[PHP] htaccess, mapowanie adresów

0

Witam, mam stronę internetową, linki do poszczególnych podstron są w postaci:

index.php?zmA=1&zmB=2

W htaccess ustawię sobie mapowanie adresów do postaci www.strona_internetowa.pl/1/2.html

Jak natomiast zrobić, żeby w plikach strony nie przepisywać tych linków tylko było to robione automatycznie? Mam nadzieje, że w miarę zrozumiale napisałem :)

0

hmm moze tak:

echo "www.strona_internetowa.pl/$zmA/$zmB.html"

0

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Ale postaram się jeszcze raz wyjaśnić o co mi dokładnie chodzi. Mianowicie w htaccess ustawiłem sobie mapowanie adresów. Po wpisaniu do okna przeglądarki "nowego" adresu wszystko działa. Jednak po najechaniu na link i kliknięciu ładują się oczywiście linki w starej postaci. Nie chciałbym przepisywać wszystkich linków na wszystkich podstronach. Czy istnieje jakiś inny sposób aby to usprawnić i ładowały się mapowane linki?

0

trzeba było trochę wcześniej o tym pomyśleć
a teraz to pozostają chyba tylko wyrażenia regularne

0

Trochę trzeba było się nad tym namęczyć ale problem rozwiązałem no i nauczyłem się podstaw wyrażeń regularnych :D Dzięki wszystkim za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1