<select> + sql

0
nazwa = '<SELECT NAME="nazwa[]"><option value="nazwa">stół rehabilitacyjny</option>
<option value="nazwa2">stół rehabilitacyjny prosty</option>
<option value="nazwa2">stół rebilitacyjny do terapii manualnej</option>
<option value="nazwa2">stół do masażu</option>
<option value="nazwa2">fotel rehabilitacyjny</option>
<option value="nazwa2">Fotel kosmetyczny</option>
<option value="nazwa2">Kabina do ćwiczeń i zawieszeń</option>

Witam, mam kod powyżej.. ale mam pyatnie czy da się podpiąć pod to baze danych, żeby nie wpisywać wszystkiego ręcznie, czyy też polecenie select sie do tego nie nadaje??

0

Jaki to język? PHP? JS?

Jeśli PHP:

Tworzysz sobie tabelę typu:

id name
2 Jabłko
3 Mleko
4 Cośtam
$result = mysql_query('SELECT * FROM tabela ORDER BY name ASC');
if (!$result) {
   echo('MySQL Error in ' . __FILE__ . ' (' . __LINE__ . '): ' . mysql_error());
   exit();
}

echo('<select name="jakis_select">');
while($row = mysql_fetch_array($result)) {
   echo('<option value="'.$row['id'].'">' . $row['name'] . '</option>');
}
echo('</select>');

To jest taki najprymitywniejszy sposób. Musisz wszystko zbudować samemu po wyciągnięciu z bazy, najpierw wykonujemy zapytanie SELECT, żeby wybrało nam ładnie dane z tabeli tabela sortując po name rosnąco (czyli od A do Z). Potem w pętli while przetwarzamy każdy wybrany wiersz zapisując go w $row i wyświetlając używając echo.

0

W PHP.
Dzięki działa:)

0

Mam takie coś:

$nazwa = '<SELECT NAME="nazwa[]"><option value="nazwa">stół rehabilitacyjny</option>';

A wie ktoś może jak zrobić, żeby w zmiennej nazwa była wartość name z tąd:

$result = mysql_query('SELECT * FROM pufki ORDER BY name ASC');
if (!$result) {
   echo('MySQL Error in ' . __FILE__ . ' (' . __LINE__ . '): ' . mysql_error());
   exit();
}

echo('<select name="jakis_select">');
while($row = mysql_fetch_array($result)) {
  echo('<option value="'.$row['id'].'">' . $row['name'] . '</option>');
}
echo('</select>');
0

A tak bardziej po ludzku,chcę przypisać do zmiennej $nazwa
wynik tego wyboru

echo('<select name="jakis_select">');
while($row = mysql_fetch_array($result)) {
  echo('<option value="'.$row['id'].'">' . $row['name'] . '</option>');
}
echo('</select>');

Próbowałem na wiele sposobów, ale niestety chyba źle rozumuję...

0

polecam pouczyć się php...

pierwszy lepszy wynik z google:

http://programowanie.celary.net/folmularze_w_php.html

0

Z tym pouczyć, to się zgodzę, ale w tym linku nie ma odpowiedzi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1