[php] [JS] dynamiczna tabela. Co zastosowac?

Odpowiedz Nowy wątek
2007-11-04 08:28
0

Witam,
Na początek jak zawszę napiszę coś o mnie. Znam podstawy php, mysql, html. Z JS mam większy problem.
Zwracam się do was o pomoc z rozwiązaniem problemu.
Już go opisuje.

Chciałbym zrobić stronę na której każdy będzie miał swoje konto (logowanie zrobiłem w php + mysql)
Po zalogowaniu miał by wyświetlać sie cios na wzór kalendarza. Czyli cała strona to jeden miesiąc. I każdy wiersz w tabeli niżej to kolejna data. Oczywiście tabela powinna zatrzymywać sie na końcu miesiąca czyli np. 31 lub 30 lub 28 wierszy zależnie od miesiąca.

Tu pojawia się pierwszy problem. Czego użyć (podejzewam ze zarówno php i JS spokojnie takie cos udostępnia w takim razie wole zrobić to w oparciu o php) aby podczas generowania tabeli skrypt wiedział ile dni(wierszy) ma zrobić.

Druga sprawa jest następująca. Chciałbym w tej tabeli zrobić 2 kolumnę. Q niej zrobić coś hmmm nie wiem gdzie widziałem ale widziałem. Tego pewnie w php będzie ciężko zrobić raczej tylko JS. Dlatego tutaj proszę o tłumaczenie jak dla totalnego laika :)

Chciałbym, żeby jak kliknę w miejsce tabeli (2 kolumna, np. 5 wiersz) które było do tej pory puste w tym miejscu (w tabeli) pojawiło się pole do wpisania jakiegoś tekstu lub liczby lub daty. Potem jak kliknę myszka w inne miejsce to tamte się zachowuje i wyświetla w tabeli jucz jak zwykły tekst liczba lub data.

No i jeszcze jedne pytanie które przed chwilą mi się nasuneło. Jak wg. was najlepiej zapisywać te dane które każdy użytkownik będzie tworzył. Czy dla każdej osoby zrobić tabelę w bazie danych i tam miesiące dni i coś co chciał wpisać. Czy dla każdego trzeba muzę raczej stworzyć plik tekstowy? jak byście to zrobili?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wysiłek włożony w odpowiedź :)
Daniel</ort>

Pozostało 580 znaków

2007-11-04 08:53
nav
0
  1. Podstawy DOM + ajax do zapisywania danych (no i naturalnie podstawy języka). Tłumaczenia znajdziesz w dowolnym kursie. Na w3schools.com są bardzo dobre materiały do nauki JS, DOM.
  2. 1 tabelka
    ID_wpisu | ID_usera | data | tekst

utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2007-11-04 15:25
0

Czy może ktoś jaśniej wytłumaczyć 1 pkt odpowiedzi kolegi?

Pozostało 580 znaków

2007-11-04 16:23
0

Chodziło mu o to że aby zapisać dane bez <ort>odświerzania </ort>(wysyłania formularza) używając tylko php+js trzeba skorzystać z biblioteki Ajax i oczywiście ma racje.
//ajax to nie biblioteka - n

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: CCBot