[php] Ukrywanie hasła

Odpowiedz Nowy wątek
2007-01-01 17:48

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Witam,

czy możecie mi polecić jakiś sposób na ukrycie hasła wymaganego w połączeniu z bazą? Jak na razie hasło jest zapisane normalnie ale można łatwo je ukraść. Używam MDB2 z PEAR, więc hasło zapisane jest w DSN.


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

2007-01-01 21:31

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

można łatwo je ukraść
jak? jezeli jest w pliku php to ukrasc raczej nie ma jak, no bo jak? no chyba, ze masz jakies bledy w skryptach, ktore na to pozwalaja, ale to juz inna bajka

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 12:28

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Np. przez taki błąd FF jak na 4P.

Ale na serio zostawiasz hasło wpisane normalnie? Bo jeśli większość tak robi, to nie będę kombinował. To nie jest jakaś supertajna stronka ;p


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

nav
2007-01-02 12:52
nav

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

Lokalizacja: Warszawa

0
DzieX napisał(a)

Np. przez taki błąd FF jak na 4P.

Niby jaki? Że firefox chce zapisać na dysku pusty plik PHP? W tym pliku nie ma żadnej treści - sprawdź sobie.


utf-8 rlz! ٩(ಥ_ಥ)۶

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 13:40

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Tu masz podobny topic, zreszta sam brales udzial w dyskusji ;)

http://4programmers.net/Forum/viewtopic.php?id=99236


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 18:16

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

najlepiej miec tak skonfigurowana baze danych, aby mozna bylo sie do niej logowac tylko z jednego adresu, np z localhosta

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 22:58

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

@johny_bravo
Ale ja tam pisałem o zapisaniu np. hasła usera, a nie do bazy. Hasła do bazy nie mogę zahashować.

@nav
Nie wiem, nie miałem takiego błędu jeszcze i nie umiem go wywołać :P

@Karolaq
Po kminie z tym, to może być dobra rzecz. Mam nadzieję, że phpMyAdmin obsługuje tą funkcję.


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 23:01

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

Mi bardziej chodzilo o to, ze w tym topicu przedstawione sa sposoby na zabezpieczenie jawnie zapisanego hasla wlasnie.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-01-02 23:14

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 miesiące temu

0

Faktycznie, przepraszam :) Trochę się obruszyłem bez powodu ;P


Pozdrawia DzieX

int getRandomNumber() { return 4; }

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0