[php] zapis do pliku

0

mam problem i nie mogę znaleźć przyczyny
skrypt w php
formularza zapisuje dane do plik (tekstowo bez szyfrowania) i pewne znaki zostają zamienione np znak ' zostaje zemieniony na \' znak " na \" itp.
Czy wiecie jak rozwiązać ten problem?

0

Istnieje ustawienie serwera powodujące escape'owanie znaków specjalnych. Żeby pozbyć się tych nadmiarowych backslashy możesz użyć funkcji stripslashes().

0

tak to definitywnie ustawienie serwera bo na localhost u mnie działa bez tego.

Czy mogę te ustawienie zmienić..kodem skryptu?

0

Akurat tego ustawienia nie da się zmienić "w runtime" przez ini_set(), a tylko przez zmianę pliku php.ini, globalnie. Chodzi o magic_quotes_gpc. Albo zmienisz plik konfiguracyjny serwera (heh, mało który hosting na to pozwala) albo użyj stripslashes() :-)

http://www.php.net/manual/en/security.magicquotes.disabling.php

BTW, magic quotes jest przestarzałe od PHP 5.3, a w PHP 6.0 go nie będzie :-)

0

dziękuje za rzetelną odpowiedź:D!

wesołego nowego roku

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0