PHP formularze zmienna SESSION, problemik

0

Witam,

Linijka:
<label for=\"minutes\" class = \"waski\">Min:</label><input type = \"text\" name=\"minutes\" id=\"minutes\" size = 1 maxlength=\"2\" value=\"$_SESSION['minuty']\" />

Powoduje u mnie error:

syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING

Wydaje mi sie ze powodem jest superglobal SESSION.
Przypisanie w stylu:
$minuty = $_SESSION['minuty'];

Mozliwe, ze pomoze, ale czy to jest jedyne wyjscie?

0

nie korzystaj z cudzysłowu, a z apostrofa

echo('<label for="minutes" (...) value="'.$_SESSION['minuty'].'" />")

poza tym napisałbym o szablonach, ale będzie, że się napinam :>

0

Wręcz przeciwnie, wszelkie sugestie mile widziane. Niby troche znam ten PHP, ale jakos nie potrafie umiejętnie go wykorzystać.
O co chodzi z tymi szablonami?

Szczerze powiedziawszy nie rozumiem tego:

echo('<label for="minutes" (...) value="'.$_SESSION['minuty'].'" />")

Jest echo, potem znak "("?
Wlasnie nigdy nie moge skapowac kiedy sie go daje po echo, a kiedy nie.

Z tymi kropkami tez nie jestem pewien o co chodzi.

Sprobuje w takim razie poczytac kurs, moze tam bedzie pisac.

0

Jak postawisz nawiasy, to echo bedzie wyglądać jak wywołanie funkcji
i nie będziesz mógł przekazać do echo więcej niż jednego parametru.
Kropka to operator konkatenacji, a kod który napisał tomkiewicz jest błędny, powinno być:

echo( '<label for="minutes" (...) value="'. $_SESSION['minuty'] .'" />' );

Systemy szablonowe służą do pełnego oddzielenia kodu PHP od HTMLa, dzięki czemu
można swobodnie zmieniać wygląd strony nie ingerując w warstwę logiczną.
Polecam smarty http://www.gajdaw.pl/smarty/index.html

0
ciapek888 napisał(a)

Jak postawisz nawiasy, to echo bedzie wyglądać jak wywołanie funkcji
i nie będziesz mógł przekazać do echo więcej niż jednego parametru

php.net napisał(a)

void echo ( string $arg1 [, string $...] )

w php można przekazać dowolnie dużo argumentów, byle nie mniej niż wymagana ilość

sorry, jednego " nie zamieniłem na ', dawno tego nie robiłem ;)

0

Samej idei szablonów nie dokońca rozumiem, ja jestem i grafikiem i programista, wiec na razie nie bede sobie zawracał tym głowy. ;)

Jest jakiś sposób by automatycznie sformatować kod html " ' ", oraz " . " oddzielajacy zmienne?
Recznie to by mi to z pół dnia zajeło.

0

Np. notepad++ i zamiana z wykorzystaniem wyrazen regularnych (chyba, ze wszedzie masz $_SESSION['minutes'] to nie trzeba).

0

Udało sie w zwykłym Notatniku, z wykorzystaniem "Zamień".
Dzięki za pomoc, najwyższy czas sie zarejestrować, a raczej znaleźć swój dawny login.

W sumie jeszcze mam jeden problemik, ale to jak przyjde. Jeszcze raz dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1