Witam,

piszę projekt w Symfony2 i chciałem użyć ACL, gdyż jest to dlaczego by nie skorzystać ?
Włączyłem acl, napisałem przy dodawaniu taki otoż kod:

    if ($form->isValid()) {
    $securityContext = $this->get('security.context');
    $user = $securityContext->getToken()->getUser(); // get current user
     
    $project->setAuthor($user);
     
    $entityManager = $this->get('doctrine.orm.default_entity_manager');
    $entityManager->persist($project);
    $entityManager->flush();
     
    // creating the ACL
    $aclProvider = $this->get('security.acl.provider');
    $objectIdentity = ObjectIdentity::fromDomainObject($project);
    $acl = $aclProvider->createAcl($objectIdentity);
     
    // retrieving the security identity of the currently logged-in user
    $securityIdentity = UserSecurityIdentity::fromAccount($user);
     
    // grant owner access
    $acl->insertObjectAce($securityIdentity, MaskBuilder::MASK_OWNER);
    $aclProvider->updateAcl($acl);
     
    $this->get('session')->setFlash('info', $this->tr('Project created'));
     
    return $this->redirect($this->generateUrl('projects_list'));
    }

i teraz mam pytanie, jak sprawdzić, czy zalogowany użytkownik ma do niego prawa?
Przypuśćmy taką sytuację: mam dwa obiekty klas $user oraz $project. Jak sprawdzić, czy wybrany użytkownik ma prawa do tego obiektu?
To jest raz, dwa: chcę stworzyć grupę użytkowników, którzy mają prawo np dodawać projekty oraz edytować ale tylko te, które sami stworzyli. Można to zrobić za pomocą acl?

Ogólnie chcę zrobić tak: jest użytkownik, który należy do jakiejś grupy. Na początku ten user wraz ze wszystkimi w grupie ma prawo do edycji/usuwania projektów. Następnie pozwala innej grupie np grupie X na to, aby mogli przeglądać zawartość projektu, ale bez edycji. Natomiast grupie Y daję uprawnienia podglądu oraz na przykład dodawania komentarzy.

Można to jakoś ładnie zrobić w acl czy muszę to zrobić za pomocą jakiś dodatkowych obiektów typu grupa?