[JS] Wynik skryptu php do pola formularza

0

Witam,

Mam cos takiego:

function test($string)
{
 return $string.' - to jest test';
}


echo("
<p>
    <label></label>
  </p>
  <table width=\"426\" border=\"0\" align=\"center\">
    <tr>
      <td><textarea name=\"rezultat\" cols=\"55\" rows=\"15\" id=\"rezultat\"></textarea></td>
      </tr>
    <tr>
      <td><strong>Wy¶lij polecenie shella:</strong></td>
    </tr>
    <tr>
      <td><label>
        <input name=\"shell_polecenie\" type=\"text\" id=\"shell_polecenie\" size=\"45\">
      </label>
        <label>
        <input name=\"shell_wyslij\" type=\"button\" class=\"style2\" id=\"shell_wyslij\" value=\"Wy¶lij\" onClick=\"document.main_form.elements.rezultat.value = '<b><--tutaj wynik funkcji test dla document.main_form.elements.shell_polecenie---></b>';\">
		<input name=\"id\" type=\"hidden\" id=\"id\" value=\"shell\">
        </label></td>
    </tr>
  </table>
  <p>&nbsp; </p>
");

Czyli: mam prosty formularz, sklada sie z edita, buttona i textarea. Do edita wpisujemy polecenie, ktore jest interpretowane przez funkcje w php, nastepnie wynik dzialania tej funkcji ma byc zapisany do textarea.

Jak probowalem to rozwiazac (nieskutecznie), widac - pytanie jak to zrobic prawidlowo?

0

chcesz bez przeładowania strony mieć wynik w textarea? AJAX.
Strona może się przeładować? Po prostu wstaw wynik funkcji w textarea ;-)

0

Po prostu wstaw wynik funkcji w textarea ;-)

Ale jak? skrypt php powinien byc wykonany dopiero po nacisnieciu buttona. Czyli po nacisnieciu buttona pobierany jest tekst z edita, ktory jest przekazywany do skryptu php. Dopiero potem wynik ze skryptu php ma byc przekazany do textarea. Jak to zrobic?

Kombinowac z GET albo POST, a button zrobic jako submit?

0

go to mintajax www.mintajax.pl/ np http://www.mintajax.pl/?guide#request_formularze Pogłówkować i będzie piknie!

0
othello napisał(a)

Po prostu wstaw wynik funkcji w textarea ;-)

Ale jak? skrypt php powinien byc wykonany dopiero po nacisnieciu buttona. Czyli po nacisnieciu buttona pobierany jest tekst z edita, ktory jest przekazywany do skryptu php. Dopiero potem wynik ze skryptu php ma byc przekazany do textarea. Jak to zrobic?

Kombinowac z GET albo POST, a button zrobic jako submit?

Jezeli strona moze sie przeladowac (w sensie jest do dopuszczalne dzialanie) to zwykly formularz, przeladowanie strony, odczytanie danych z POST/GET i echo w textarea.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1