[PHP]Sprawdzenie obrazka

0

Witam,
spotkałem się na stronie http://imageshack.us że obrazek jest sprawdzany czy jest prawidłowy - tzn. czy nie zawiera w sobie żadnych exploitów...
Jak coś takiego można zrobić? Żeby ktoś uploadując obrazek na serwer, nie mógł mi tam wrzucić żadnego syfu. Wydaję mi się że wystarczy sprawdzić czy format w jakim są w nim zapisane dane jest poprawny, ale nie mam pojęcia jak to zrobić...

Z góry dziękuję za pomoc!

0

a czy mozesz pokazac taki zasyfiony obrazek? nie bardzo rozumiem, co masz na mysli.

0

mowisz o podrzucaniu skryptow php, czy o buffer overflow w jpegu? na oba problemy (w zupełności?) wystarczy przekompresowanie pliku funkcjami imagecreatefromjpeg i imagejpeg :)

0
tomkiewicz napisał(a)

na oba problemy (w zupełności?) wystarczy przekompresowanie pliku funkcjami imagecreatefromjpeg i imagejpeg :)

Czyli by to wyglądało zapewne tak:

function zapisz($plik, $plik_docelowy, $jakosc){
$img = @imagecreatefromjpeg(plik);
if (!$img){
return false;
} else {
if (imagejpeg($img,$plik_docelowy,$jakosc)){
return true;
} else {
return false;
}
}
}

I teraz jeżeli zwróci true to plik został zapisany, a jeżeli false to był nie prawidłowy?

@Karolaq: Chodziło mi, że na przykład ktoś próbowałby wrzucić exploita pod JPG

0

dokladnie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1