Wysyłanie maila przez PHP

0

Mam problem z wysyłaniem maila z zawartością formularza na stronie. Czy może ktoś wie z jakiego powodu nie otrzymuję maila na adres?
Zawartość formularza:

 
<form action="zamowienie.php" method="post">
<fieldset><legend>Dane zamawiajacego</legend>
<table border="0">
  <tr>
    <td>Podaj swoje imię i nazwisko:</td>
    <td><input type="text" name="nazwisko" value="" size="40" maxlength="40"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Nazwa firmy:</td>
    <td><input type="text" name="firma" value="" size="40" maxlength="30"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Adres:</td>
    <td><input type="text" name="adres" value="" size="40" maxlength="50"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>E-mail:</td>
    <td><input type="mail" name="email" value="" size="40" maxlength="40"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Telefon</td>
    <td><input type="telefon" name="telefon" value="" size="40" maxlength="40"></td>
  </tr>
</table>
</fieldset>
<fieldset><legend>Zamówienie</legend>
<label>Materiał</label>
<table width="300">
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="material" value="drut sprężynowy czarny" id="Material_0">
      drut sprężynowy czarny</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="material" value="drut sprężynowy nierdzewny" id="Material_1">
      drut sprężynowy nierdzewny</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="material" value="drut sprężynowy ocynkowany" id="Material_2">
      drut sprężynowy ocynkowany</label></td>
  </tr>
</table>
<label>Rodzaj sprężyny</label>
<table width="200">
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="talerzowa" id="Rodzaj_0">
      talerzowa</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="naciskowa" id="Rodzaj_1">
      naciskowa</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="naciskowa stożkowa" id="Rodzaj_2">
      naciskowa stożkowa</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="naciskowa bez przyłożeń" id="Rodzaj_3">
      naciskowa bez przyłożeń</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="naciągowa" id="Rodzaj_4">
      naciągowa</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="rodzaj" value="naciągowa bez zaczepów" id="Rodzaj_5">
      naciągowa bez zaczepów</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="Rodzaj" value="skrętowa" id="Rodzaj_6">
      skrętowa</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><label>
      <input type="radio" name="Rodzaj" value="inna" id="Rodzaj_7">
      inna</label></td>
  </tr>
</table>
<br>
<table border="0">
  <tr>
    <td>D średnica drutu [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="srednica" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
   <tr>
    <td>Dz średnica zewnętrzna [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="srednica_zewn" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Dw średnica wewnętrzna [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="srednica_wew" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Dp średnica podziałowa [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="srednica_podz" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Lo długość swobodna[mm]:</td>
    <td><input type="text" name="dlugosc_swob" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>s=h skok [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="skok" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Zc ilość zwojów czynnych [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="zwoje" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  <tr>
    <td>Z ilość zwojów całkowitych [mm]:</td>
    <td><input type="text" name="ilosc_zwoje" value="" size="5" maxlength="5"></td>
  </tr>
  </table>
</fieldset>
<fieldset><legend>Dodatkowe informacje:</legend>
<textarea name="dodatkowe_inf" cols="70" rows="5"></textarea>
</fieldset>
<input name="send" type="submit" value="Wyślij"> 
<input name="send" type="reset" value="Wyczyść formularz">
</form>

Plik zamowienie.php

 
<?php
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$firma=$_POST['firma'];
$adres=$_POST['adres'];
$email=$_POST['email'];
$telefon=$_POST['telefon'];
$material=$_POST['material'];
$rodzaj=$_POST['rodzaj'];
$srednica=$_POST['srednica'];
$srednica_zewn=$_POST['srednica_zewn'];
$srednica_wew=$_POST['srednica_wew'];
$srednica_podz=$_POST['srednica_podz'];
$dlugosc_swob=$_POST['dlugosc_swob'];
$skok=$_POST['skok'];
$zwoje=$_POST['zwoje'];
$ilosc_zwoje=$_POST['ilosc_zwoje'];
$dodatkowe_inf=$_POST['dodatkowe_inf'];

$nadawca_imie = '[Zapytanie ze strony]';
$send_email ='[email protected]';
$temat = '[Zapytanie ze strony] - Informacja o zamówieniu';
$headers = 'MIME-Version: 1.0\r\n'.PHP_EOL;
$headers .= 'Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'.PHP_EOL;
$headers .= 'From: $nadawca_imie <$email>\r\n'.PHP_EOL;
$headers .= 'Reply-To:[email protected]' . "\r\n" .'X-Mailer: PHP/';
$body_mail = '<html><head><title>Wiadomosc</title></head>
<body>
<table width=600 border=0 cellpadding=1 cellspacing=2 align=center>
<tr>
<td colspan=2 align=center><b><u>'.$temat.'</u></b></td>
</tr>
<tr>
<td colspan=2 align=center> </td>
</tr>
<tr>
<td width=200 align=right>Imię i nazwisko zamawiającego:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>'.$nazwisko.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=200 align=right>Firma:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>'.$firma.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=200 align=right>Miasto:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>'.$adres.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td width=200 align=right>Mail zgłaszającego:  </td>
<td width=424><div align=\"justify\"><b>'.$email.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Telefon:  </td>
<td align=left valign=top> <div align=\"justify\"><b>'.$telefon.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Materiał:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$material.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Rodzaj sprężyny:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$rodzaj.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>D średnica drutu [mm]:</td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$srednica.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Dz średnica zewnętrzna [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$srednica_zew.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Dw średnica wewnętrzna [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$srednica_wew.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Dp średnica podziałowa [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$srednica_podz.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Lo długość swobodna[mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$dlugosc_swob.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>s=h skok [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$skok.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Zc ilość zwojów czynnych [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$zwoje.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Z ilość zwojów całkowitych [mm]:  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$ilosc_zwoje.'</b></div></td>
</tr>
<tr>
<td align=right valign=top>Dodatkowe informacje  </td>
<td align=left valign=top>  <div align=\"justify\"><b>'.$dodatkowe_inf.'</b></div></td>
</tr>
</table>';

mail('[email protected]',$temat,$body_mail,$headers);

print "<br><center>Zapytanie zostało wysłane</center>";
print "<br><center>skontaktujemy się z Tobą wkrótce</center>";
?>
0

z tego co pamietam funkcja mail() zwraca false przy niepowodzeniu, wiec powinienes chociaz sprawdzic czy funkcja zwraca true

 
if(mail('[email protected]',$temat,$body_mail,$headers)) 
	echo 'wyslano';
else
	echo 'nieoczekiwany blad';
0

Zwraca nieoczekiwany błąd

0

Zdaje się, że czasem na serwerach admin blokuje funkcję mail.

0
madmike napisał(a)

Zdaje się, że czasem na serwerach admin blokuje funkcję mail.

Już to wykluczyłem. Otrzymałem info od admina, że funkcja nie jest blokowana.

0

Przydałoby się wyizolować jakoś problem - próbowałeś puścić najprostsze?

 mail('[email protected]', 'Temat wiadomosci', 'Test'); 

Byłoby przynajmniej wiadomo, że problem leży w konfiguracji...

0

Błąd był w nagłówku maila, już wszystko działa.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1