[PHP] Edytor, IDE

0

Witam

To mój pierwszy post w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość. Otóż przytrafiła mi się konieczność grzebnięcia w pewnym projekcie. Taki klasyczny spadek. Coś jest działa, ale nikt nie wie jak. Pliczków PHP trochę ponad 200 do tego logika trochu porozrzucana po całym systemie (m.in. crontab). Do tej pory pracowałem na IDE Borland'a (Delphi). I co bym nie zainstalował do tego PHP'a to masakra. Instalowałem jakieś edytory (Notepad++, Crimson, SSHEditor, WinSyntax) no ale to po prostu notatniki z kolorowanie składni + upload na FTP'a. Ale ostatnio zainstalowałem PDT Eclipse i aż mi się nie chce wierzyć że to jest za free (kiedyś go używałem do Javy). No normalnie chrysler wśród maluchów. I mam w związku z tym kilka pytań:

  • czy to jest best of the best za free do PHP ?
  • czy da się debugować zdalnie ? Lokalnie mi się udało, ale czy jeśli na serwer wrzucę moje źródełka, podgram tam np. ZendDebugger.so (+edycja php.ini), to już będę mógl zdalnie debugować (na razie nie mam jak sprawdzić) ? Coś mi się o oczy obiło że powinno się dać, ale były to przykłady że źródła były edytowane przez dysk sieciowy (samba) i z tych źródeł bezpośrednio korzystał apache, a u mnie tego nie będzie tylko edycja + upload (FTP/SSH).
  • czy do PDT są jakieś książki ? Ogólnie do eclipse'a coś jest, ale mi chodzi o PDT
  • czy może ktoś polecić jakiś sprawnie działający plugin do upload'u przez FTP'a (kilka sprawdziłem ale nie chulają)

Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdro

0

ad 4. postaw sobie w tle sesje winscp'em, ktory automatycznie synchronizuje pliki ;-)

0
nav napisał(a)

ad 4. postaw sobie w tle sesje winscp'em, ktory automatycznie synchronizuje pliki ;-)

THX fajny bajer !

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1