[PHP] Zmiana nazwy pliku - problem...

0

Witam!

Mam problem w php.... mianowicie:

mamy folder '../images'
teraz trzeba przy pomocy skryptu php zmienić nazwę pliku znajdującego się w tym folderze z 6.jpg na 7.jpg
jak to zrobic??

próbowałem:

$folder="../images";
rename("$folder/7.jpg","$folder/6.jpg");

ale wywala błąd...

ma ktoś z Was pomysł? :)

Pozdrawiam.

uuupss... przepraszam mały bład - trzeba zmienić nazwę z 7.jpg na 6.jpg oczywiście ;)

a więc ma ktoś pomysł?

0

to co, bawimy się w zgaduj-zgadulę? Po co komu jakiś głupi komunikat błędu, żyjemy w idealnym, bezbłędnym świecie...

Znając inne przypadki osób początkujących, myślę, że wystarczy usunąć "../" z folderu.

0
Warning: rename(../img_id/4-2.jpg,../img_id/4-1.jpg) [function.rename]: No such file or directory in C:\WebServ\httpd\admin\images_functions.php on line 98

to jest bład...

usunięcie ' ../ 'raczej nie da zamierzonego efektu gdyż katalog w którym trzeba zmienić nazwę jest 'nad' katalogiem w którym znajduje się skrypt....

0

Czytając z błędu: plik lub katalog nie istnieje

0

cały czas za skąpa ilość informacji - jaka jest ścieżka bezwzględna skryptu? jakie są ścieżki obrazków? jak wywołujesz skrypt? jaki jest base-patch?

to ważne. Oczywiście z usunięciem "../" testowałeś, skoro mówisz, że to nic nie da? Przypominam, że ścieżki nie liczy się względem danego pliku php, a względem tego "głównego" - wywoływanego z przeglądarki...

0

oki już piszę,

więc skrypt znajduje się w katalogu 'admin' powyżej niego jest katalog img_id w którym przechowuję obrazki
dokładniej jakby narysował drzewko:

-strona
-admin
-skrypt.php
-img_id
-obrazek.jpg

teraz chodzi o to aby zmienić skryptem wywoływanym (przez przeglądarkę) pod adresem http://localhost/strona/admin/skrypt.php nazwę obrazka w folderze img_id (który jest równorzędnymi folderem z folderem admin) nazwę obrazka.

tzn może podam przykłady adresów:
http://localhost/strona/admin/skrypt.php <-adres skryptu
http://localhost/strona/img_id/obrazek.jpg <- adres obrazka

ps. z usunięciem '../' oczywiście testowałem...

0

Dziwne, wszystko powinno być ok... Na pewno dobra nazwa obrazka na przykład?

0

oki już sobie poradziłem....

Dziękuje Wszystkim za udzieloną pomoc :)

Pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0