include PHP- dziwne zachowanie strony

0

Witam,
Jest to mój pierwszy post więc witam was wszystkich ;)
Oczywiście jak sam temat mówi mam dziwny problem,
www.gotuje.yoyo.pl ( nie jest to reklama ponieważ tj strona postawiona jedynie zaliczeniowo )

Na początku stworzyłem index.php, wpisałem tam całe górne menu:

<div id="gotuj_container_wrapper_outter">
<div id="gotuj_container_wrapper_inner">

<div id="gotuj_container">

	<div id="gotuj_menu">
    	<ul>
            <li><a href="#" class="current">Główna</a></li>
            <li><a href="#" target="_blank">na Gorąco</a></li>
            <li><a href="#" class="margin_r_330">na Zimno</a></li>
            <li><a href="#" target="_blank">Galeria</a></li>
            <li><a href="#" target="_blank">Regulamin</a></li>
            <li><a href="contact.php">Kontakt</a></li>

        </ul>
        
        <div id="site_title">
            <h1>
                <a href="http://www.gotuj.yoyo.pl" target="_parent">Gotuj z nami
                <span>lub ugotujemy dla Ciebie </span></a>
            </h1>
        </div>
        
    </div> <!-- end of menu -->

wklejam ten kod do pliku menu.php

używam w pliku index.php :

<?php include("menu.php"); ?>

I efekt jest taki, że cały portal mi się rozjeżdża.

Stronę mam zrobioną oczywiście na .css w załącznikach css do strony.

Da się temu jakoś zaradzić ? Pierw myślałem że nie warto includować, bo to tylko 5 linków, ale jednak ten projekt będę rozwijał dalej..

Jeśli potrzebne są kody jakichkolwiek innych plików, mogę udostępnić;)

0

Ale te wcięcia losowo robisz.
To nie wina php czy include, po prostu masz źle podomykane tagi. Jeżeli cały kod który podałeś wyżej jest w menu.php - to masz 3 niezamknięte divy - czy pamiętasz, żeby zamknąć je gdzieś potem?
Sprawdź sobie http://validator.w3.org/ - jeżeli tam będziesz miał wszystko dobrze to strona nie powinna się rozjeżdżać - w tym momencie masz już parę błędów (ale strona wygląda u mnie dobrze - ta, co podałeś link), w tym jedno zamknięcie </div>, do którego nie ma diva otwierającego.

0

po pozamykaniu menu, tymi divami strona znów się dziwnie otwiera. www.gotuje.yoyo.pl/index.php
Bez zalogowania się ciężko to zobaczyć, bo dodatkowo problemy mam z opcją gdy user nie jst zalogowany ale to już kwestia logowania i powinienem sobie z nią poradzić.

Użytkownik testowy:
L: test
h: test

Sprawdziłem, index.php oraz menu.php nie zawiera błędów a mimo wszystko dzieje się to samo..
Jak widać menu jest wyśrodkowane ( bo ten kawałek baneru należy również do banner.jpg)
Ale reszta się nagle zwala na środek, plik www.gotuje.yoyo/index.html nie zawieru include menu.php i wyświetla się normalnie..

0
ivedion napisał(a)

po pozamykaniu menu, tymi divami strona znów się dziwnie otwiera. www.gotuje.yoyo.pl/index.php

no chyba nie bardzo, screenshot z validatora: http://prntscr.com/6dovu

ivedion napisał(a)

Sprawdziłem, index.php oraz menu.php nie zawiera błędów a mimo wszystko dzieje się to samo..

jw.

ivedion napisał(a)

Jak widać menu jest wyśrodkowane ( bo ten kawałek baneru należy również do banner.jpg)
Ale reszta się nagle zwala na środek, plik www.gotuje.yoyo/index.html nie zawieru include menu.php i wyświetla się normalnie..

przeanalizuj sobie źródło strony i oglądaj każdy tag jak się zamyka i otwiera, w końcu załapiesz

0

No ok.. ale te błędy pojawiły się dopiero po zaimianie html-a na php, bo ja sprawdzałem z poziomu uploadu

I nie rozumie dlaczego on w pliku widzi 18x liniii jak ja mam tylko 15x ??

Czyta Od razu dokumenty Include?

0

Oczywiście jak sam temat mówi

Za przeproszeniem - G. mówi. Jutro będzie dziwniejszy problem...

używam w pliku index.php :

<?php include("menu.php"); ?>

Skoro wklejasz w plik php to po co znaczniki <?php ?>?

I efekt jest taki, że cały portal mi się rozjeżdża.

Z tego co widzę na stronie, to po zalogowaniu dodałem:

margin: auto;

Do div#gotuj_banner oraz gotuj_content_wrapper i wszystko się ładnie wyśrodkowało. Nie rozumiem, skąd pomysł, że prezentację treści można poprawić po stronie php, rozjeżdża się to w css'ie coś nie tak / nieuwzględnione wcale.

@dzek69 dobrze pisze, najpierw napraw składnię, później działanie...

bo ja sprawdzałem z poziomu uploadu

Że wtf co?

I nie rozumie dlaczego on w pliku widzi 18x liniii jak ja mam tylko 15x ??

On?

0
wskaźnik napisał(a)

Oczywiście jak sam temat mówi

Za przeproszeniem - G. mówi. Jutro będzie dziwniejszy problem...

używam w pliku index.php :

<?php include("menu.php"); ?>

Skoro wklejasz w plik php to po co znaczniki <?php ?>?

I efekt jest taki, że cały portal mi się rozjeżdża.

Z tego co widzę na stronie, to po zalogowaniu dodałem:

margin: auto;

Do div#gotuj_banner oraz gotuj_content_wrapper i wszystko się ładnie wyśrodkowało. Nie rozumiem, skąd pomysł, że prezentację treści można poprawić po stronie php, rozjeżdża się to w css'ie coś nie tak / nieuwzględnione wcale.

@dzek69 dobrze pisze, najpierw napraw składnię, później działanie...

bo ja sprawdzałem z poziomu uploadu

Że wtf co?

I nie rozumie dlaczego on w pliku widzi 18x liniii jak ja mam tylko 15x ??

On?

on w sensie że program.. pokazuje błędy w liniach 180 + a mój index.php ma liniii 156

poprawiłem to i masz rację, dziękuję Ci bardzo, wszystko działa jak powinno.

a składnie oczywiście poprawię.

Wiem że robię wcięcia itd chaotycznie ale to z pośpiechu oraz z niedoświadczenia.

0

pokazuje błędy w liniach 180 + a mój index.php ma liniii 156

Validator w3 pokazuje błędy w wygenerowanym dokumencie. Twój indeks ma 156 linii, ale generuje np. 200 liniowego HTMLa (sprawdź sobie źródło strony przy pomocy przeglądarki).

PS. Nie cytuj całego poprzedniego posta. Po co?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1