połączenie z bazą MSSQL

0

Witam,
Mam bazę danych MSSQL w webio.pl i stronę umieszczoną na nazwa.pl. Niestety, ale na stronie muszę wykorzystać dane które znajdują się w bazie MSSQL. Danych nie można przenieść, więc w grę wchodzi jedyne połączenie z bazą. Próbowałem – na podstawie przykładów w sieci – wykorzystać mssql_connect(). Niestety bez sukcesu. Wygląda na to, że nazwa.pl nie zapewnia chyba sterownika do połączenia z bazą MSSQL…
Czy w takim razie jest jakakolwiek możliwość, żeby połączyć się i pobrać dane?

0

To zależy co zapewnia webio. Z tego co wiem oferują zdalny dostęp do bazy w swoich droższych planach, w najtańszym takiego dostępu nie ma.

0

Dostęp do bazy z zewnątrz raczej mam... bo bez problemu łącze się z Visual Studio i Microsoft SQL Server Management :)
Zresztą i tak mam najwyższy pakiet w webio, więc to chyba nie to.

Problem jest gdy staram się uzyskać dostęp do bazy z poziomu strony www - napisanej w php - która siedzi na nazwa.pl

Kod którym staram się połączyć:

mssql_connect('mssql4.webio.pl,2401', 'uzytkownik', 'haslo');
mssql_select_db('baza_danych');

$q = mssql_query('SELECT Cena FROM lista_materialow');

while ($r = mssql_fetch_assoc($q)) {
    echo $r['Cena'] . '<br />';
}

mssql_close();
0

W takim razie jeżeli masz w webio dostęp z zewnątrz to problem musi leżeć po stronie nazwa.pl lub po stronie kodu, który podałeś. Niestety mam odruchy wymiotne na widok PHP i nie pomogę z tym connection stringiem. Spróbuj zapytać w dziale PHP, jeżeli kod PHP jest OK to wtedy możesz jedynie zwrócić się do nazwa.pl albo przenieść dane.

Btw. Jak oceniasz jakość świadczonych usług na webio?

0
AdamPL napisał(a)

Btw. Jak oceniasz jakość świadczonych usług na webio?

Korzystam z webio od niedawna, wiec dużo nie mogę napisać. Pozytywne wrażenie sprawia pomoc techniczna - działa błyskawicznie.
Odpowiedź (która rozwiązała problem) na mojego maila, dostałem dosłownie po 10min.

0

dostajesz jakieś błędy?
spróbuj tak:

error_reporting(E_ALL | E_NOTICE | E_STRICT);
mssql_connect('mssql4.webio.pl,2401', 'uzytkownik', 'haslo') or die('blad polaczenia');
mssql_select_db('baza_danych') or die('blad wyboru bazy');
 
$q = mssql_query('SELECT Cena FROM lista_materialow') or die('blad zapytania');
 
while ($r = mssql_fetch_assoc($q)) {
    echo $r['Cena'] . '<br />';
}
 
mssql_close();
echo 1;

co się wyświetla?
zanim mogłeś się połączyć z bazą z kompa to dodawałeś swoje ip w panelu w webio albo coś? może w tym problem że można się łączyć tylko z wybranych ip

0
konrados napisał(a)

co się wyświetla?

Nic, pusta strona - bez błędów, bez danych!

konrados napisał(a)

zanim mogłeś się połączyć z bazą z kompa to dodawałeś swoje ip w panelu w webio albo coś? może w tym problem że można się łączyć tylko z wybranych ip

Webio nie wymaga podania w panelu konfiguracji adresu IP żeby się połączyć.

0

jak się nic nie wyświetla to coś masz zesrane i musi być błąd, bo na końcu kodu dałem echo 1; na może masz coś w php.ini zesrane z raportowaniem błędów
daj po każdym średniku echo 1; i policz ile jedynek się wyświetla, wtedy będziesz wiedział która linijka powoduje błąd

0

Tak jak napisałem na początku – strona jest umieszczona na nazwa.pl - wiec błędy w php.ini można raczej wykluczyć :)
Wygląda na to, że nazwa.pl nie wspiera połączeń z MSSQL dla PHP – zwiecha jest na mssql_connect().
Problem w tym, że strony nie mogę przenieść, bazy również - a muszę się jakoś do niej dobrać :/

0

... przeczytaj jeszcze raz mój post, skoro się nie pojawia na stronie nawet '1' tzn. że występuje jakiś błąd, a skoro nie pojawia się błąd to masz zesrany php.ini, może na nazwa.pl raportowanie błędów masz do pliku, spróbuj wyłapać błąd wyjątkami http://php.net/manual/en/language.exceptions.php
chociaż wyjątki chyba nie udostępniają treści błędu z php (nie wiem nigdy nie używałem), więc http://php.net/manual/en/function.set-error-handler.php i napisać funkcje która wyświetli błąd

0
ini_set('display_errors', 1);

Na początku.

@konrados: Nazwa nawet nie udostępnia całościowo takich zabawek, więc nie wiem gdzie można było "zesrać"...

0

Fatal error: Call to undefined function mssql_connect()

1

mamy odpowiedź, nazwa ma wyłączony moduł mssql

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1