menu takie jak na facebook - ładowanie treści strony

0

Witam
Jak zrobić takie menu jak na facebook że jeśli kliknę np w górne menu na link profil przeładuję się strona a menu w ogóle nie zamigocze tz nie bedzie przeładowywanie jeszcze raz z całą stroną?

1

Technologia o którą pytasz nazywa się ajax. Asynchroniczne (czyli bez przeładowania) pobieranie treści wykonuje się po stronie użytkownika za pomocą javascript i obiektu xhr.

Możesz też wykorzystać do tego gotowy framework (np. jQuery posiadające funkcję ajax()).

0

o ile mi wiadomo facebook jest zrobiony w php i po zachowywaniu się strony nie wygląda mi to na ajax. No ale nie wiem dopiero zaczynam przygodę z webasterstwem i jeszcze ucze sie języków programowania

0
mato2123 napisał(a)

o ile mi wiadomo facebook jest zrobiony w php

Może i nawet być w Branfucku zrobiony, to w niczym nie przeszkadza. PHP to język server-side. Kod PHP wykonuje się po stronie serwera, a my tu rozmawiamy o kliencie, czyli tym co dzieje się w przeglądarce. Kolega wyżej mówi prawdę :P

2

Jeszcze dodam, że facebook korzysta z dobrodziejstw html5, przejrzyj ten wątek i poczytaj o history.pushState().

0

Ale po co pytasz zamiast zajrzeć w kod strony na fb? Wszystko clinet-side, cały kod do podglądu.

0

moglibyście mi zrobić taką przykłądową stronkę tylko z dwoma podstronami bo nie znam sie na tym z tą funkcją
history.pushState żeby linki nie wyglądały np tak: www.przykłada.pl/#!/ajax tylko tak www.przykład.pl/ajax noi tak jak wcześniej pisałem żeby menu było bez przeładowywania

0

Oto przykładowa stronka (załącznik).
Wymaga jQuery (dołączone).
PS: oczywiście nie wystarczy tak 'normalnie' przez przeglądarkę uruchomić.
Trzeba pliki wrzucić na jakiś serwer (np.EasyPHP, czy jakiś inny); dopiero wtedy będzie działać.

0

ale chciałbym jeszcze żeby liniki wygladały tak http://127.0.0.1/Nowyfolder/page2
a nie tak :
http://127.0.0.1/Nowyfolder/#page2

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1