Co otworzyło fopen [PHP]

0

Jak z uchwytu do pliku (zwracającego między innymi przez funkcję fopen) mogę uzyskać ścieżkę do tego pliku?

0

Przecież zawsze jakimś argumentem to otwierasz...

0
Demonical Monk napisał(a)

Przecież zawsze jakimś argumentem to otwierasz...
Nie koniecznie

0

Nie można po prostu czegoś takiego?

$temp_file = tempnam(sys_get_temp_dir(), 'MojPrefiks'));
$handle = fopen($temp_file, 'w');

Co prawda istnieje prawdopodobieństwo otwarcia tego samego pliku przez dwa skrypty wykonujące się jednocześnie, jeśli czujesz potrzebę można walnąć random do prefiksu.

0
Demonical Monk napisał(a)

Co prawda istnieje prawdopodobieństwo otwarcia tego samego pliku przez dwa skrypty wykonujące się jednocześnie [...].

Prawdę mówiąc to obecnie mam to właśnie w takiej mniej więcej formie. No i nie przypuszczałem, że istnieje możliwość, że następne wywołanie tempnam() zwróci ten sam wynik.

Za tmpfile przemawia natomiast inna dość istotna funkcjonalność:

The file is automatically removed when closed (using fclose()), or when the script ends.
, której tempnam() nie oferuje:
Note, that you need to remove the file in case you need it no more, it is not done automatically.

0

Nie kontrolujesz kiedy twoja aplikacja wychodzi?
Nie ma sprawy... http://pl2.php.net/manual/pl/function.register-shutdown-function.php

0

Dobre :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1