[PHP] Problem z html w php

Odpowiedz Nowy wątek
2008-04-23 14:58

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

Wiatm, dopiero zaczynam zabawę z php i pojawia mi się pewien problem z którym nie mogę sobie poradzić.
Bezproblemu zaistalowałem KRASNAL Serv 2.7.4, jezyk ustawiony na pl-iso-8859-2.
Pierwszy problem jest ze skryptami *.php mianowicie IE i FF nie wykonują ich. Pojawia sie okienko z zapytaniem przy pomocy jakiego programu ma być ten plik otwarty(domyslnie jest to notatnik) i otwierają skrypty przy pomocy notatnika. Poprawnie działa tylko opera.
Drugim problemem jest to, że php interpretuje znak > wystepujący po komendzie br jako zamknięcie php, przez co dalsza cześć nie jest wykonywana tylko wyswietlana jako tekst.

<HTML>
<HEAD>
<META http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
<META HTTP-EQUIV="REFRESH" CONTENT="1">
</HEAD>
<BODY BGCOLOR=WHITE TEXT=BLACK>
<TABLE BORDER=1 CELLPADDING=5 CELLSPACING=0 WIDTH=500 HEIGHT=400>
<TR><TD VALIGN=Top>
<FONT CLASS=text>
<?
  $file=fopen("chat.txt", "r");
  flock($file, 1);
  while($linia=fgets($file,81) )
  {
  echo($linia)'<br>';
  }
  flock($file, 3);
  fclose($file);
?>
</FONT>
</TR></TD></TABLE>
</BODY>
</HTML>

podręczniki z których korzystam "Bazy danych w internecie. tworzenie za pomocą PHP i MySQl" oraz "Cwiczenia z PHp i MySQl" nie dają rozwiązania na te problemy więc prosze o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 15:21

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 3 miesiące temu

0

Jeśli dostajesz treść skryptu PHP w notatniku to znaczy, że parser PHP nie działa.
Nie ma możliwości żeby działało Ci w Operze a w FF i IE nie, bo PHP wykonuje się po stronie serwera i przeglądarka dostaje już wygenerowany kod HTML.


Pozostało 580 znaków

2008-04-23 17:06

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Chorzów

0
<?
  $file=fopen("chat.txt", "r");
  flock($file, 1);
  while($linia=fgets($file,81) )
  {
  echo($linia)'<br>'; // dla mnie zle...  echo $linia.'<br>'; 
  }
  flock($file, 3);
  fclose($file);
?>

Jest możliwość ze ci nie interpretuje znanczników <? , sprawdz czy zadziała jak zmienisz na <?php . Bo mozesz miec short_open_tag na off, a prawie zawsze jest short_open_tag = on


:)

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 18:14

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0
<?
//plik x.php
phpinfo();
?>

dzialać?

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 19:49

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0
bordeux napisał(a)
<?
$file=fopen("chat.txt", "r");
flock($file, 1);
while($linia=fgets($file,81) )
{
echo($linia)'<br>'; // dla mnie zle...  echo $linia.'<br>'; 
}
flock($file, 3);
fclose($file);
?>

Jest możliwość ze ci nie interpretuje znanczników <? , sprawdz czy zadziała jak zmienisz na <?php . Bo mozesz miec short_open_tag na off, a prawie zawsze jest short_open_tag = on

Zmiana zapisu nic nie dała. Short_open_tag jest ustawiony na On, więc powinno działać. Dodam tylko że każdy znak > znajdujący się w funkcji/skrypcie *.php jest taraktowany jako zakończenie tejże funkcji.

piechnat napisał(a)

Jeśli dostajesz treść skryptu PHP w notatniku to znaczy, że parser PHP nie działa.
Nie ma możliwości żeby działało Ci w Operze a w FF i IE nie, bo PHP wykonuje się po stronie serwera i przeglądarka dostaje już wygenerowany kod HTML.

Przy uruchamianiu jakiegokolwiek skryptu php IE pyta się mnie czy ma go otworzyć, zapisać czy anulować, wybierając otówrz otwiera zawrtośc pliku prz pomocy notatnika.

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 20:09

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

Może to pytanie wydać się proste, ale jak wywołujesz skrypty w przeglądarce?

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 21:33

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

W tym przypadku kod wygląda tak :

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>YGREG - Chat</TITLE>
</HEAD>
<FRAMESET ROWS="*, 60" FRAMEBORDER=0 FRAMESPACING=0 BORDER=0>
<FRAME SRC=gora.php3 NAME="gora">
<FRAME SRC=imie.htm NAME="dol" SCROLLING=NO>
</FRAMESET>
</HTML>

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 21:42

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

po pierwsze nie

echo($linia)'<br>';

a echo $linia . '
';

 lub ew. <code class="php">echo ($linia . '<br>');

po drugie .php3 ??? czwórka już nie jest wspierana, php 6 już za pasem a ty chcesz trójki używać ?! :| poza tym masz ustawione w konfiguracji apache żeby parsowało pliki z tym rozszerzeniem ? zmień rozszerzenie normalnie na .php i się nie wygłupiaj może lepiej

... mianowicie IE i FF nie wykonują ich.

to nie przeglądarki wykonują kod

Pojawia sie okienko z zapytaniem przy pomocy jakiego programu ma być ten plik otwarty(domyslnie jest to notatnik) i otwierają skrypty przy pomocy notatnika. Poprawnie działa tylko opera.

no bo najprawdopodobniej plik jest przesyłany z nieznanym nagłówkiem, bo serwer go nie zwraca, bo nie masz tego ustawionego. Przeglądarka powinna wyświetlić czysty tekst, lub lepiej dać plik do zapisania, więc opera akurat się zachowała w tym przypadku gorzej

Drugim problemem jest to, że php interpretuje znak > wystepujący po komendzie br jako zamknięcie php

zdaje ci się bo rośniesz

..., przez co dalsza cześć nie jest wykonywana tylko wyswietlana jako tekst.

impossible ! albo jest pokazane całe źródło, albo cała strona wynikowa
opera prawdopodobnie co najwyżej ci zjadła wszystko pomiędzy "<" a ">" nie wyświetlając tego bo potraktowała jako tag HTML, ale po kliknięciu "pokaż źródło" byś spokojnie zobaczył i ten fragment kodu
nie wmawiaj że w tym miejscu pojawiło się coś z pliku chat.txt


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 21:50

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

Obecnie wykorzystując WEbserva i uruchamiając skrypt, który wrzucony jest do katalogu przykładowe konto, skrypt nadal jest zamykany po znaku > za poleceniem <br> ,
i w okienku pokazuje się:

'; } flock($file, 3); fclose($file); ?>

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 21:53

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 10 lat temu

0

a odpalasz plik przez localhost?

Pozostało 580 znaków

2008-04-23 22:11

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0
consiglieri napisał(a)

skrypt nadal jest zamykany po znaku > za poleceniem <br>

naciśnij proszę "pokaż źródło" bo twoje teorie są wkurzające


Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego<span style="color: white">

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0