobą.

0
dzek69 napisał(a):

czyli Twój swf widzi, że "jesteś w folderze" /ads/edit/68, oraz sugerujesz mu szukanie filmu w postaci Wildlife.flv, czyli konkretniej to tutaj; /ads/edit/68/Wildlife.flv.
Popraw ścieżkę do pliku flv.

veeee nie 68 dodaje się do adresu URL, a naprawdę jest w folderze /ads/ plik Wildlife.flv
jest tak
-- ads (katalog)
-- edit.ctp (plik gdzie jest wyświetlanie odtwarzacza)
-- Wildlife.flv (film)

dzek69 napisał(a):

Generalnie takie rzeczy powinny Ci się wyświetlić w debuggerze typu Firebug, Dragonfly itd., tj jakie żądania są wykonywane przez przeglądarkę.

Firebug jest do layouts ale to później :)

dzek69 napisał(a):

Wtedy zauważyłabyś, że plik próbuje się pobierać z innej lokalizacji niż ty byś chciała.
Screenshot demonstrujący to na youtube (tylko tutaj linki są bardziej skomplikowane :P): http://i.imgur.com/89XUH.jpg

Całego zestawu narzędzi debuggerskich używa się praktycznie non-stop jak się składa stronę (chyba, że grzebiesz tylko w server-side).

może ten odtwarzacz nie jest kompatybilny z tym frameworkiem

Jedno jest po stronie klienta, drugie po stronie serwera. Działają niezależnie, więc nie mogą być ani kompatybilne, ani niekompatybilne ze sobą.

ehhh nie działa :( :(
tak to wygląda:

0

To jak wygląda to ja wiem, i jednocześnie nic to nie mówi (nie wiem jak możesz programować i jednocześnie podrzucać takie małomówiące informacje). Daj linka do strony, na której to można zobaczyć, będzie najprościej.

0

To chyba z jakiegoś panelu administracyjnego, bo mnie przekierowuje do strony głównej.

Generalnie to ja Cię sunę jaki chaos. Nawet KOD PHP mi się wyświetla na podstronie:
http://i.imgur.com/mDfZa.jpg

WTF? Jak ty to zrobiłaś to może nawet nie chcę wiedzieć..

Ten Wildlife.wmv to jest w ogóle dostępny z poziomu przeglądarki? Tj. czy możesz mi podać pełny link (domena + cała reszta) do tego pliku wmv? Bo na mnie to zapewne on jest w ogóle poza DOCUMENT_ROOT.

I generalnie...
user image

Ścieżek nie ogarniasz, podstawowych ostrzeżeń nie, piszesz tak, że wyświetla się kod php na stronie.
Jak uczysz się jeździć to po placu małym samochodzikiem czy wsiadasz w Ferrari i jedziesz na tor się ścigać? To dlaczego bierzesz się za jakiś duży portal nie mając pojęcia o podstawach funkcjonowania w zasadzie wszystkiego?

0

niom wlasnie , ale nie działa :( :(:( :

<a href="http://gobadei.pl/files/movies/Wildlife.wmv"  style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="player"></a>

<script>
	flowplayer("player", "flowplayer-3.2.14.swf");
 </script>
0

odtwarzacz uruchomił się :) :) :)
na razie tak napisałam:

 <a href="http://gobadei.pl/files/movies/Wiosna.mp3"  style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="player"></a>

 <script>
	flowplayer("player", "http://gobadei.pl/files/movies/flowplayer-3.2.14.swf");
</script>

ale na nim pojawia się komunikat błędu :

300 Player initialization failed : TypeError #1009

myślałam ze to o format pliku , ale jednak nie bo zamieniłam na 8.mp3 i to samo

0

omfg, masz plik js z wersji *.11, swf z wersji *.14 oraz kontrolki z *.13?
Gdzieś ty to znalazła? :| Zmień nazwę pliku z kontrolkami, żeby pasowała do wersji swf (czyli 14)

0

mam jeszcze jedno pytanko, bo bym bardzo chciała aby się wyświetlało w mniejszym formacie.

jak mam tak zrobione:

  
<a href="http://strona.pl/files/movies/Wiosna.mp3"  style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="player"></a>

 <script>
	flowplayer("player", "http://strona.pl/files/movies/flowplayer-3.2.14.swf", {
	    plugins: {
		controls: {
	            url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.controls-3.2.14.swf"
	    	}	
	    },
		clip: {
	           autoPlay: false
		}
	});
</script>

pojawia mi sie mały odtwarzacz, ale jest błąd :

301 Unable to load plugin: Unable to load plugin url flowplayer.audio-3.2.10.swf name audio

znowu jakby czegoś nie widział , jakieś wtyczki ...

0

podsumowanie, może komuś się przyda:

 
<?php 
echo $this->Html->script('/js/flowplayer-3.2.14.min.js');	
?>

<a href="http://strona.pl/files/movies/piosenka.mp3"  style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="player"></a>

		    <script>
			flowplayer("player", "http://strona.pl/files/movies/flowplayer-3.2.14.swf"   , {
			    plugins: {
				controls: {
			        url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.controls-3.2.13.swf"
 
				}	
			    },
			    plugins: {
				audio: {
				url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.audio-3.2.10.swf"
				}
			    },
			    clip: {
			        autoPlay: false
			    }
		    }); 
		    </script>  

dla katalogów, należy dodać następujące pliki :
/ public_html
/ files
/ movies :
-- flowplayer-3.2.14.swf
-- flowplayer.audio-3.2.10.swf
-- flowplayer.controls-3.2.13.swf
-- piosenka.mp3
/ js
-- flowplayer-3.2.14.min.js

0

ehh przy testach na plikach * *.avi * nie działa mi :( :( :(

<a style="display:block;width:425px;height:300px;"  id="streams" ></a>

<script>
	flowplayer("streams", "http://strona.pl/files/movies/flowplayer-3.2.14.swf" , {
	     plugins: {
			controls: {
			    url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.controls-3.2.13.swf" 
			}	
	    },
	    plugins: {
			audio: {
			    url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.audio-3.2.10.swf"
			}
	    }, 
	    plugins: {
			rtmp: {
			    url: "http://strona.pl/files/movies/flowplayer.rtmp-3.2.14.swf" ,
		            netConnectionUrl: "http://strona.pl/files/movies/plik.avi"
			}
	    },	 
	    clip: {
		        autoPlay: false
	    }
    });
			
</script>

zawartosc katalogow przedstawia sie nastepujaco:

/ public_html
/ files
/ movies :
-- flowplayer-3.2.14.swf
-- flowplayer.audio-3.2.10.swf
-- flowplayer.controls-3.2.13.swf
-- flowplayer.rtmp-3.2.14.swf
-- plik.avi
/ js
-- flowplayer-3.2.14.min.js

najgorsze jest to, że nie ma żadnego błędu ... cały czas ląduje się

1

To nigdy nie będzie działać przy plikach AVI. Tak samo przy MPG, MPEG, MKV, WMV i podobnych. Takie rzeczy można obsłużyć przez wtyczki (konkretnie pod windowsem to windows media player) - ale nie rób tego, bo większości i tak się to nie otworzy. Filmy w Internecie konwertuje się do FLV/MP4 (dla odtwarzaczy Flashowych), albo WEBM dla HTML5.

0

ehh na *.wmv tez własnie testowałam i nie działało.

ehh bardzo nie dobrze :( :( :( bo jak np użytkownik ma plik np w *.avi i chce go wstawić na stronę internetowa (klient) , to ja będę musiała (admin) jego plik zmienić na inny format flv lub mp4 ...

Ja mam napisać w takim przypadku funkcje zmieniającą format pliku? Czy jest jakieś inne rozwiązanie lepsze ?

Masz racje to nie będzie działać, ehh:
http://flowplayer.org/forum/7/65690

0

Nie ma coś takiego jak "funkcja zmieniająca format pliku". Żeby przekonwertować plik potrzebujesz uruchomić na serwerze program. Żeby uruchomić na serwerze program potrzebujesz co najmniej VPS lub serwer dedykowany, trochę znajomości Linuksa (żeby zainstalować sobie wszystkie serwery i aplikacje, oraz, żeby potrafić potem tego użyć) itd.

Innym rozwiązaniem jest wysyłka filmu na Youtube - oni tam to też konwertują - potem ściągnięcie FLV z Youtube (są skrypty wydobywające linki z filmów na youtube) i używanie tego FLV u siebie. W praktyce osoba dodająca ogłoszenie będzie musiała wysłać ten film na YouTube (może być jako niepubliczny), następnie w ogłoszeniu podać sam link do filmu, Twój skrypt pobierze wideo z Youtube i będzie działać.

0
dzek69 napisał(a):

Nie ma coś takiego jak "funkcja zmieniająca format pliku".

chodziło mi o jakiś skrypt lub program Faktycznie źle napisałam

dzek69 napisał(a):

Żeby przekonwertować plik potrzebujesz uruchomić na serwerze program. Żeby uruchomić na serwerze program potrzebujesz co najmniej VPS lub serwer dedykowany, trochę znajomości Linuksa (żeby zainstalować sobie wszystkie serwery i aplikacje, oraz, żeby potrafić potem tego użyć) itd.

skonsultuje , ta informacje bardo bardzo dziękuje

dzek69 napisał(a):

Innym rozwiązaniem jest wysyłka filmu na Youtube

nie wiem gdzie się to wysyła, można uprzejmie poprosić o wskazówkę Tylko nie jako zwykły użytkownik YouTube ... ? na YouTube sa filmy publiczne i niepubliczne, chodzi mi aby nie były tam tez dostępne.

dzek69 napisał(a):
  • oni tam to też konwertują - potem ściągnięcie FLV z Youtube (są skrypty wydobywające linki z filmów na youtube) i używanie tego FLV u siebie.

również nie wiem, gdzie można znaleźć takie skrypty, ale już szukam

dzek69 napisał(a):

W praktyce osoba dodająca ogłoszenie będzie musiała wysłać ten film na YouTube (może być jako niepubliczny), następnie w ogłoszeniu podać sam link do filmu, Twój skrypt pobierze wideo z Youtube i będzie działać.

0

Wysyłka filmu ręczna (opisałem to w przedostatnim zdaniu). Choć może jest jakieś youtube API z obsługą dodawania filmów.
Ale w ogóle po przemyśleniu - może po prostu wrzucić tam youtubowy player, zamiast bawić się w zgrywanie przekonwertowanych filmów?

To Ci się przyda jak coś:
http://www.masnun.me/2011/05/17/phptube-a-php-class-to-get-download-links-from-youtube-watch-videos.html
Uwaga - zwrotka z tej funkcji jest inna niż w przykładzie, prześledź sobie i dopasuj.

0

youtube przekonwertuje nawet najbardziej kosmiczne formaty. ty nie będziesz mieć żadnych fizycznych plików na serwerze. tylko elementy <iframe>.

0

ja mam wstawic tam:

<?php
require_once "http://strona.pl/files/movies/PhpTube.php";
$tube = new PhpTube();
$videos = $tube->getDownloadLink('http://www.youtube.com/watch?v=Q-0p7ogC51k');

var_dump($videos);
?>

i klase 'PhpTube.php'; ?

nie widzi tej klasy, a jest w tym katalogu co ścieżka podaje ?

0

Może po prostu zmienic odtwarzac video, flow player, nie obsługuje wielu formatół można zagnieżdzać real player, obsługuje większośc formatów, kiedyś zagnieżdzałem na strony www vlc, ale wyglądała niezbyt, inne programół nie znam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1