Dane z formularza do ftp Jak to zrobic?

0

Mam taki problem chce dane z formularza dopisać do pliku w ftp jak to zrobić?

0

<myśli> przesłać dane na serwer z php, połączyć się z ftp, ściągnąć plik, dopisać, wysłać przez ftp ?;>

0

a jakiś przykład skryptu

0

a z którą częścią masz problem?

0

własnie nie mam pojęcia jak to zrobić

0

a znasz php?

0

tak w jakims stopniu jutro to napisze tak jak mi poleciłeś i zobaczymy co wyjdzie

0

a takie coś

<?php 
/********************************************* 
* plik formularz.php 
*********************************************/ 

$pole1 = trim($_POST['pole1']); 
$pole2 = trim($_POST['pole2']); 

if(empty($pole1) and empty($pole2)) { 
     
// prosty formularz zawierający dwa pola 
echo '<form action="" method="post"> 
<input type="text" name="pole1" style="width: 200px;" /><br /> 
<textarea name="pole2" style="width: 200px; height: 100px;"> 
</textarea><br /> 
<input type="submit" value="Zapisz" /> 
</form>'; 
} 
else { 
     
    // dane pochodzące z formularza 
    $dane = $pole1."`".$pole2."\n"; 
    // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku 
    $file = "baza.txt"; 
    // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania 
    $fp = fopen($file, "a"); 
    // blokada pliku do zapisu 
    flock($fp, 2); 
    // zapisanie danych do pliku 
    fwrite($fp, $dane); 
    // odblokowanie pliku 
    flock($fp, 3); 
    // zamknięcie pliku 
    fclose($fp); 
     
    echo "Dane zostały zapisane!<br />"; 
    echo "<a href=\"podglad.php\">Zobacz wpisane dane</a>"; 
} 

?>
Teraz zapisane dane wyświetlimy na stronie.

PRZYKŁAD
<?php 
/********************************************* 
* plik podglad.php 
*********************************************/ 

// wczytanie zawartości pliku do tablicy 
$file = file("baza.txt"); 
// przechodzimy przez tablicę za pomocą pętli foreach 
foreach($file as $value) { 
// rozbijamy poszczególne linie na części 
$exp = explode("`",$value); 
// wyświetlamy rozbity tekst 
echo $exp[0]."<br />".$exp[1]."<hr />"; 
} 

?>

tylko ze zamiast do pliku to do ftp
tak będzie dobrze??

0

I gdzie w tym FTP, bo nie nadążam?

0
qetli napisał(a)

tylko ze zamiast do pliku to do ftp
czyli chyba ftp w następnych iteracjach będzie, ja na razie czekam na sformatowanie kodu, bo nawet zacytować tego nie idzie bo 2/3 ucina;p

0

w sumie generalnie zapisywanie do pliku dobrze zrobione:)
natomiast doczytałem, że jest ftp_exec i wtedy można zrobić appenda na przykład

0

Ale po co robić jakiś ftp_exec skoro można użyć fopen(), fwrite() i fclose()?

0

a jeszcze taka dało by rade waszym zdaniem dane z mysql dodać do pliku w ftp

0

Czy ktoś by był miły i napisał mi ten skrypt żeby z MySQL dodawało do FTP bo tego jeszcze nie ogarniam??

0

Ehh... Wyjaśnij po kolei co chcesz zrobić, bo sie pogubiłem.

0

Chce zeby dane z formularza zapisywały się do mysql to zrobiłem. I własnie nie wiem jak zrobic żeby dane z mysql były dopisywane do pliku w ftp. Chodzi tu dokładnie o serwery gier

0

Pokaż ten kod, gdzie używasz MySQL.

0
<?php 
$zolty = $_POST['zolty']; 
$zielony = $_POST['zielony']; 
$czerwony = $_POST['czerwony']; 
$niebieski = $_POST['niebieski']; 

if($zolty and $zielony and czerwony and niebieski) { 
     
    $connection = @mysql_connect('localhost', 'uzytkownik', 'haslo') 
    or die('Błąd przy połączeniu z bazą mysql'); 
    $db = @mysql_select_db('tutorial', $connection) 
    or die('Błąd! Upewnij się że nazwa bazy danych jest prawidłowa'); 
     
    $ins = @mysql_query("INSERT INTO tabela SET zolty='$zolty', zielony='$zielony', czerwony='$czerwony', niebieski='$niebieski'"); 
     
    if($ins) echo "Dodałem rekord"; 
    else echo "Napotkałem błąd przy dodawaniu nowego rekordu"; 
     
    mysql_close($connection); 
} 

?>
0

Wyjaśnię to jeszcze raz mam w bazie MySQL rekordy o nazwach "nick", "hasło".
Chce żeby te dane które są w bazie automatycznie odpisywały się do pliku w FTP w takiej postaci
"nick" "hasło"

Dodam ze dane mają dopisywać się na końcu pliku .
Dokładnie chodzi o sklep dla sieci serwerów cs w którym admini będą się dodawać automatycznie.

0
Demonical Monk napisał(a)

Ale po co robić jakiś ftp_exec skoro można użyć fopen(), fwrite() i fclose()?

  1. nie trzeba ściągać całego pliku jeśli jest duży
  2. nie wiem jak działa ów shell, ale to być może mogłoby zapewnić synchronizacje - wszystkie rekordy trafiłyby do pliku na pewno, a ewentualne różne wersje nie zostaną utracone - plik ze zmianą nr 2 a bez zmiany nr1 nie nadpisze pliku ze zmianą nr1 (poprawcie mnie jeśli się mylę)
0

To napisz mi takie coś jak możesz bo ja tego nie ogarniam.

0

co napisać?;>

i czy rzeczywiście chcesz to zapisywać do pliku na innym serwerze niż serwer z kodem php i robić to za pomocą protokołu FTP ? :>

0

Chce tak żeby dane z mysql dodawały się do pliku w ftp obojetnie jakim sposobem

1
notexists napisał(a)

i czy rzeczywiście chcesz to zapisywać do pliku na innym serwerze niż serwer z kodem php i robić to za pomocą protokołu FTP ? :>

qetli napisał(a)

Chce tak żeby dane z mysql dodawały się do pliku w ftp obojetnie jakim sposobem

zadałem Ci dosyć precyzyjne pytanie określające jak rozumiem "przez FTP" na co dostałem odpowiedź "w ftp", która może co najwyżej świadczyć o tym, że nie rozumiesz pytania :]

0

aha a jak inaczej można to zrobić?

0

Bo tak jak tłumacze chce dane z bazy MySQL dopisać do pliku serwera cs a tam mam dostęp przez ftp

0

jeżeli php i plik są na tym samym serwerze, to jest powiedzmy ... pomijalnie mało ważne jak ty masz tam dostęp :]

zapytanie mysql, otwórz plik w trybie append, dopisz linię, zamknij plik :]

a szkoda, taki ciekawy temat się zapowiadał...

0

o to własnie chodzi zer nie są na tym samym serwerze

0

czyli wracamy jednak do wersji z z dwoma serwerami i FTP <hura>

0

tak i jak to własnie zrobić??

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1