PHP, Python czy Java

1

Cześć, jestem początkujący (ale nie zupełnie zielony ;-P w programowaniu)
i mam dylemat mam projekt do zrobienia pewną aplikacje webową z użyciem bazy danych MySQL
ale nie moge się zdecydować w jakim języku ją napisać (tzn. poznać język i zrobić projekt) chciałbym nauczyć sie jezyka, który byłby dla mnie przydatny w przyszłości, który jest w miarę uniwersalny i używany w firmach. Swój projekt w części już napisałem w PHP jednak wielu ludzi, z którymi rozmawiałem nie wyraża sie pochlebnie na jego temat. Ze względu na to, że mój projekt ma być na bieżąco rozbudowywany i dosyć skomplikowany nie powinienem zmienić języka np. na jave, którą dużo osób mi poleca lub pythona, który zawiera biblioteki związane z bioinformatyka co przyda mi się z pewnością w przyszłości. Czy pythona wykorzystuje się do komercyjnych projektów czy raczej popularny jest tylko w kręgach akademickich? Jak na razie znam troche C i C++, który jak słyszałem jest podobny do javy, która jak wiadomo jest wszechobecna w komercyjnych aplikacjach.
Więc, który proponujecie wybrać?

0

nie wazne w jakim jezyku, wazne zebys napisal to raz a dobrze, jak ci wyjdzie to pozniej nauka innego jezyka bedzie juz duzo prostsza :P co do latwosci to chyba php ma najnizszy prog wejscia

0

Szczerze... PHP odpuść. Znaczy warto go poznać w jakimś minimalnym stopniu, bo wiele projektów ma różne doczepki pisane w PHP i czasami trzeba w nich pogrzebać.

Python czy Java... Moim zdaniem łatwiej zacząć od Javy, bo jest więcej materiałów. Z drugiej strony Python ma kilka smaczków , których w Javie nie uświadczysz. Tak naprawdę... to poznaj podstawową składnię i później używaj tego który wyda ci się wygodniejszy. Trochę gorzej ma się sprawa hostingu, ale zawsze zostaje wujek Google i ich platforma hostingowa. Akurat obsługuje Javę i Pythona :D

0

Dzięki za porady.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1