[PHP] Link do wrzuty

0

Witam
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania tego kodu :

<?php
    /**
     * Skrypt automatycznego pobierania plików z serwisu Wrzuta.pl
     * @author Michał "Bełdzio" Ławicki
     * @copyright Copyright &copy; 2007, Michał "Bełdzio" Ławicki
     * @link http://www.beldzio.com/
    **/
    class Wrzuta
    {
        /**
         * Pobranie pliku
         * @param string $url Adres strony z plikiem
        **/
        public function execute( $url )
        {
            if( !preg_match( '#.*?wrzuta.pl/(audio|film)/([A-z0-9]+)/.*#', $url, $data ) )
            {
                throw new Exception( 'Podany adres nie jest poprawny.' );
            }

            // Wybór adresu na podstawie typu pliku
            switch( $data[1] )
            {
                case 'audio':
                    $url = 'http://www.wrzuta.pl/aud/file/';
                break;

                case 'film':
                    $url = 'http://www.wrzuta.pl/vid/file/';
                break;
            }

            // Przekierowanie na adres umożliwiający pobranie pliku.
            header( 'Location: ' . $url . $data[2] );
        }
    }

    $oWrzuta = new Wrzuta( );
    try
    {
        $oWrzuta -> execute( $_POST['adres'] );
    }
    catch( Exception $ex )
    {
        die( $ex -> getMessage( ) );
    }

?> 

Chodzi mi o wytłumaczenie, linijka po linijce, jak to działa, co robi oznaczony tekst. Kod ten jest wzięty ze strony:
http://www.beldzio.com/pobieranie-plikow-z-wrzuty.freez
Wiem jak całośc działa, tzn widzę rezultat, jednak chciałbym poznać zasadę, ot tak, z ciekawości:)

//pozdrawiam

PS A już bym był naprawdę szczęśliwy, gdyby ktoś napisał i objaśnił jak cuś takiego działa:
http://www.beldzio.com/pobieracz/

0

Kod głównie rozkodowuje linki ze wrzuty i przekierowuje na stronę, z której rozpocznie się pobieranie pliku.
No na blogu jest przeciez napisane jak dziala, wiec w czym problem?

  1. Wpisujesz url.
  2. Za pomaca wyrazen regularnych wyodrebniasz to co potrzebne.
  3. Sprawdzasz poprawnosc linku.
  4. Przekierowujesz na strone do pobrania.
0

Jest ogólna zasada, ale tu chyba to działa ciut inaczej niż jest opisane:) I wolałbym dokładniejszy opis łącznie dla youtube:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1