Sprawdzanie w którym pliku jest zadeklarowana klasa

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-20 21:23
0

Mam dość nietypowe pytanie - czy jest możliwość sprawdzenia w którym pliku została zadeklarowana klasa z poziomu skryptu?

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 22:56
0

za bardzo tam się nie znam, ale może po prostu otwieraj plik i czytaj jego zawartość aż w którymś pliku napotkasz

class JakaśNazwa

Pozostało 580 znaków

2011-07-20 22:58
0

Na mój zdrowy rozsądek to kiedy robisz include/require to plik zewnętrzny jest "dołączony" do aktualnie przetwarzanego, a jego nazwa (i inne parametry) jest zapominana. Po co ci to potrzebne?

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 00:31
0

@TorchLight:
Takie rozwiązanie odpada na starcie, chociażby dlatego, że w skrajnym przypadku należałoby przeszukać cały dysk.

@Ktos:
Nie jest mi to jakoś bardzo potrzebne, tak się tylko zastanawiałem.

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 02:38
manual

Ech, sioroty, SIEROTY! Myśleć, czytać, szukać. Naturalnym (w większości języków) jest, że takie informacje uzysuje się poprzez mechanizm refleksji, o dziwo w PHP również: http://www.php.net/manual/pl/reflectionclass.getfilename.php

PHP mnie zadziwia czasami. Czasami nawet pozytywnie. - Ktos 2011-07-21 10:14

Pozostało 580 znaków

2011-07-21 10:04
0

człowiek uczy się całe życie ;]

Pozostało 580 znaków

2011-07-26 10:28
0

do tych refleksji to bym nie doszedł, ale w kilka sekund znalazłbym coś takiego:
http://php.net/manual/en/language.constants.predefined.php


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0