HERE Technologies (Kraków/remote)

0

Ktoś miał do czynienia z firmą?
Blind wspomina coś o tonącym statku, na Glassdoorze nie tak źle.

1

Hej! Chętnie udziele Ci konkretnych informacji jako aktualny pracownik HERE Technologies - zadaj je tutaj:) Pracuje w tej firmie od niedawna, wiec uprzedzam, że mogę nie wiedzieć "jeszcze" wszystkiego:)

Z grubsza odpowiem na podstawowe pytania, które moga sie pojawić:

  1. Stos -> Java, Scala, Python, C++, Kafka, Flink, Camel, AWS, Kubernetes
  2. Produkt -> setki mikro-serwisów w trakcie dev. Produkt nie jest jeszcze na rynku, wiec dużo serwisów pisanych jest teraz od zera i dokładane do "wiaderka". Pracuje w sumie ponad 700os w tej chwili nad tym, wiec sam produkt jest bardzo złożony.
  3. Firma jest otwarta w pelni na prace zdalna. To Ty decydujesz jak chcesz pracowac - mamy też biuro w Krakowie na Dekerta 24 (Diamante Plaza). Rekrutujemy w całej Polsce, wiec miejsce pracy nie ma znaczenia.
  4. Firma zatrudnia tez na b2b:)
  5. Sam sobie wybierasz sprzet -> Dell czy Mac
  6. Atmosfera swietna - nowi ludzi z nowymi pomysłami dołączają do firmy i budujemy ośrodek R&D od zera
  7. Plan zatrudnienia 100os tylko na ten rok i odpowiednio więcej na kolejne lata, wiec firma bedzie sie rozwijała w Polsce.
  8. Widełki na NoFluffJobs opublikowane:)

Pomogłem?:)

3
sonics napisał(a):
  1. Produkt -> setki mikro-serwisów w trakcie dev. Produkt nie jest jeszcze na rynku, wiec dużo serwisów pisanych jest teraz od zera i dokładane do "wiaderka"

Chyba najwieksza anty reklama jaka mogles zrobic.

0

Jak współpracuje się z 'managementem' i czy jest duże ciśnienie?
Znalazłem jeszcze takie kwiatki: run, monitor, and support in production, ensure our customers receive world-class service by periodically participating in 24x7 on-call shifts, coś Ci wiadomo na ten temat?

1
sonics napisał(a):
  1. Produkt -> setki mikro-serwisów w trakcie dev. Produkt nie jest jeszcze na rynku, wiec dużo serwisów pisanych jest teraz od zera i dokładane do "wiaderka". Pracuje w sumie ponad 700os w tej chwili nad tym, wiec sam produkt jest bardzo złożony.

Ciekawe stwierdzenie:) Zgadzam się, niektórzy mogą woleć monolity bez skalowalności lub też prace w maintenance/bug fixingu:)

Tworzenie setek mikroserwisów nie ma nic wspólnego z super skalowalnością, tylko świadczy przeważnie o złej architekturze. Ponadto jeżeli według ciebie brak mikroserwisów to problemy ze skalowalnością, to polecam zapoznać się z architekturą shopify. W pewnych przypadkach architektura oparta o bardzo dużą ilość mikroserwisów jest wskazana, ale zakładam że here technologies nie ma takiej samej skali jak netflix, czy uber :) Mikroserwisy to nie jest silver bullet na wszystko i tworzenie co chwilę nowego mikroserwisu bez sensownie rozdzielonego bounded contextu ma więcej minusów niż plusów.

Sorry, ale jeżeli twój post był z perspektywy inżyniera, a nie reklamy hr, to nie chciałbym pracować w takiej firmie, bo jednak poziom mnie nie zachęca.

2

setki ROZNYCH mikroserwisow? Czy sumarycznie setki instancji ale mikroserwisow jest kilka? No i pytanie czy statefull czy stateless i jak to jest deployowane/zarzadzane.

0

Odgrzeję kotleta. Czy ktoś wie z czego maglują na rekrutacji na senior scala developera? Live coding to taki LeetCode czy bardziej TDD/biznesowo ?

0

Podbijam - ktoś ma jakieś opinie nt. rekrutacji, atmosfery, ogólnie pracy? Scala/Java.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1