Jakie Delphi ??

0

Możecie mi powiedzieć jakie Delphi wybrać bo nie wiem czy <ort>w ogóle </ort>zaczynac programowac na Delphi 8 ??<ort>Programuje </ort>na Delphi 7 i dlatego sie pytam czy sie opłaca przesiąść na Delphi 8 i uczyc sie WinForms od początku.jak bedzie wyglądac swiat programistyczny w przyszłości czy wszystko bedzie .NET ??
\Sorry nie dałem tego Off Topic moze to administrator przeniesc na Off Topic co za gafa sorki :-[

0

Tak sobie kilka dni temu wchodze na 4p i widze, ze jest nowa ksiazka do D8 i mialem audio-tele, czy warto sie tym .Syfem (czyt. .NET-em) zajmowac i wyszlo, ze przesiadac sie na D8 nie ma co, bo:

  • programy kompilowane w D8 do dzialania potrzebuja M$ Frameworks SDK (ok. 300 MB - przeciez nie bede zmuszal userow do instalowania takigo ogromniastego pakietu)
  • program zrobiony we VCL.Forms zajmuje 1.29 MB (tylko forma!)
  • program jest kompilowany bezposrednio przed odpaleniem (jak sie wdusi F9 to D8 utworzy tylko kod posredni - cos a'la Java) - szczescie, ze tylko raz
  • .NET to wynalazek M$ popularny tylko na Zachodzie (w USA - pokreceni ci Amerykanie, co nie?)
  • Borland widocznie mial atak szalu i zrobil cos niedobrego z Delphi - ten D8 to juz nie stary dobry Delphi (qrwa!! - co oni zrobili z integfejsem; tylko edytor kodu jest lepszy)
0

dlaczego nie warto na delphi 8 w najblizszym czasie masz odp wyzej
dlaczego nie warto 7? moze dlatego ze czasem nie ma komponentow do tej wersji.... ale ja przeciwskazan jakichs takich nie widze

0

Coz, gdy bylem ostatnio na Borland Developer Days i z tego co zdazylem zauwazyc jest rownie duzo osob, ktore sa nastawione pozytywnie jak i negatywnie w stosunku do .NET i Delphi 8. Pewnie jest jednak to, ze droga ku przenoszeniu aplikacji do .NET jest raczej nieunikniona (i to nie tylko moja opinia). Byc moze jest to proces ktory potrwa lata, ale jest nieunikniony. Pompa z jaka Microsoft promuje te platforme jest ogromna, a bedzie jeszcze wieksza po wejsciu Longhorna.

Delphi 8 to nie tylko zmieniony jezyk, ale wiele fajnych technologie, ktore zwiazane sa z .NET, a wiec takze dostepne w Delphi 8 (szczegolnie spodobaly mi sie uslugi sieciowe). Mysle wiec, ze warto sie przyjrzec Delphi 8, ale jak mowie - zdania sa podzielone. Jezeli chodzi o roznice jezykowe w stosunku do Delphi 7, to polecam przejrzec dokument znajdujacy sie w dziale Dokumentacja, poswiecony temu zagadnieniu.

0

Ja tam jestem chłopak po przejściach. Delphi 5 -> Delphi 6 - > Delphi 7.
Ale na razie nie zamierzam zmieniać 7 na 8.

Pytanko na koniec >> Delphi 8 .NET jest darmowe? [???]

0

No cos ty... :) A poprzednie wersje Delphi byly darmowe? Chyba, ze pytasz o wersje Personal? Nie, nie ma takowej...

0

Delphi 5 miałem z czasopisma. Nie powiem z jakiego, bo nie chcę robić reklamy ;-)

0

sorry, zę ostatnim razem zapomniałem się zalogować :-P

0

Delphi 5 miałem z czasopisma. Nie powiem z jakiego, bo nie chcę robić reklamy ;-)

to po co o tym piszesz? :)
zreszta....wiekszosc sie juz i tak chyba domysla :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0