Wyświetlanie elementu TYLKO na jednej stronie

0

Witam serdecznie!

Otóż mam taki problem. Korzystam z CMS Joomla, jednak wprowadziłem do ów CMSa własny "dodatek", który chciał bym aby był wyświetlany tylko na stronie głównej (index.php).

Kod "dodatku" wygląda tak:

<div id="slider2"><div id="slider_bg">
      <div id="slider">
         <ul>
            <li><a href="#">TREŚĆ 1</a></li>
            <li><a href="#">TREŚĆ 2</a></li>
            <li><a href="#">TREŚĆ 3</a></li>
            <li><a href="#">TREŚĆ 4</a></li>
         </ul>
      </div>
   </div>
   <script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.5.2/jquery.min.js"></script>
   <script>
      $("#slider").delay(700).slideDown();
   </script>
</div>

Oczywiście klasy CSS zapisane są w pliku do tego przeznaczonym.
Jak widać, jeżeli taki kod wkleję do pliku index.php, to będzie on wywoływany na wszystkich podstronach portalu- a tego nie chcę. Chciał bym aby był wywoływany tylko i wyłącznie przy adresie http://www.jakis_adres.pl/board/index.php

Czytałem, że trzeba korzystać z PHP i funkcji IF, GET. Jednak ja się kompletnie nie znam na tego typu operacjach.

Czy mógł by ktoś z Was powiedzieć mi jak wykonać taki kod?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc.

0

Co prawda nie znam struktury tego Joomla ale spróbuj z czymś w tym stylu:

if(!isset($_GET['podstrona'])&&empty($_GET['podstrona']))
   echo "zawartość";

gdzie do $_GET['podstrona'] będzie ID lub nazwa dla ładowanej podstrony np: dla galeria będzie "galery" lub "1" natomiast dla index.php (strona główna) wartość ta musi być pusta.

Chyba trochę niezrozumiale napisałem ale myślę że sobie poradzisz.

Dzięki tej zmiennej możesz sobie pobrać bierzący adres (tj. np dla ' http://www.google.php/strona.html?d=2 ' $_SERVER['REQUEST_URI'] równe będzie z '/strona.html?d=2'). Ciąg ten możesz sobie rozbić z pomocą funkcji explode()

np.:

$adr = explode("?", $_SERVER['REQUEST_URI']);
$adr2 = explode("&", $adr[1]);
$ile = count($adr2);
$value = "";
for($x=0; $x<$ile; $x++)
{
   if($adr2[$x]=="podstrona=1")
      $value = "ok";
}
if($value=="ok")
   echo "jakiś tekst co ma być wyświetlony";

Można to na wiele sposobów zrobić ale ja korzystam z tych, które podałem najczęściej z tego pierwszego bo ten drugi to tak troche na około biegnie :P

Pozdrowienia

0

Jak znam życie tam jest template system, więc takim cudem nic nie zdziałasz. Jedyne co mogę polecić to tutoriale o robieniu dodatków/modułów/wtyczek/wtf do Joomli, albo gotowe elementy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1