Wątek przeniesiony 2020-11-08 22:44 z Kariera przez cerrato.

Prośba o opinię o firmie Visiona sp. z o.o.

0

Witam, czy ktoś pracował lub aplikował do firmy Visiona sp. z o.o. z Krakowa. Jak wygląda praca, przebieg rekrutacji. Jakie są biura? Jak wygląda zespół ilościowo/przekrojowo? Czy warto wysłać cv? Z góry wielkie dzięki. W sieci niestety, a może i stety prawie brak info, a firma istnieje podobno 13lat.

4

Jeśli w sieci brak info to znaczy że raczej dobra firma. Bo na forach wylewają swoje żale głównie ci którym coś się nie podoba

0
Pinek napisał(a):

Jeśli w sieci brak info to znaczy że raczej dobra firma. Bo na forach wylewają swoje żale głównie ci którym coś się nie podoba

Nie zgodzę się. O dobrych firmach zwykle pojawiają się opinie bardzo dobre, albo bardzo skrajne(jedne bardzo dobre, inne bardzo negatywne). Brak opini o firmie w ogóle, zwykle oznacza, że firma jest raczej mała i średnio dobra(więc statystycznie małe szanse na opinie).

Edit: Coś chyba słabo googlujesz. Firma ma profil na goldenline, z którego wynika, że pracuje tam 16 osób, w tym kilku developerów. Mała firma, wyspecjalizowaną w wąskiej działce.

0

Albo StartUp

1

To raczej jakieś stare dane. Firma zatrudnia ok 80-90 osób i z tego co wiem ma niesamowicie małą rotacje pracowników. Znajomy pracuje i bardzo sobie chwali.

0

Cześć,

Czy mógłby ktos powiedzieć więcej o tej firmie? Jakie są warunki pracy? Jakich warunkow finansowych można oczekiwać?

1
Pinek napisał(a):

Jeśli w sieci brak info to znaczy że raczej dobra firma. Bo na forach wylewają swoje żale głównie ci którym coś się nie podoba

Po tym poście do Comarchu zaczynają walić drzwiami i oknami.

2
Pinek napisał(a):

Jeśli w sieci brak info to znaczy że raczej dobra firma. Bo na forach wylewają swoje żale głównie ci którym coś się nie podoba

Jeśli w sieci brak info to znaczy że firma wykupiła na goworku (kilkaset zł na miesiąc) możliwość kasowania opinii.

A co? Nie wiedzieliście o takiej opcji dla pracodawców? ;))))

0

Visiona haha to jest właśnie podręcznikowy JanuszSoft. Non stop mieli w 2017 ogłoszenia na pracuj.pl. Byłem w Visionie na rozmowie rekrutacyjnej w 2017. Biuro znajduje się na terenie Comarchu.
Przepytuje szef z 2 programistami. Szef jest daremnym bucem. Pytał mnie o jakieś behawioralne pytania i jak tylko się z nim nie zgodziłem, to zaraz próbował wywrzeć presję, żebym przyznał mu rację.
Pytałem o jakieś podstawy np. czy jest Intellij IDEA, to odpowiedzieli, że korzystają z NetBeans i sobie chwalą :D
Z benefitów standardowych to prawie nic nie mają. Kod to jakiś przedpotopowy syf dla banków.
Jak rzuciłem temat kasy, to szef zrollował brwi ze zdziwienia, że "jak to tyle" :D
To była najbardziej żałosna rozmowa o pracę, na jakiej byłem.
Omijać szerokim łukiem.

0
jason napisał(a):

Visiona haha to jest właśnie podręcznikowy JanuszSoft. Non stop mieli w 2017 ogłoszenia na pracuj.pl. Byłem w Visionie na rozmowie rekrutacyjnej w 2017. Biuro znajduje się na terenie Comarchu.
Przepytuje szef z 2 programistami. Szef jest daremnym bucem. Pytał mnie o jakieś behawioralne pytania i jak tylko się z nim nie zgodziłem, to zaraz próbował wywrzeć presję, żebym przyznał mu rację.
Pytałem o jakieś podstawy np. czy jest Intellij IDEA, to odpowiedzieli, że korzystają z NetBeans i sobie chwalą :D
Z benefitów standardowych to prawie nic nie mają. Kod to jakiś przedpotopowy syf dla banków.
Jak rzuciłem temat kasy, to szef zrollował brwi ze zdziwienia, że "jak to tyle" :D
To była najbardziej żałosna rozmowa o pracę, na jakiej byłem.
Omijać szerokim łukiem.

Kolego, byłem związany z firmą Visiona i nie ze wszystkim się zgodzę. Ogłoszenie wisiało i wisi nadal, ponieważ firma prężnie się rozwija i jest bardzo duże zapotrzebowanie na pracownika. W momencie opuszczenia firmy było nas już ponad setka, a wciąż brakowało głów do pracy. Główna siedziba firmy nie znajduje się na terenie Comarchu a w bliskim sąsiedztwie. W Wawie również Visiona posiada swoją siedzibę.
Co do rozmowy kwalifikacyjnej to, źle trafiłeś. Po opisie jestem w stanie dokładnie wskazać paluszkiem z kim rozmawiałeś :D
Co masz na myśli benefity standardowe? Karta multisport i imed24 jest - co chcesz więcej? Co do kodu tego komentować nie będę, bo nie wiem na jakiej podstawie takie wnioski wysnułeś.
Temat kasy to bardzo poważna bolączka tej firmy. Firma nawet nie próbuje zbliżyć się do średniej rynkowej.
Dodatkową bolączką są również terminy zadań. Równolegle wykonuje się development w kilku projektach, rozwiązuje zgłoszenia klientów i niestety kontaktuje z klientami, niezależnie od stanowiska jakie się zajmuje. Stanowiska to jedna wielka lipa, nie ma żadnych widełek płacowych. Podwyżki wychodzą od szefa i zazwyczaj dostają je wszyscy. Nie oczekujcie również dodatkowych profitów, podziękowań czy uścisku dłoni za to, że brało się udział w mega projekcie. Nie ma również jasnych zasad co do premiowania. Ta wychodzi od szefa i jest na zasadzie osobistego widzi mi się.
Pamiętajcie jednak, że jest to firma prywatna nastawiona przede wszystkim na zysk, a nie korpo. Miałem wrażenie, że wiele decyzji w firmie podejmowana była przy kawce. Pion decyzyjny moim zdaniem nie nadąża za rozwojem firmy i ustalenia, które były podejmowane przy załodze dwudziestu osobowej nie sprawdza się przy tak dużej liczbie pracowników.
Czy mogę polecić tą firmę? Tak i to z czystym sumieniem. Jest to firma stabilna, otwarta na nowe rozwiązania, technologie. Ludzie, z którymi miałem okazję pracować, a zwłaszcza ze starej gwardii byli bardzo pomocni, sympatyczni, a przede wszystkim z ogromem wiedzy, której nie chowają dla siebie.

3
jason napisał(a):

Visiona haha to jest właśnie podręcznikowy JanuszSoft. Non stop mieli w 2017 ogłoszenia na pracuj.pl. Byłem w Visionie na rozmowie rekrutacyjnej w 2017. Biuro znajduje się na terenie Comarchu.
Przepytuje szef z 2 programistami. Szef jest daremnym bucem. Pytał mnie o jakieś behawioralne pytania i jak tylko się z nim nie zgodziłem, to zaraz próbował wywrzeć presję, żebym przyznał mu rację.
Pytałem o jakieś podstawy np. czy jest Intellij IDEA, to odpowiedzieli, że korzystają z NetBeans i sobie chwalą :D
Z benefitów standardowych to prawie nic nie mają. Kod to jakiś przedpotopowy syf dla banków.
Jak rzuciłem temat kasy, to szef zrollował brwi ze zdziwienia, że "jak to tyle" :D
To była najbardziej żałosna rozmowa o pracę, na jakiej byłem.
Omijać szerokim łukiem.

Miałem się nie odzywać, ale nie może mi dać spokoju ten daremny buc. Na początku myślałem, że to jakiś nie znany mi nowy związek frazeologiczny (mam nadzieję, że wyrażenie nie jest zbyt behawioralne) i de facto to komplement, ale chyba jednak nie ;) Buc rozumiem, ale dlaczego daremny? Przyznaję, że poczułem się urażony przede wszystkim moją daremnością. Dużo łatwiej przełknąć mi aroganckiego buca, więc jeżeli nie robi to różnicy Tobie i innym uczestnikom tego pasjonującego wątku wolałbym tak ...

PS.: podobno zyskuję przy bliższym poznaniu ;)

0
Wielki Karp napisał(a):
jason napisał(a):

Visiona haha to jest właśnie podręcznikowy JanuszSoft. Non stop mieli w 2017 ogłoszenia na pracuj.pl. Byłem w Visionie na rozmowie rekrutacyjnej w 2017. Biuro znajduje się na terenie Comarchu.
Przepytuje szef z 2 programistami. Szef jest daremnym bucem. Pytał mnie o jakieś behawioralne pytania i jak tylko się z nim nie zgodziłem, to zaraz próbował wywrzeć presję, żebym przyznał mu rację.
Pytałem o jakieś podstawy np. czy jest Intellij IDEA, to odpowiedzieli, że korzystają z NetBeans i sobie chwalą :D
Z benefitów standardowych to prawie nic nie mają. Kod to jakiś przedpotopowy syf dla banków.
Jak rzuciłem temat kasy, to szef zrollował brwi ze zdziwienia, że "jak to tyle" :D
To była najbardziej żałosna rozmowa o pracę, na jakiej byłem.
Omijać szerokim łukiem.

Temat kasy to bardzo poważna bolączka tej firmy. Firma nawet nie próbuje zbliżyć się do średniej rynkowej.
Dodatkową bolączką są również terminy zadań. Równolegle wykonuje się development w kilku projektach, rozwiązuje zgłoszenia klientów i niestety kontaktuje z klientami, niezależnie od stanowiska jakie się zajmuje. Stanowiska to jedna wielka lipa, nie ma żadnych widełek płacowych. Podwyżki wychodzą od szefa i zazwyczaj dostają je wszyscy. Nie oczekujcie również dodatkowych profitów, podziękowań czy uścisku dłoni za to, że brało się udział w mega projekcie. Nie ma również jasnych zasad co do premiowania. Ta wychodzi od szefa i jest na zasadzie osobistego widzi mi się.
Pamiętajcie jednak, że jest to firma prywatna nastawiona przede wszystkim na zysk, a nie korpo. Miałem wrażenie, że wiele decyzji w firmie podejmowana była przy kawce. Pion decyzyjny moim zdaniem nie nadąża za rozwojem firmy i ustalenia, które były podejmowane przy załodze dwudziestu osobowej nie sprawdza się przy tak dużej liczbie pracowników.

Dla mnie to brzmi jak podręcznikowy JanuszSoft. Ja byłem na rozmowie 8 lat temu i 4000 netto UoP było dla nich kosmosem :)

0

Pracuję w Visionie od kilku lat. Nie zgadzam się z większością negatywnych opinii wymienionych w poprzednich postach. Takiej atmosfery jak tu, nie spotkałem nigdzie wcześniej (a pracowałem m in w Comarchu). Ludzie są otwarci, chętnie dzielą się wiedzą i do wszystkiego podchodzi się na luzie. Oprócz opieki medycznej i karty multisport, mamy do dyspozycji niezłą kawę z ekspresu, różne herbaty i okazjonalnie inne używki ;) Dodatkowo, firma pokrywa koszty udziału w grach zespołowych (piłka nożna, siatkówka) organizowanych na własną rękę albo np. przez inne firmy (BiznesLiga). Pod tym względem nikt nie powinien chyba narzekać. Zespoły. Mamy tutaj zespoły kilkuosobowe składające się zwykle z jednej specjalizacji (zespoły programistów java, zespoły programistów plsql, zespół adminów, zespół release). W projekty angażuje się zwykle kilka zespołów jednocześnie i raczej uważam je za ciekawe (choć jak wszędzie - zależy na jakiego się trafi PM-a...). Kwestii wynagrodzenia nie poruszam.

3
Nadziany Orzeł napisał(a):

Pracuję w Visionie od kilku lat. Nie zgadzam się z większością negatywnych opinii wymienionych w poprzednich postach. Takiej atmosfery jak tu, nie spotkałem nigdzie wcześniej (a pracowałem m in w Comarchu). Ludzie są otwarci, chętnie dzielą się wiedzą i do wszystkiego podchodzi się na luzie. Oprócz opieki medycznej i karty multisport, mamy do dyspozycji niezłą kawę z ekspresu, różne herbaty i okazjonalnie inne używki ;) Dodatkowo, firma pokrywa koszty udziału w grach zespołowych (piłka nożna, siatkówka) organizowanych na własną rękę albo np. przez inne firmy (BiznesLiga). Pod tym względem nikt nie powinien chyba narzekać. Zespoły. Mamy tutaj zespoły kilkuosobowe składające się zwykle z jednej specjalizacji (zespoły programistów java, zespoły programistów plsql, zespół adminów, zespół release). W projekty angażuje się zwykle kilka zespołów jednocześnie i raczej uważam je za ciekawe (choć jak wszędzie - zależy na jakiego się trafi PM-a...). Kwestii wynagrodzenia nie poruszam.

Zapomniałeś o młodym i dynamicznym zespole

0

Pracowalem w Visionie przez kilka miesiecy, ciezko mi ocenic firme jako calosc natomiast pracy w dziale do ktorego trafilem nie moge polecic.

Plusy:
-niezla lokalizacja 10 minut jazdy tramwajem od centrum
-wyjazdy integracyjne, wigilia firmowa
-spoko ubrania z logo firmy rozdawane z roznych okazji: koszulki, bluzy
-sprzet: dysk SSD, dwa monitory

Minusy:
-powtarzalnosc pracy, brak rozwoju
-pierwszy tydzien szkolenie a potem "siedz cicho i rob"
-maly team, ludzie z bardzo malym doswiadczeniem
-jakiekolwiek inicjatywy oddolne olewane na zasadzie - "eee, to nie warto chyba, jak chcesz to se w wolnym czasie rob"
-nierowne traktowanie np. co do godzin pracy, mozliwosci pracy zdalnej
-przelozony zajety budowa domu, brak zainteresowania swoimi pracownikami

Po zlozeniu wypowiedzenia nastawianie innych osob przeciwko mnie - "mial szanse, ale nie chcial jej wykorzystac" - na szczescie tylko nieliczni sie na to nabrali.

1
Malpka napisał(a):

Plusy:
-wyjazdy integracyjne, wigilia firmowa
-spoko ubrania z logo firmy rozdawane z roznych okazji: koszulki, bluzy
-sprzet: dysk SSD, dwa monitory

W każdym, nawet przeciętnym korpo to standard. W ogóle w większości firm IT to teraz standard.
Reszta znów brzmi jak typowy JanuszSoft

0
Cwany Kaczor napisał(a):
Malpka napisał(a):

Plusy:
-wyjazdy integracyjne, wigilia firmowa
-spoko ubrania z logo firmy rozdawane z roznych okazji: koszulki, bluzy
-sprzet: dysk SSD, dwa monitory

W każdym, nawet przeciętnym korpo to standard. W ogóle w większości firm IT to teraz standard.
Reszta znów brzmi jak typowy JanuszSoft

A czego oczekujesz po małej polskiej firemce? Płac jak w Luxofcie czy Google? Pewnie jeszcze frytki do tego.

2

Trochę refleksji ode mnie - w końcu jestem jednych z tych uciemiężonych pracowników Visiony.
Rzeczywiście fatalnie się tutaj pracuje i dlatego w 2017 roku firma zatrudniła około 25-30 osób(może dlatego wiecznie mamy ogłoszenie na pracuj.pl) i 1 czy 2 zrezygnowały, a reszta została. Ciekawe dlaczego..?
Ludzie pracujący w Visiona to taki margines, bez żadnych ambicji.., że pierwsze 30-50 pracuje w zasadzie do teraz czyli od 8 do 15 lat.... Ciekawe dlaczego ? No tak, nie wiedzą o tym, że stawki wynagrodzenia na rynku są wyższe, że pracę trzeba zmieniać co max. 2-3 lata, że teraz 15k netto to dostaje się leżąc, pachnąc i zbijając bąki, a jak się pracodawcy nie podoba to "do widzenia" ktoś inny będzie mnie chciał.
Generalizując o JanuszSoft.. kolega, który to stwierdził.. no tak, był, pracował, zobaczył, ocenił, dlatego dziwi się, jak taka mała polska firemka, może mieć takich dużych Klientów w Polsce. Przecież to się kupy i d**y nie trzyma. No nie przepraszam.. ocenił to bo szef jest bucem ;-)
Może to jednak niektórym woda sodowa uderzyła i są przeświadczeni o swojej samo zaje**stości tylko nie zderzyli się z życiem ? ;-)
I znowu zapewne się mylę.. w końcu te osoby pracowały w wielkich korporacjach, szef zamiast chwalić przylał pałą i kazał przyjść do pracy w weekend i dlatego teraz chodzą na rozmowy i szukają.. no właśnie czego ?

Dlatego zamiast jęczeć to przyjdź, zobacz, popracuj 3 miesiące.. jesteś taki dobry, a nie spodoba się Visiona - zawsze znajdziesz zatrudnienie gdzieś indziej... za lepszą kasę.. i frytki do tego....
Z tym odpytywaniem na forach o pracę w firmie X, Y, Z to jak z leczeniem przez google... mam katar, ból głowy i co mi kurde dolega.. no chyba po prostu lenia mam.

Ps. Czym się zajmujemy... jedna z osób coś tam pisała, gdzieś dzwoni, w którym to kościele... szczyt lenistwa... wystarczy wejść na firmową stronę i poczytać http://www.visiona.pl/pl/produkty/

0

Niestety wybielenie wizerunku poprzez atak dał jednak odwrotny efekt. Takie czasy, że chodzi się i szuka lepszej pracy, za lepsze pieniądze z lepszymi benefitami? Na szczęście w branży IT jest ten luksus, że można kręcić noskiem. Szukając potencjalnych pracodawców każdy research rozpoczyna się od takiego właśnie forum, a porównanie do leczenia przez google jest chybione. To jest bardziej jak wyszukiwanie informacji o lekarzu, do którego chce się iść.
Mniej spiny kolego.

0

Dla wybielania trzeba byłoby mieć co wybielać - na zasadzie tłumaczy się tylko winny.
Zatem kolego - interpretacja poprzedniej wiadomości zależy od czytającego.
Może mniej spiny, aby nie odczytywać tego jako spinę ? ;-)
Bo możemy tak jeszcze długo, wymyślać, cytować.. jak politycy. Lub od drugiej strony, nie głosowałem... ale narzekam.

Zatem zamiast tworzyć mity w pseudo wątku - może warto sprawdzić samemu, a potem kręcić noskiem.

Jedynym sensownym komentarzem jest ta kolegi @malpka - nie podobało mu się i trzeba to docenić, może źle trafił, chociaż nie ze wszystkim się zgadzam. Wskaż firmę, gdzie wszystkie działy są fantastyczne a praca jest pracą marzeń. Taaaak.. wszędzie dobrze, gdzie mnie nie ma

0

Dużo sobie dopowiedziałeś do mojej wypowiedzi, ale Twoje prawo. Mam tylko nadzieje, że nikt nie weźmie tego na poważnie.

0

Po co cytujecie całe poprzednie posty? Pamięć złotej rybki?

0

Orientujecie się na na jakie zarobki może liczyć tam Senior Java Developer z 6 letnim stażem? Czy 15k brutto UoP jest osiągalne? Czy firma stosuje autorskie koszty uzyskania przychodu? 3 strony wątku i 0 konkretów...

0

15k brutto w Visiona? To chyba jakiś żart :) 10k brutto to może być max.

0

15k brutto w Visiona? To chyba jakiś żart :) 10k brutto to może być max.

Potiwerdzam. Dla osoby z 2,5 letnim expem propowali 6k brutto.

0
Mały Szczur napisał(a):

Potiwerdzam. Dla osoby z 2,5 letnim expem propowali 6k brutto.

UoP czy B2B?

0

Zarobki w Visionie to jakaś kpina... Więcej zarabia się na kasie w Biedrze (fakt). Tak jak napisał kolega MałySzczur, 8k brutto na UoP to max, przy tym zero pracy zdalnej i niska kultura pracy... Ostatnio w firmie trwa fala odejść w związku z brakiem jakichkolwiek podwyżek i irracjonalnych działań dyrektora - raczej będzie to kontynuowane. Nie polecam.

0
Zakręcony Rycerz1 napisał(a):

Zarobki w Visionie to jakaś kpina... Więcej zarabia się na kasie w Biedrze (fakt).

Piszesz bzdury kolego. Szkoda więcej komentować...

0

Odeszło pewnie ze 2 -3 osoby w ciągu roku na 120 pracujących- zwykła rotacja. No tak - teraz to się nazywa lawina odejść... ehhhh

0

Rekrutacja w tej firmie, to jakiś żart. Kobieta od hr wprawia w zakłopotanie pytaniami albo o życie prywatne albo o jakieś głupoty. Po tej rozmowie już wiedziałem, że nie chcę tu pracować.
O samej firmie słyszałem pozytywne rzeczy, jednak nie mogę ich potwierdzić.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1