PHP-CGI obsługa cookies

0

Jak z poziomu wiersza poleceń wywołać plik php ze zdefiniowanymi ciasteczkami i vice versa, jak później odczytać ciasteczka po wywołaniu pliku?

Skoro tego nikt nie wie, to może chociaż podeśle mi ktoś jakiś tutek o php-cgi/cli?

0
wanter napisał(a)

Jak z poziomu wiersza poleceń wywołać plik php

#php skrypt.php
#php /var/www/skrypt.php

0
wanter napisał(a)

Jak z poziomu wiersza poleceń wywołać plik php ze zdefiniowanymi ciasteczkami i vice versa, jak później odczytać ciasteczka po wywołaniu pliku?

Skoro tego nikt nie wie, to może chociaż podeśle mi ktoś jakiś tutek o php-cgi/cli?

Z ciasteczkami? Od tego jest $_SERVER['argc'] i $_SERVER['argv'] w PHP/CLI akurat...

0
root4 napisał(a)
wanter napisał(a)

Jak z poziomu wiersza poleceń wywołać plik php

#php skrypt.php
#php /var/www/skrypt.php

Tyle to wiem, ale ciasteczka, które wymaga plik php nie zostaną przekazane.

Demonical Monk napisał(a)
wanter napisał(a)

Jak z poziomu wiersza poleceń wywołać plik php ze zdefiniowanymi ciasteczkami i vice versa, jak później odczytać ciasteczka po wywołaniu pliku?

Skoro tego nikt nie wie, to może chociaż podeśle mi ktoś jakiś tutek o php-cgi/cli?

Z ciasteczkami? Od tego jest $_SERVER['argc'] i $_SERVER['argv'] w PHP/CLI akurat...

A można jaśniej? Jakiś przykład z linii poleceń?

0

php skrypt.php lubie kaszke

<?php
echo $_SERVER['argv'][1]; //lubie
echo $_SERVER['argv'][2]; //kaszke
?>

php skrypt.php "lubie kaszke"

<?php
echo $_SERVER['argv'][1]; //lubie kaszke
?>

Jeśli nie masz polecenia "php" to użyj "php5" albo "php-cgi" - działanie identyczne. Dodatkowo, możesz zrobić z PHP tak samo jak ze skryptem basha. Piszesz plik:

#!/usr/bin/php-cgi
<?php
echo $_SERVER['argv'][1];
?>

Zapisujesz (np. pod nazwą skrypt.php), robisz chmod +x skrypt.php i możesz wywoływać sobie skrypt wpisując w terminalu po prostu:
./skrypt.php "lubie kaszke"
W przypadku takiego "upraszczania" musimy rozpocząć skrypt od linii #!/usr/bin/php-cgi która wskaże ścieżkę do interpretera. Oczywiście nie trzeba tego robić jeśli wywołujemy skrypt komendą php-cgi skrypt.php costam.

0

Niestety takie rozwiązanie mnie nie interesuje. Muszę z linii poleceń wysłać jakoś ciastka do PHP i je odebrać.

0

Nie da się. To jest specyficzny mechanizm używany wyłącznie w skryptach serwujących zawartość stron internetowych. Nie można zrobić z tego użytku w trybie CLI. Możesz zrobić mały workaround:

// na górze skryptu:
$ciastka = array();
foreach($_SERVER['argv'] as $arg) {
   $tmp = explode('=', $arg, 1);
   $ciastka[$tmp[0]] = $tmp[1];
}
$_COOKIE = $ciastka;

Wtedy wywołując skrypt tak:

php skrypt.php "kaszka=tania pozywna" "piwo=debowe mocne" x=333

Dostaniesz w $_COOKIE coś takiego:

echo $_COOKIE['kaszka']; //tania pozywna
echo $_COOKIE['piwo']; //debowe mocne
echo $_COOKIE['x']; //333

Ale to i tak tylko obejście problemu. (No i nie odbierzesz ciastek, chyba że sobie wygrepujesz) Wypadałoby przepisać skrypt jeśli chcesz używać go w CLI, tak żeby nie używał ciastek.

0

Musi się jakoś dać. To jak Apache w trybie CGI obsługuje ciastka? Dzięki w każdym razie za odpowiedzi.

0

Ciasteczka są wysyłane do użytkownika nagłówkiem odpowiedzi, a otrzymywane od użytkownika nagłówkiem zapytania. Czyli de facto wszystko siedzi w nagłówkach które apache parsuje i ustawia odpowiednie zmienne środowiskowe w PHP. Cały ten interes idzie przez HTTP. Pod CLI nie ma gdzie przechować tych ciastek, dodatkowo CLI używa po prostu konsoli jako wejścia/wyjścia, nie korzysta z HTTP. Skrypt kompatybilny z CLI niestety nie może używać ciastek, jest wiele innych możliwości do wykorzystania. Jeśli coś wymaga ciastek w trybie konsolowym to jest źle napisane...

0

A masz może namiary na jakiś tutorial, który opisuje jak to zrobić przez fcgi phpa? Czyli jak połączyć się z serwerem php na porcie i przesłać mu to wszystko do przetrawienia, a później odebrać?

0

Co to jest za skrypt, że nie możesz go po prostu przerobić? Łącznie się przez HTTP jest bezcelowe i mniej wydajne...

0

Ale moment - co ty tak w zasadzie chcesz zrobić? Chcesz zrobić własny serwer HTTP, który przez CGI/FastCGI będzie współpracował z PHP?

0

Tak, taki na własny użytek.

1

Kiedy php-cgi odsyła ci dane (wypisuje na standardowe wyjście), to robi to wraz z nagłówkami, inaczej niż php-cli. Na przykład:

X-Powered-By: PHP/5.2.11
Set-Cookie: test=test
Content-type: text/html

Tutaj wynik działania skryptu!

Więc już widać, że aby dostać ciastka, jakie skrypt tworzy, to musisz sobie zanalizować odpowiedź skryptu. Choć jednak CGI zostało tak zaplanowane, by serwer był tylko pośrednikiem, a nie grzebał w odpowiedzi swojego procesu CGI - tylko przekazał go jak leci. Ciastkiem ma się zająć już agent użytkownika.

Aby z kolei przekazać ciastka do skryptu CGI musisz przekazać ciasteczka w zmiennej środowiskowej HTTP_COOKIE. W batchu wyglądałoby to tak:

E:\Marcin\Temp>set HTTP_COOKIE=test=test

E:\Marcin\Temp>echo %HTTP_COOKIE%
test=test

E:\Marcin\Temp>php-cgi script.php
X-Powered-By: PHP/5.2.11
Content-type: text/html

From cookie: test
0

z doswiadczenia: jezeli chcesz laczyc serwer http z php to uzyj nie cgi tylko fcgi

0
Ktos napisał(a)

Kiedy php-cgi odsyła ci dane (wypisuje na standardowe wyjście), to robi to wraz z nagłówkami, inaczej niż php-cli. Na przykład:

X-Powered-By: PHP/5.2.11
Set-Cookie: test=test
Content-type: text/html

Tutaj wynik działania skryptu!

Więc już widać, że aby dostać ciastka, jakie skrypt tworzy, to musisz sobie zanalizować odpowiedź skryptu. Choć jednak CGI zostało tak zaplanowane, by serwer był tylko pośrednikiem, a nie grzebał w odpowiedzi swojego procesu CGI - tylko przekazał go jak leci. Ciastkiem ma się zająć już agent użytkownika.

Aby z kolei przekazać ciastka do skryptu CGI musisz przekazać ciasteczka w zmiennej środowiskowej HTTP_COOKIE. W batchu wyglądałoby to tak:

E:\Marcin\Temp>set HTTP_COOKIE=test=test

E:\Marcin\Temp>echo %HTTP_COOKIE%
test=test

E:\Marcin\Temp>php-cgi script.php
X-Powered-By: PHP/5.2.11
Content-type: text/html

From cookie: test

No i Ktos tutaj jest wielki, o to chodziło. Dziękuję :)

0

Kolejne pytanie.

Jak dodać więcej niż jedno ciastko? Przecież w tej zmiennej środowiskowej można przenieść tylko jedno ciastko, a PHP może mieć ich dużo.

1

test.php:

<?php
	var_dump($_COOKIE);
?>
C:\Users\Marcin>set HTTP_COOKIE=test=test;test2=test2;test3=test3

C:\Users\Marcin>php-cgi test.php
X-Powered-By: PHP/5.2.11
Content-type: text/html

array(3) {
  ["test"]=>
  string(4) "test"
  ["test2"]=>
  string(5) "test2"
  ["test3"]=>
  string(5) "test3"
}

Zwykły średnik jest kluczem ;-)

0

Dzięki po raz kolejny :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1