[PHP] Problem przy używaniu sesji

0

Witam,

Napisałem sobie (dawno, dawno temu) serwis+forum. Obecnie przy próbie wznowienia działania serwisu wyświetla mi się błąd:

Warning: session_start(): SAFE MODE Restriction in effect. The script whose uid/gid is 19717/2000 is not allowed to access /var/tmp/ owned by uid/gid 0/0 in /old/ad3s1f/virtual/szu.pl/s/mojserwis/www/session.php on line 11 Fatal error: session_start(): Failed to initialize storage module: files (path: ) in /old/ad3s1f/virtual/szu.pl/s/mojserwis/www/session.php on line 11

Jak to naprawić?

Kod pliku session.php:

session_start();

Darmowy serwer www/php/mysql z jakiego korzystam to <url>szu.pl</url>

0

Jest jakaś restrykcja na tym hostingu. Co ty tam definiujesz i czy inne skrypty na sesji działają?

0

A no właśnie, tutaj pojawia się zagadka :)

Całość (forum+serwis łącznie z sesjami) zadziałały Od razu na innym (darmowym) koncie na tym webserwisie. Po założeniu nowego konta (docelowego dla mojego serwisu) sesje Od razu nie działały. Dlatego przypuszczam, że nie ma restrykcji związanych z sesjami. Dla konta darmowego (takie właśnie ja posiadam) dostępnych funkcji nie udało mi się znaleŹć, za to znalazłem dla konta płatnego: szu.openkontakt.com/funkcje.html

0

Błędna konfiguracja PHP/safe_mode mi przychodzi na myśl.

Ktoś coś źle zrobił i session_start() nie może zapisać plików sesji do /var/tmp jak trzeba, bo katalog należy do roota, a nie do procesu.

0
Ktos napisał(a)

...Ktoś coś źle zrobił i session_start() nie może zapisać plików sesji do /var/tmp jak trzeba, bo katalog należy do roota, a nie do procesu.

ok, również tak myślałem, ale skoro tak to dlaczego udaje się to na konto1, a na konto2 już nie?

Update:
Właśnie spróbowałem odpalić skrypt zawierający "session_start()" na jeszcze kolejnym (założonym tydzień temu) koncie z szu.pl - hehe - niestety również taki sam błąd. Przychodzi mi tylko jedna (głupia) rzecz do głowy:
może po prostu konta na szu.pl posiadają pewne ograniczenie, które jedynie po ściśle określonym czasie zostają zniesione. Dlatego przy starcie sesji na koncie nr #1 (założonym około 1.5 miesiąca temu) wszystko działa, natomiast przy świeżo założonych kontach #2 i #3 sesje nie działają. (Ale czy to nie jest czasem poroniony pomysł?)

aha, zapomniałem dodać, że jestem w trakcie zakładania konta na forum szu.pl (czekam na akceptacje administratra :P) - może tam znają w/w problem (choć wątpie, bo tamto forum jest conajmniej śmieszne :P)

0

To po co katujesz ten ich "hosting"? Jest wiele innych...
http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=50074

0
Demonical Monk napisał(a)

To po co katujesz ten ich "hosting"? Jest wiele innych...

hmm, w sumie wyjątkowo słuszna uwaga :)

update:
przerzuciłem się na serwer www.cba.pl i muszę powiedzieć, że to była słuszna decyzja :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1