[js][php][mysql]wyciaganie danych z mysql przez js

0

Witam
Istnieje jakiś sposób ,żeby za pomocą javascriptu wyciągnąć dane z bazy danych mysql? Chodzi mi o taki przypadke ze mam sobei taki formularz (20 roznych pytan) i się zaznacza odpowiedzi(mozna wybrac kilka) to jest na checkboxach potem dalej i do tego strona dynamicznie zmienia mi tytul pytania i dopowiedzi na inne biorac kolejne wartosci z bazy danych. Jest na to jakiś sposokb?

0

AJAX

0
johny_bravo napisał(a)

AJAX
Spoko, na to wpadłem :P ale może jakaś podpowiedź? Jaka biblioteka? :(

0

Yyyy... biblioteka? AJAX to jedna funkcja tak naprawde. Chcesz biblioteki sciagnij advAjax. Reszta to php.

0

Tak dokładniej - AJAX to zbiór technik, które są wspólnie tak nazwane - a sprowadza się to wszystko do pomocniczych zapytań do serwera wywoływanych z poziomu skryptów na stronie. Czy to będzie JS+PHP, czy AS+ASP to w sumie nie robi różnicy (takich kombinacji może być rzecz jasna więcej).

0

no chyba raczej nie, jak z nazwy wynika AJAX to połaczenie Javascriptu z XMLem choć niektórzy tak nazywają też połączenie JS z plikiem innego typu. A podany przykład AS + ASP to całkiem co innego

0

a jeszcze dopiszę że PHP czy ASP to w ogóle już z AJAXem nic wspólnego nie mają, po stronie serwera mogą leżeć statyczne pliki których nazwa będzie dynamicznie wybierana np JavaScriptem czy nawet nie
to czy odpowiedź będzie generowana dynamicznie np przez PHP to już zależy od kodera i nie ma nic wspólnego z AJAXem (jednak bez tego nikt by się tak tym nie podniecał)

0

No ja napisalem php, bo autor w temacie zawarl akurat ten jezyk. Nie chcialem pisac, ze jsp, czy asp, bo by sie moze wystraszyl, ze w takim razie u niego odpada ;) No i tez z tego powodu, ze pisal o wyciaganiu danych z bazy - zgodnie z zalozeniami tematu w tym wypadku to nalezy do php :)

0

Za wikipedią:

Ajax uses a combination of:
(...)

  • The DOM accessed with a client-side scripting language, especially ECMAScript implementations such as JavaScript and JScript, to dynamically display and interact with the information presented.
  • XML is sometimes used as the format for transferring data between the server and client, although any format will work, including preformatted HTML, plain text and JSON. These files may be created dynamically by some form of server-side scripting.

Czyli w skrócie: JS MOŻE być używany po stronie klienta, tak jak wiele innych języków, które pozwalają na zapytanie do serwera. Podkreślam such as
XML jest CZASEM używany jako format przesyłanych danych, ale każdy format może być użyty - w tym HTML, czysty tekst albo JSON.

Zgodzę się z tym, że pliki żądane przez stronę mogą być statyczne i nie muszą być generowane przez żaden język server-side. Jednak w przypadku, gdy mówimy o wyciąganiu danych z bazy, jest to chyba jedyne rozwiązanie (nie słyszałem, by techniki AJAXowe pozwalały na wykonywanie bezpośrednio zapytań przy połączeniu z serwerem SQL zamiast HTTP). A w tym momencie język po stronie serwera może być dowolny - PHP, ASP, C, Pascal, bash czy dziesiątki innych, które pozwalają na generację tekstu wynikowego (który to rezultat może być wysyłany bezpośrednio przez aplikację jako dokument przez HTTP, lub poprzez serwer umożliwiający takie przesłanie danych, jak na przykład Apache).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1