Kodowanie/szyfrowanie/zmiana stringa na niezrozumiałą postać

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-03 20:22
Heniu
0

Witajcie.
W jaki sposób zakodować/zaszyfrować/zmienić stringa na niezrozumiałą dla użytkownika postać a później łatwo ją odczytac?

Muszę umieścić takiego stringa w ukrytym polu formularza a potem w adresie URL, a ponieważ zawartosć jego może być myląca dla użytkownika wolę mu go nie pokazywać. Najlepiej gdyby dało się to zrobić dwoma f-cjami: zakoduj(), odkoduj(), najlepiej jeszcze na same cyfry.

Wiem, że mogę napisać własne f-cje ale już i tak mam ciężką stronę, nie chcę jeszcze dowalać tyle kodu. Najlepiej gdyby udało się wykorzystac istiejącą f-cje (choć jej niestety nie znalałem w manualu).

Ewentualnie mogę wykorzystać JS, choć i tam nie znalazłem niczego przydatnego (i krótkiego).

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 20:24
Rev
0

Może powiedz najpierw co chcesz zrobić, bo mam wrażenie, że da się to zrobić inaczej, lepiej.


Wszystko można zrobić lepiej...Tylko nikomu się nie chce :) - Patryk27 2011-08-03 20:32

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 20:32
Heniu
0

Mam formularz na stronie, który następnie wysyłam GET-em, czyli uformuje sie cos w stylu pokemon.php?banner=wartosc.

Natomiast nie chciałbym żeby "wartosc" była widoczna, a przynajmniej łatwa do odczytania przez usera. Chciałbym ją jakoś "ukryć"

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 20:40
0

E...
Nie używaj metody GET, tylko POST?
:D


Pozostało 580 znaków

2011-08-03 20:56
Heniu
0

Nie mogę. W formularzu są również inne pola, które będą w adresie URL.
Nie mogę użyć post, ponieważ zalezy mi na tym, żeby można było taki link skopiować i np. komuś wysłać, a nie za kazdym razem wypełniac formularz.

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 21:16
0

a nie możesz zrobić, żeby dane wysłane zostały postem, serwer zapamiętał wysłane dane w bazie, zwrócił id rekordu w bazie który dodał i nastepnie po wpisaniu w adresie: pokemon.php?bannerid=id wyświetlał ten rekord?


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░
No. Tak to się z reguły robi. Np. na picassie można wygenerować link z kluczem (id) dla jednego albumu albo w endomondo dla konkretnego treningu. - Rev 2011-08-03 21:28

Pozostało 580 znaków

2011-08-03 21:32
0

Base64 ? Szyfr cezara ? Od diabła i trochę jest "prostych" szyfrowań/kodowań ;)

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 08:15
Heniu
0

@[losowa nazwa]

Dzięki, o to mi chodziło. Mógłbyś podać więcej podobnych?

I tak znajdzie się ktoś, kto poświęci 5 minut i odgadnie szyfr... - Patryk27 2011-08-04 09:14

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 09:18
0

Jestem pewien, że jak poszukałbyś, to w przeciągu kilkunastu minut miałbyś ich naprawdę sporo ;)


Pozostało 580 znaków

2011-08-04 09:40
Heniu
0

Szukałem b. długo, po prostu pod hasłami kodowanie i szyfrowanie w google można znaleźć wszystko tylko nie to czego potrzebuję. Jeśli nie wierzysz, spróbUj sam :)

Pozostało 580 znaków

2011-08-04 09:44
0

Proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Szyfry_klasyczne


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0