[html/php] select

0
$kolor = '<SELECT NAME="kolor[]">
<option value="kolor">01</option>
<option value="kolor2">02</option>
<option value="kolor3">03</option>
<option value="kolor4">04</option>
<option value="kolor5">05</option>
<option value="kolor6">06</option>
<option value="kolor7">07</option>
<option value="kolor8">08</option>
<option value="kolor9">09</option>
<option value="kolor10">10</option>
<option value="kolor11">11</option>
<option value="kolor12">12</option>
<option value="kolor13">13</option>
<option value="kolor14">14</option>
<option value="kolor15">15</option>
<option value="kolor16">16</option>
<option value="kolor17">17</option>
<option value="kolor18">18</option>
<option value="kolor19">19</option>
<option value="kolor20">20</option>
<option value="kolor21">21</option>
<option value="kolor22">22</option>
<option value="kolor23">23</option>
<option value="kolor24">24</option>
<option value="kolor25">25</option>
<option value="kolor26">26</option>
<option value="kolor27">27</option>
<option value="kolor28">28</option>
<option value="kolor29">29</option>
<option value="kolor30">30</option>
</SELECT>';

mam takie coś.. mogę wyświetlic obrazek wdle wybranego koloru??
Jakieś if( coś tam== kolor 30)
echo 'kolor30.gif';
???

0

Nikt, nigdzie tego nie wie.. czy to jest jakieś zadanie typu problem <ort>komi voyagera</ort>? Już zaczynam watpić..

0

Raczej zbyt niejasno opisałeś swój problem.

Rozumiem, że użytkownik ma wysłać formularz z elementem select, którego kod wkleiłeś wyżej. Formularz ma lecieć do skryptu PHP i ten skrypt ma wygenerować... co? Stronę z "obrazkiem w danym kolorze"? Co to znaczy? Nie ma takiego koloru jak "25". Cały obrazek ma być w jednolitym kolorze? Czy masz już przygotowanych 30 obrazków, które np. zrobiłeś w Paincie ;), każdy obrazek ma inny kolor i chcesz na stronie wyświetlić jeden z nich?

Spójrz proszę na swój post i sam się zastanów, czy postawiłeś pytanie w sposób jasny i precyzyjny. Dopóki tego nie zrobisz, są marne szanse na to, że ktoś będzie Ci w stanie pomóc -- choćby bardzo chciał. Czasami da się domyślić, o co chodzi pytającemu, ale czasami -- ni cholery.

0

Chcę na tej samej stronie wyświetlić mały obrazek z tym kolorem. Skrypt PHP generuje mi pdf, ale potrzebuję na stronie z formularzem wyświetlić jeszcze jakiś obrazek. Kliknę na np. 02 a w a gdzieś tam na stronie wyświetla mi się obrazek..

0

A możę mogę dodać do <option> jakiś onclick ?? Póki co próbuję, ale nic..

0
wujek napisał(a)

Chcę na tej samej stronie wyświetlić mały obrazek z tym kolorem.

Z JAKIM kolorem? Weź mi wstaw tu linka do obrazka z kolorem50. To zobaczę jaki to kolor. Bo ja nie wiem. Wiem, co to np. kolor niebieski. Ale w tym selekcie nie masz nic o kolorze niebieskim. Wiem, co to za kolor #FF0000, ale w selekcie też nic w tym stylu nie masz. Masz tylko "kolor2", "kolor3" itd. Nie znam takich kolorów i nie wiem jak one wyglądają, więc nie mogę Ci pomóc w napisaniu skryptu, który je wyświetli.

wujek napisał(a)

Kliknę na np. 02 a w a gdzieś tam na stronie
wyświetla mi się obrazek..

Jaki obrazek? Pytałem się o to we wcześniejszym poście. Masz przygotowane jakieś obrazki z tymi kolorami (i te obrazki wrzuciłeś na serwer i to któryś z nich masz wyświetlić), czy co?

Poza tym: jak wygląda "obrazek z kolorem"? Np. obrazek niebieski to niebieski prostokącik? Czy może zdjęcie niebieskiego hipopotama? Opisz te obrazki.

Jeśli nie odpowiesz na moje pytania, to raczej Ci nie pomogę. I tak: masz mi napisać, czy na "obrazku z niebieskim kolorem" ma być niebieski prostokąt, niebieska ikonka pliku PDF, czy niebieski nosorożec.

Bo jeśli to tylko mają być gładkie prostokąciki, to w ogóle nie musisz używać obrazków.

wujek napisał(a)

A możę mogę dodać do <option> jakiś onclick ?? Póki co próbuję, ale nic..

Możesz dodać onclick do elementu select, a potem sprawdzać selectedIndex. Tu masz przykład: http://www.w3schools.com/jsref/prop_select_selectedindex.asp

0

http://www.w3schools.com/jsref/prop_select_selectedindex.asp
o to mi chodziło:) Dzieki, trochę zmęczony jestem, bo już długi czas siedzę nad tym..

0

jest jeszcze coś takiego jak onchange

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1