[PHP] Wysyłanie pliku do użytkownika

0

Witam.

Skrypt na serwerze generuje mi pewien plik. Chce, by po wygenerowaniu tego pliku zapisać go na serwerze (łatwizna), a potem wyświetlić użytkownikowi okienko do ściągnięcia (zapewne przekierowanie zwykłe do tego pliku w headerze) po czym, gdy plik zostanie ściągnięty chciałbym go usunąć. W jaki sposób to zrobić??

//pozdrawiam pinokio999

0
  1. Nagłówki: Header('Content-type.....) header('Content-disposition:.... etc etc
  2. Wyświetlasz zawartość pliku, albo masz ją w jakiejś zmiennej albo odczytujesz plik: echo $zawPliku; file_get_contents
  3. Od razu usuwasz plik: unlink($nazwaPliku);

Najpierw zawartość zostanie przesłana do klienta. Użytkownik będzie sobie ściągał, ściągał, a jak ściągnie, to wywoła się właśnie fcja unlink.

0
kubARek napisał(a)

Najpierw zawartość zostanie przesłana do klienta. Użytkownik będzie sobie ściągał, ściągał, a jak ściągnie, to wywoła się właśnie fcja unlink.

Jak serwer skończy wysyłać, a nie jak klient ściągnie. Istotna różnica.

0

różnica taka, że nie obsługuje wznawiania połączeń, tak?

0

To też, tylko mi chodzi o to że serwer może przeczytać i wysłać całość gdy klient ma zaledwie 80%, więc już na tym etapie plik może nie istnieć. Oczywiście pozostałe 20% będzie w drodze, ale plik nie będzie już istniał, bo serwer z nim skończył.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1