menu takie jak na facebook - ładowanie treści strony

Odpowiedz Nowy wątek
2011-07-17 12:25
0

Witam
Jak zrobić takie menu jak na facebook że jeśli kliknę np w górne menu na link profil przeładuję się strona a menu w ogóle nie zamigocze tz nie bedzie przeładowywanie jeszcze raz z całą stroną?

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 13:00
1

Technologia o którą pytasz nazywa się ajax. Asynchroniczne (czyli bez przeładowania) pobieranie treści wykonuje się po stronie użytkownika za pomocą javascript i obiektu xhr.

Możesz też wykorzystać do tego gotowy framework (np. jQuery posiadające funkcję ajax()).

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 14:57
0

o ile mi wiadomo facebook jest zrobiony w php i po zachowywaniu się strony nie wygląda mi to na ajax. No ale nie wiem dopiero zaczynam przygodę z webasterstwem i jeszcze ucze sie języków programowania

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 15:14
0
mato2123 napisał(a)

o ile mi wiadomo facebook jest zrobiony w php

Może i nawet być w Branfucku zrobiony, to w niczym nie przeszkadza. PHP to język server-side. Kod PHP wykonuje się po stronie serwera, a my tu rozmawiamy o kliencie, czyli tym co dzieje się w przeglądarce. Kolega wyżej mówi prawdę :P


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 15:26
2

Jeszcze dodam, że facebook korzysta z dobrodziejstw html5, przejrzyj ten wątek i poczytaj o history.pushState().

Pozostało 580 znaków

2011-07-17 19:37
0

Ale po co pytasz zamiast zajrzeć w kod strony na fb? Wszystko clinet-side, cały kod do podglądu.

Pozostało 580 znaków

2011-07-18 10:32
0

moglibyście mi zrobić taką przykłądową stronkę tylko z dwoma podstronami bo nie znam sie na tym z tą funkcją
history.pushState żeby linki nie wyglądały np tak: www.przykłada.pl/#!/ajax tylko tak www.przykład.pl/ajax noi tak jak wcześniej pisałem żeby menu było bez przeładowywania

Pozostało 580 znaków

2011-07-18 11:48
0

Oto przykładowa stronka (załącznik).
Wymaga jQuery (dołączone).
PS: oczywiście nie wystarczy tak 'normalnie' przez przeglądarkę uruchomić.
Trzeba pliki wrzucić na jakiś serwer (np.EasyPHP, czy jakiś inny); dopiero wtedy będzie działać.

  • www.rar (0,06 MB) - ściągnięć: 63

edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-07-18 11:49

Pozostało 580 znaków

2011-07-18 11:58
0

ale chciałbym jeszcze żeby liniki wygladały tak http://127.0.0.1/Nowyfolder/page2
a nie tak :
http://127.0.0.1/Nowyfolder/#page2

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0