Przeinstalowanie plików php

0

Cześć wszystkim,

Jak mogę przeinstalować pliki PHP? Ostatnio zrobił mi się bajzel w plikach, wszystkie pliki PHP są w C:/usr/php, interpreter PHP czyta php.ini z C:/WINDOWS, a phpinfo() wskazuje jeszcze jakąś inną ścieżkę, sam już nie wiem co gdzie jest i co jest poprawne...Nawet gdybym usunął cały folder PHP, a potem zainstalował od nowa wszystko, to co zrobić, żeby interpreter korzystał właśnie z tego folderu, a nie z jakiegoś innego...

Chcę się w tym ogarnąc żeby zainstalować PEAR, bo gdy kilkam go-pear.bat to wyskakuje mi jakiś błąd, unable to initialize the module, czy coś w tym stylu.

0

Usunąć krasnal serwa i zainstalować coś porządnego, XAMPPa przynajmniej.

0

Na początek serwer Apache. W następnej kolejności zainstalowanie php za pomocą instalatora, który sam już pokonfiguruje serwer. Dalej MySQL i inne cuda. Na samym końcu zostaje jeszcze ostateczna konfiguracja httpd.conf i restart serwera.
Polecam w/w aplikacje instalować np. do c:\wamp, generalnie do jakiegoś wspólnego katalogu. Nie żeby apache był w "c:\program files", a php w "c:\php". Porządek musi być :)
Na początku może wydawać się to dość trudne, ale przynajmniej zaowocuje tym, że będziemy mieli to co chcieli. W XAMPP czy innych takich dołożone jest mnóstwo niepotrzebnego softu, cuda wianki, na cholerę mi to? Instaluję tylko to co mi się przydaje :)

0
pan kuba napisał(a)

Na początek serwer Apache. W następnej kolejności zainstalowanie php za pomocą instalatora, który sam już pokonfiguruje serwer. Dalej MySQL i inne cuda. Na samym końcu zostaje jeszcze ostateczna konfiguracja httpd.conf i restart serwera.

To nie pingwin, jednym aptem wszystkiego nie zainstalujesz, nie ma tak łatwo...

0

Dzięki, zainstalowałem tego xampp (widzę, że pear automatycznie wbudowany :)), usunąłem krasnala, ale phpinfo() nadal wskazuje na cos innego. Wygląda to tak:

http://img837.imageshack.us/img837/899/hgfhgfhgfhgfhgf.jpg

Może to być Zend Server, którego ściągnąłem niedawno. Dzisiaj go usunąłem, zostało parę plików których na razie nie mogę usunąć, jakiś błąd wyskakuje, nieważne. Da się jakoś ustawić, żeby php używał xampp'a, zamiast innego serwera?</image>

0

Przecież XAMPP to jest tylko paczuszka zawierająca Apache+PHP+MySQL. Skoro działa to znaczy że wszystko razem współgra.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1