Skrypt wyszukiwarki

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-12 11:10
0

Witam.
Muszę stworzyć na stronie wyszukiwarkę, która będzie zawierała 4 kryteria, przedstawione za pomocą rozwijanych list formularza. Każde kryterium będzie miało 2-4 opcje wyboru. Po wybraniu opcji i zatwierdzeniu wyszukania powinna pojawić się niżej lista wybranych elementów - odnośników do stron.
Czy znajdzie się ktoś chętny kto nakieruje mnie i pomoże obmyślić plan jak to zrobić najlepiej? Np. Mógłbym stworzyć tabele w bazie danych i tam każdą stronę opisać - jaką opcję zawiera w danym kryterium. Tylko jak to później wykorzystać w wyszukiwaniu? Jakieś konkretne funkcje? Jak wyświetlić listę wyników na podstawie wybranych opcji?
Pierwszy raz piszę taki skrypt i byłbym wdzięczny za każdą poradę.

Trochę poszperałem na forum i znalazłem dwa tematy:

Serdecznie pozdrawiam.





edytowany 1x, ostatnio: Miszczu87, 2011-09-12 11:22

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 15:35
0

zacząłem Ci odpowiadać w ten sposób: "na początek zastanów się jakie kryteria chcesz mieć", ale ponieważ Twoje kryteria są na listach rozwijanych, czyli jest ich pewna określona ilość i z góry wiadomo jakie, to wymyślanie kryteriów możesz przeprowadzić w dowolnym terminie, a na razie napisać coś uniwersalnego...

  1. dla kryteriów zrób w bazie 4 tabelę o polach: id, text, odczytuj z nich to co ma się znaleźć na poszczególnych listach formularza i id jako value
  2. dla stron zrób tabelę id, url, kryt1, kryt2, kryt3, kryt4, gdzie kryt1-4 to FK do odpowiednich tabel kryteriów
  3. wypełnij jakimikolwiek sensownymi danymi, żeby było na czym sprawdzać ;p
  4. na podstawie przesłanyego formularza robisz odpowiedniego selecta do bazy i drukujesz wyniki
  5. zmodyfikuj całość i dodaj paginację :D
  6. uzupełnij bazę lub napisz skrypt oceniający stronę i dodający rekord do bazy (zalecane przy dużej liczbie stron)

Pozostało 580 znaków

2011-09-12 15:56
0

Cieszę się, że ktoś zainteresował się moim problemem :)
Odnośnie kryteriów i opcji to wszystko już jest, ale nie było sensu na forum pisać, bo tu powinny być ogólne przykłady. Wszystko fajnie jest i zaczyna mi się to powoli układać w całość. Mógłbym prosić o jakiś szerszy opis punktu 4'tego? Jak to konkretnie ma wyglądać?





edytowany 1x, ostatnio: Miszczu87, 2011-09-12 16:03

Pozostało 580 znaków

2011-09-13 00:35
0

przesłany formularz będzie zawierał 4 zmienne kryteriów, a w nich id odpowiednich rekordów w tabelach kryteriów, więc musisz zrobić select'a z tabeli ze stronami, gdzie za where zrobisz odpowiednie warunki z wartościami, które przyszły od usera (uwaga: nie wstawiać bezpośrednio do stringa, bo to niebezpieczne, tylko najpierw sprawdzić)

Pozostało 580 znaków

2011-09-19 12:18
0
notexists napisał(a)
  1. dla stron zrób tabelę id, url, kryt1, kryt2, kryt3, kryt4, gdzie kryt1-4 to FK do odpowiednich tabel kryteriów

Co oznacza FK? :)





Foreign key jeśli dobrze myślę. - Zjarek 2011-09-19 12:23

Pozostało 580 znaków

2011-09-19 12:47
0

No tak, nie skojarzyłem skrótu.

Mam taki komunikat w PMA:

"Dodatkowe możliwości pracy z połączonymi tabelami zostały wyłączone. Aby dowiedzieć się, dlaczego - kliknij tutaj."

Po kliknięciu coś takiego:

"$cfg['Servers'][$i]['pmadb'] ... błąd [ Dokumentacja ]
$cfg['Servers'][$i]['relation'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Ogólne funkcje relacyjne: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['table_info'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Funkcje wyświetlania: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['table_coords'] ... błąd [ Dokumentacja ]
$cfg['Servers'][$i]['pdf_pages'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Tworzenie PDF-ów: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['column_info'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Wyświetl komentarze dla kolumn: wyłączone
Sposób prezentacji danych: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['bookmarktable'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Zapamiętane zapytanie SQL: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['history'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Historia SQL: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['designer_coords'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Widok projektu: wyłączone
$cfg['Servers'][$i]['tracking'] ... błąd [ Dokumentacja ]
Monitorowanie: wyłączone"

Czy bez tego mogę ustawić normalnie Foreign Key? Bo coś mi nie wychodzi niestety.





edytowany 4x, ostatnio: Miszczu87, 2011-09-19 15:04

Pozostało 580 znaków

2011-09-19 23:53
0

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=42090 - próbowałeś?

możesz w ogóle nie ustawiać FK, ale po co jeśli można ustawić :D

Pozostało 580 znaków

2011-09-20 13:57
0

Okey, udało mi się już dodać FK w tabelach. Jak wybrać jakieś elementy z tablicy to wiem, ale jak to zrobić aby wybierał odpowiednie według wybranych opcji na listach kryteriów? Jak połączyć tabelę z odpowiednią listą?





edytowany 4x, ostatnio: Miszczu87, 2011-09-20 17:05

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 00:19
0
select ... where ...

?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0