[PHP] Problem z polaczeniem z MySQL - undefined function

0

Witam!

Mam problem z połączeniem się do bazy MySQL. Piszę jednak tutaj, ponieważ wydaje mi się, że problem wiąże się z PHP... Otóż ten kod:

$dbc = mysql_connect("localhost", "user", "pass")
   or die ("Nie można się połączyć");
print ("Połączenie nawiązane");
mysql_select_db ("baza") or die ("Nie mozna wybrać bazy danych");

wywołuje błąd:
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in C:\...\porownanie.php on line 23.

Nie wiem co o tym myśleć... proste funkcje jak echo działają be problemu, sama baza danych też - MySQL Administrator bez problemu się z nią łączy a MySQL Query Browser bez problemu wykonuje zapytania.

Używam PHP 5, MySQL 5.0, Apache 2.2.4. Wszystko postawione na WinXP MC.

będę naprawdę wdzięczny za pomoc :)

pozdrawiam :)
Ranwers

0

Nie masz zaladowanej biblioteki do obslugi mysql - dlatego apache nie zna funkcji.

0

php, nie apache. Od php5 moduł do obsługi mysql został przeniesiony do rozszerzenia. Musisz załadować php_mysql.dll (w php.ini )

0
nav napisał(a)

php, nie apache.

Tak, oczywiscie, zamyslilem sie :)

0
nav napisał(a)

Od php5 moduł do obsługi mysql został przeniesiony do rozszerzenia. Musisz załadować php_mysql.dll (w php.ini )

a jeżeli na linux-ie zainstalować bibliotekę obsługi mySQL i załadować poprzez dowiązanie symboliczne(dopisać w php.ini "extension=mysql.so")

0

dziękuję serdecznie za pomoc :)
Zmyliło mnie troszkę to, że w mojej instalacji (instalator windowsowy) nie było żadnych dodatkowych bibliotek, i mylnie założyłem, że jest ładowane wszystko...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1