[php][html] Chciałbym ukrywać adres plików

0

Witam. Jak w tytule. Czy jest jakiś sposób aby ukryć adresy fizyczne plików które znajdują się na innym serwerze? Chciałbym aby użytkownik przy pobieraniu pliku nie wiedział, że pobiera go z innego serwera. Wiem, że są rzeczy takie jak tnij.org i mógłbym napisać funkcję, która zwracałaby skrócony link ale przy pobieraniu i tak widać źródło... Jeżeli jest to możliwe to bardzo proszę o pomoc. Oczywiście nie wchodzi w grę ściąganie tych plików na mój serwer.

0

Jak chcesz ukryć, to niestety jedyną metodą jest przepuszczanie plików przez twój serwer. Czyli w locie pobierasz i w locie udostępniasz użytkownikowi.

0

Niestety to by mnie za dużo kosztowało. Ale chyba znalazłem kompromisowe rozwiązanie. Zmiana domeny na adres ip serwera. Szkoda no ale chyba muszę się tym zadowolić.

0

Rozwijają wypowiedź DM: Możesz utworzyć skrypt, powiedzmy download.php, przyjmujący parametr liczbowy ID. Na podstawie tego ID będziesz decydował jaki plik ma być ściągany. W skrypcie tym pobierasz plik za pomocą file_get_contents. Nie zapominaj także o odpowiedniej konfiguracji serwera - allow_url_fopen musi być włączone. Pobrany plik wyrzucasz na wyjście za pomocą echo.

0
kubARek napisał(a)

Rozwijają wypowiedź DM: Możesz utworzyć skrypt, powiedzmy download.php, przyjmujący parametr liczbowy ID. Na podstawie tego ID będziesz decydował jaki plik ma być ściągany. W skrypcie tym pobierasz plik za pomocą file_get_contents. Nie zapominaj także o odpowiedniej konfiguracji serwera - allow_url_fopen musi być włączone. Pobrany plik wyrzucasz na wyjście za pomocą echo.

Litości, przy 100MB plikach to nie uciągnie. Trzeba jechać na fopen + fgets i co jakiś czas flushować zawartość do użytkownika. Można też dorobić obsługę wznawiania pobierania, ale to już wyższa szkoła jazdy.

Adres IP zazwyczaj mało daje, bo o ile wejdzie ci takie 4P czy jakiś pornoschab po adresie IP, to strony mogą być różnie skonfigurowane...
Przykład: gothic.gram.pl != 89.248.166.198

0

A tak, co racja to racja :P Moja koncepcja jest dobra do pobierania jpgów i txtów, ale przy większych plikach faktycznie byłby problem..

0

Niestety nie ma takiej opcji. Tych plików ma być całkiem sporo i różnej wielkości. Poza tym jest limit transferu, miejsca na dysku i serwer nie ma nie wiadomo jakiej przepustowości żeby pobierać masę plików w tym samym czasie. Takie rozwiązanie odpada.

0

Więc innego nie ma.

0

można jeszcze użyć nagłówka location (google + header + location) i przekierowywać przeglądarkę na właściwy plik. mniej kumaci ludzie (czyli 95% użytkowników internetu) nie połapie się.

0

A może po prostu zrób regułę htaccess :)

0
leadersmind napisał(a)

A może po prostu zrób regułę htaccess :)

Mógłbyś rozwinąć trochę temat? Z plikiem .htaccess jeszcze nie pracowałem i chętnie to nadrobię tylko napisz co to ma na celu (w tym przypadku) bo nie wiem ;-)

0

i co da ta reguła, poza rewritem url-a? przecież nie zmienisz nazwy zewnętrznych hostów.

0

Ok, w sumie na potrzeby mojego projektu wystarczy zmiana hosta na ip bo lista serwerów jest bardzo wąska i takie coś będzie działało prawidłowo.

0
ŁF napisał(a)

i co da ta reguła, poza rewritem url-a? przecież nie zmienisz nazwy zewnętrznych hostów.

Wydaje mi się, że można zrobić wyswietlanie pliku na zasadzie:

jezeli adres (na mojej domenie) to katalog/plik.jpg to przepisuje to na http://innadomena.pl/plik.jpg

W firebugu bedzie widac, ze plik jest pobierany skad indziej, ale laik chyba tego nie zobaczy.
Nie jestem pewien czy to zadziała, ale wydaje mi się, że powinno być ok.

0

Mógłbyś opisać o co z tym chodzi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1