Witam serdecznie wszystkich

Mam jeden problem związany z dopisaniem jednej funkcji do aplikacji na facebook, chodzi mianowicie o to iż w tym momencie mogę dodać na dany obrazek
Dane linijki z plików tekstowych. ( w kodzie niżej jest to linijka 30 imagecreatefromjpeg ("foto.jpg"); )

Niestety nie potrafię tego tak zmodyfikować aby można było dodać zamiast właśnie tego obrazka foto.jpg
losowego zdjęcia z danego folderu na serwerze.

Szukałem i znalazłem odpowiedzi jak zrobić aby dodawał się losowy obrazek lecz nie potrafię jeszcze tego w pełni zaimplementować do kodu.

Zacząłem moją przygodę z PHP niecały miesiąc temu kożstam z książki Heliona od podstaw i jeszcze nie doszedłem do takich rzeczy.

Ale do rzeczy mam już kod gdzie dodaje obrazek foto.jpg i nanoszę na niego w odpowiednich miejscach tany tekst:

<?php
session_start();
putenv('GDFONTPATH=' . realpath('.'));
require_once 'src/facebook.php'; // EDIT
$app_id = "...";
$app_secret = "...";
$redirect_uri ="...";
$facebook = new Facebook(array(
'appId' => $app_id,
'secret' => $app_secret,
'cookie' => true
));
$user = $facebook->getUser();
$user_profile = $facebook->api('/me');
 
$coded = $_REQUEST['code'];
 
$name = "".$user_profile['name']."";
$birth = "".$user_profile['birthday']."";
$fbid = "".$user_profile['id']."";
 
function RandomLine($filename) {
$lines = file($filename) ;
return $lines[array_rand($lines)] ;
}
$reason1 = RandomLine("reason1.txt");
$reason2 = RandomLine("reason2.txt");
 
$obrazek = imagecreatefromjpeg ("foto.jpg");
 
 
 
$color = imagecolorallocate( $obrazek, 0, 0, 0 ); //kolro nazwiska
$color1 = imagecolorallocate( $obrazek, 36, 0, 255 ); //kolor pierwszej linijki na obrazku
$color2 = imagecolorallocate( $obrazek, 36, 0, 255 ); // kolor drugiej
 
$font1 = "HelveticaNeueLTPro-BdEx.ttf";
$font = "HelveticaNeueLTPro-BlkExO.ttf";
//$death = "".date('d/m/Y', strtotime( '+'.rand(0, 2023).' days'))."";
 
imagettftext( $obrazek, 48, 0, 9, 50, $color, $font, $name ); // pozycja pierwszej linijki
//imagettftext( $obrazek, 14, 0, 100, 115, $black, $font, $death ); losowa data
imagettftext( $obrazek, 36, 0, 57, 230, $color1, $font1, $reason1 ); // pozycja drugiej linijki
imagettftext( $obrazek, 36, 0, 1, 330, $color2, $font1, $reason2 ); // pozycja trzeciej linijki
 
 
imagejpeg($obrazek, "img/".$fbid.".jpg", 100);
 
$facebook->setFileUploadSupport(true);
 
//Create an album
$album_details = array(
'message'=> 'ZOBACZ mijesce i pozycję miłosną na dziś',
'name'=> 'bo zawsze jest czas na...'
);
$create_album = $facebook->api('/me/albums', 'post', $album_details);
 
//Get album ID of the album you've just created
$album_uid = $create_album['id'];
 
//Upload a photo to album of ID...
 
$file='img/'.$fbid.'.jpg'; //Example image file
 
$photo_details = array( 'message'=> '...', 'image' => '@' . realpath($file) );
$upload_photo = $facebook->api('/'.$album_uid.'/photos', 'post', $photo_details);
imagedestroy($obrazek);
$upphoto = $upload_photo['id'];
header("location: <a href="http://www.facebook.com&quot%3b%29" target="_blank">http://www.facebook.com")</a>
?>

No dobrze tak jak napisałem szukałem w sieci rozwiązania i znalazłem kilka sposobów, może je przedstawię.
Pierwszy sposób:

<?php
$folder = opendir(obrazki);
$i = 0;
while(false !=($plik = readdir($folder))){
if($plik != "." && $plik != ".."){
$obrazki[$i]= $plik;
$i++;
}
}
closedir($folder);
$losowy=rand(0,count($obrazki)-1);
echo '<img src="obrazki/'.$obrazki[$losowy].'" alt="" />';
?>

Najpierw za pomocą funkcji opendir() należy otworzyć folder
Funkcja readdir() zwraca nazwy kolejnych plików w danym katalogu
Za pomocą funkcji closedir() zamykamy połączenie z wcześniej otworzonym katalogiem.
Funkcja rand(), zwraca losową liczbę z podanego w parametrach przedziału. Natomiast funkcja count() przekazuje liczbę elementów tablicy.

Ok próbowałem na wiele sposobów użyć tego rozwiązania lecz nie udawało mi się to w pełni.

Drugi spoób na któy się natknąłem w sieci to za pomocą funkcji include() dodać plik:

Kod pliku do losowego wybierania obrazków:

<?php
$katalog = '/dziewczyny/obrazki/';
$n=0;
 
if(@$d = opendir($katalog)){
while (!(($plik = readdir($d)) === false)) {
if(stristr($plik, '.jpg') or stristr($plik, '.jpeg') or stristr($plik, '.gif') or stristr($plik, '.bmp') or stristr($plik, '.png')){
$n++;
$losowy_obr[$n] = "$plik";
}
}
closedir($d);
if(!empty($losowy_obr)) {
$losowa_poz = array_rand($losowy_obr);
echo "<table align='center'><tr><td><img src=\"$katalog/$losowy_obr[$losowa_poz]\"></td></tr></table>";
}
else echo 'Przykro nam zdjęcia uciekły';
}
else echo 'no to mam błąd i nie wiem co robić;P';
?>

Lecz nie wiedziałem także dokładnie gdzie wstawić funkcję include z tym plikiem, również próbowałem na wiele sposobów.

Bardzo proszę osoby które znają rozwiązanie tego problemu o pomoc, ponieważ nie mogę sam sobie poradzić. Wczoraj siedziłem do późnej nocy lecz mi się to nie udało.

Z góry dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc.