Powstaje największy kurs Assemblera w sieci po polsku!

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-13 17:01
0

Pod poniższym adresem powstaje największy polski kurs pisania programów w języku Assembler:
http://0dfh.opx.pl/assembler/

Proszę o opinie, komentarze i sugestie.

edytowany 4x, ostatnio: Rev, 2014-03-14 18:12

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 17:50
0

http://0dfh.opx.pl/4-budowa-p[...]u-dla-systemu-windows-32-bit/
"Ważne: Funkcje WinAPI zawsze zwracają wartość w rejestrze eax."

drobna korekta, funkcje zwracające 64 bitowe wyniki w 32 bitowym systemie zwracaja w parze EDX:EAX (ULONGLONG), np. GetTickCount64(), również wiele funkcji z biblioteki CRT zwraca wyniki ULONGLONG

ogólnie fajnie, że takie coś powstaje, chociaż nie jestem fanem używania .if-ów i invoke w asm bo za bardzo zalatuje to potem składnią i konstrukcją HLL-owego programu, podczas gdy można znacznie ciekawiej go skonstruować bez tych elementów, fajnie by było gdybyś też napisał o tworzeniu aplikacji przyjaznych wysokim DPI, o obsłudze tematów, nowych featuresów systemów Windows (np. Taskbar na Win7) z poziomu assemblera, gdyż większość tutoriali o asm jakie widziałem skupia się jedynie na tych samych, wałkowanych w kółko podstawach


Pozostało 580 znaków

2011-08-13 18:12
0
Bartosz Wójcik napisał(a)

http://0dfh.opx.pl/4-budowa-p[...]u-dla-systemu-windows-32-bit/
"Ważne: Funkcje WinAPI zawsze zwracają wartość w rejestrze eax."

drobna korekta, funkcje zwracające 64 bitowe wyniki w 32 bitowym systemie zwracaja w parze EDX:EAX (ULONGLONG), np. GetTickCount64(), również wiele funkcji z biblioteki CRT zwraca wyniki ULONGLONG

Poprawiłem, dzięki.

Bartosz Wójcik napisał(a)

tworzeniu aplikacji przyjaznych wysokim DPI

Nie mam pojęcia co to jest?

Bartosz Wójcik napisał(a)

o obsłudze tematów

Chodzi o tworzenie skórek do aplikacji?

Bartosz Wójcik napisał(a)

Taskbar na Win7

A co takiego ciekawego można robić z taskbarem w Win7?

DPI to system zmiany wielkości czcionek (Pulpit -> Właściwości -> Zmień wielkośc liter), większość aplikacji GUI assemblerowych na tym wysiada, gdyż kontrolki tworzone są np. przez CreateWindowEx ze stałymi pozycjami kontrolek, po zmianie DPI wszystko się rozjedzie, obsługa tematów to obsługa nowych stylów tematycznych w aplikacjach, głównie po to żeby aplikacja wyglądała nowocześnie, np. pozwala użyć stylów kontrolek Explorera do własnych kontrolek, obecnie to standard, z taskbarem np. liste ostatnio używanych dokumentów, progress pokazać np. http://tinyurl.com/3bw9bcv - Bartosz Wójcik 2011-08-13 18:35
A co to ma wspólnego z assmeblerem? To ma być kurs Winapi czy asm? Mieszasz pojęcia. Na msdn można znaleźć info jak pisać aplikacje odpowiednio reagujące na dpi - a to czy są pisane w asm, czy np. w C nie ma żadnego znaczenia - othello 2011-08-14 13:58
Skoro pisze o tworzeniu aplikacji okienkowych, o kontrolkach, funkcjach WinApi - to ma WIELE wspólnego, naucz się czytać ze zrozumieniem, a najlepiej zajrzyj na jego stronę to sam zobaczysz, że omawia takie tematy. - Bartosz Wójcik 2011-08-15 15:02

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 19:44
0

Hostujesz się na prv.pl? :| Sugerowałbym dodać info o swoim doświadczeniu i ukończonych projektach celem weryfikacji kompetentności autora.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...
To niby wg ciebie prv.pl to siedlisko niekompetentnych ludzi? Co to za różnica gdzie się postawi WordPressa? - Wibowit 2011-08-13 19:56
To były dwie osobne myśli. - Demonical Monk 2011-08-15 13:22

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 21:08
msm
0

Hostujesz się na prv.pl? :| Sugerowałbym dodać info o swoim doświadczeniu i ukończonych projektach celem weryfikacji kompetentności autora.

Wiesz, jak dla mnie może uczyć się asemblera z książek a wśród napisanych projektów mieć najwyżej kalkulator (w konsoli). Byleby pisał z sensem.

@Autor - IMO pisanie o tworzeniu GUI w asemblerze to dziwny pomysł - w dodatku za pomocą wysokopoziomowych makr.
Z tego co widzę w spisie treści (na razie nie wypełnionym) to bardzo dużo jest (prawie wszystko od teraz do końca) poświęcone kontrolkom WinAPI. Czy ktoś tego chce czy nie chce, asm jako język ogólnego przeznaczenia skończył się kilkadziesiąt lat temu ;). W asm pisze się wstawki (z różnych powodów, np. przepisanie krytycznego fragmentu, shellcode, dokładna kontrola wynikowych bajtów etc) a nie całe programy.
Twój kurs byłby znacznie bardziej IMO przydatny gdybyś omówił dokładnie MMX, SSE i parę innych mniej oczywistych dla kompilatora rzeczy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-14 00:53
1

Kto normalny dziś pisze cale aplikacje w Assemblerze? Obsługa interfejsów RS232 itd to rozumiem, ale aplikacje okienkowe? Trochę przesada. Już nawet na AVR programuje się w C a nie w assemblerze.

Do 14 rozdziału może sobie przeczytam, ale będę musiał sporo ominąć, bo są używane windowsowe biblioteki.

Pozostało 580 znaków

2011-08-14 01:07
0

Jeśli chodzi o WinAPI pod MASMem to kurs Iczeliona jest od dawna, nawet polskie tłumaczenie http://edu.i-lo.tarnow.pl/inf/prg/002_winasm/index.php ma już prawie 8 lat. Prędzej by się przydało przetłumaczenie tego: http://agner.org/optimize/ plus, jak sugerują poprzednicy, opisać metody łączenia asma z językami wyższego poziomu (Java, Python, C++, whatever).


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.
Bo ja wiem czy łączenie jest takie trudne? Jeśli C/C++ to kwestia po prostu dorobienia nagłówka w C/C++ i zlinkowania razem, do Javy i Pythona (i C# i Haskella i Prologa i F# i...) trzeba zrobić z asm bibliotekę eksportującą pewne funkcje i połączyć ją z programem. - msm 2011-08-14 14:17
Nie jest trudne (tak samo jak cały kurs). A powinno być? Asm w końcu to prosta rzecz. Fajnie by było gdyby ktoś zrobił jakieś szablony wstawek/ dołączanych bibliotek asmowych do Javy (zarówno JNI jak i JNA)/ C++/ C# itp itd i jeszcze to ładnie opisał. MMX, SSE i tym podobne rzeczy nie wymagają wielkich objaśnień oprócz podania listingów instrukcji. Co najwyżej takie rzeczy jak np prefetching, czy inne instrukcje niearytmetyczne, ale ich jest w SSE niewiele. - Wibowit 2011-08-14 14:28

Pozostało 580 znaków

2011-08-15 13:20
0

Stworzyłem mój kurs, bo nie znalazłem "pełnego" kursu Assemblera. Kurs bogdro opisuje instrukcje i programowanie dla DOS. Kurs Iczeliona nie opisuje żadnych instrukcji tylko programowanie dla Windows, dodatkowo żaden kurs nie opisuje programowania dla 64-bit.

Dlatego pomyślałem, że mój kurs będzie pełny, od opisu architektury i instrukcji, przez opis programowania dla DOS, potem dla Windows i na końcu dla Windows 64-bit.

edytowany 2x, ostatnio: 0DFh, 2011-08-15 13:34

Pozostało 580 znaków

2013-05-13 20:59
SKitter
0

WIEM, że odkopuję. Szkoda, że strona została zdjęta <cry>. Potrzebny mi kurs od podstaw dla architektury x64.

Ehh, nie popatrzyłem na daty i przez chwile się cieszyłem, że będzie nowy kurs :/ - AlfaLeporis 2013-05-13 21:43

Pozostało 580 znaków

2013-05-13 21:09
0

http://software.intel.com/en-[...]/introduction-to-x64-assembly
+znajomość 32-bitowego Asm-a


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2013-05-13 21:10

Pozostało 580 znaków

2013-05-14 19:54
Skitter
0
Patryk27 napisał(a):

http://software.intel.com/en-[...]/introduction-to-x64-assembly
+znajomość 32-bitowego Asm-a

Dzięki :D Wprawdzie po angielsku, ale na szczęście ten język mi nie straszny.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0