[PHP][JS] Dynamiczna edycja pola

0

Witam. Mam takie pytanie. Pobieram tekst z bazy danych, który jest w jakiś tam sposób wyświetlony, jak np.

bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

itp.

Chodzi mi o to, że chciałbym edytować tę treść, gdy nacisnę na jakiekolwiek słowo i wówczas pojawi mi się edytor (tinymce). Pewnie da się coś takiego zrobić w ajax?

0

ajax? Wyraźnie nie rozumiesz co to jest i do czego służy.

W samym javascripcie wystarczy zamienić element z tekstem na textarea z zawartością pobraną z tego elementu.

0
nav napisał(a)

ajax? Wyraźnie nie rozumiesz co to jest i do czego służy.

W samym javascripcie wystarczy zamienić element z tekstem na textarea z zawartością pobraną z tego elementu.

A mógłbyś zademonstrować jakiś przyklad tego działania?

Chodzi mi mniej więcej jak na tym forum jest szybka edycja, tylko zamiast naciskać na SZYBKA EDYCJA to nacisnąć dwukrotnie na wpisany przeze mnie tekst.

0

Poczytaj o:

  1. onClick
  2. innerHTML elementu
0

Najprostszy przykład (w podobny sposób jest to zrobione na 4programmers):

<script type="text/javascript">
function change(elem)
{
elem.innerHTML = "<textarea>" + elem.innerHTML + "</textarea>";
}

</script> <body>

Ala ma kota

</body> ```
0

Jakby się nie załadowało od razu to example #12: Load on demand
http://tinymce.moxiecode.com/examples/example_12.php

@n
Trzeba by to gdzieś opisać, bo ludzie ostatnio wszystko chcą zrobić za pomocą AJAXu który tak na prawdę nie jest żadnym językiem programowania, ani niczym "ważnym".

0

http://www.netcreate.pl/p7,pl,dzialajacy-przyklad-AJAX.html

Dokładnie o coś takiego mi chodzi...

@Ktos - wszystko super, tylko jak zrobić, żeby to się teraz zapisało?

0

Zależy gdzie chcesz zapisać. Jeśli w bazie, czy w jakimś trwałym miejscu - tu jak najbardziej ajax lub pełne przeładowanie strony. Jeśli tylko w stronie i po odświeżeniu może zniknąć - znowu js, tylko zamiast przypisywania treści z elementu do textarea, robisz w drugą stronę.

0
nav napisał(a)

Zależy gdzie chcesz zapisać. Jeśli w bazie, czy w jakimś trwałym miejscu - tu jak najbardziej ajax lub pełne przeładowanie strony. Jeśli tylko w stronie i po odświeżeniu może zniknąć - znowu js, tylko zamiast przypisywania treści z elementu do textarea, robisz w drugą stronę.

Chcę klikać w pobrany tekst z bazy danych i po edycji, żeby zapisał się w bazie danych, dlatego od początku pisałem o ajax...

0

onKeyPress i sprawdzasz czy enter(na przykład)
jeśli tak to normalnie używasz ajax'a, a to możesz z łatwością znaleźć w internecie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1