CGI Perl vs PHP

0

Witam

Mam zamiar stworzyć bardzo ubogą wersję webmina ograniczającą się jedynie do iptables i tc.

Webmn z tego co mi wiadomo działa na skryptach CGI napisanych w perlu, które uruchamiane z uprawnieniami root'a dokonują zmian w systemie oraz pobierają dane od systemu (np iptables -L -n)

W PHP już napisałem kilka ubogich sklepów internetowych i innych mniejszych aplikacji i mniej więcej wiem co może a co nie - problem w tym, że Perla nie znam ani troszeczkę tak samo jak nie mam żadnego obycia ze skryptami CGI.

Od razu mówię, że jestem pewien, iż samo PHP starczy do zrealizowania takiego panelu, chociażby wykorzystując exec_schell()- tylko czy wykorzystanie perla i CGI czy też innego mechanizmu ma sens ?
Jeżeli tak to czemu?

PS: Doczytałem, że Perl doskonale radzi sobie z tekstem (filtracja, przeszukiwanie, modyfikowanie etc.) ale czy warto tylko na tą okoliczność się go uczyć ? Komplikować taką aplikację skryptami CGI ?

Z góry dziękuję za Wasze opinie :)

0

Perl nie ma nic takiego czego nie mógłbyś zrobić w php. Te super radzenie sobie z tekstem to nic innego jak funkcje preg_* w php :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1