Czy tak można w równaniu?

0

Chciałbym sobie przypomnieć bo czasem miewam wątpliwości:
Czy z równaniem a^2 - b^2 = (a-b)(a+b) mogę zrobić coś takiego :
a^2 - b^2 = 4
(a - b)=4 v (a + b)=4
a^2 - b^2 = 4 - a + b
(a - b) = 4 - a + b v (a+b)=4 - a + b

2

Możesz tak zrobić wyłącznie wtedy, gdy przyrównasz równanie do zera; w dowolnej innej sytuacji pomijasz takie rozwiązania, które razem składają się na docelową liczbę.

0

Forum wspiera TeX-a

Rozumiem, że to jest równanie wyjściowe:

a^2 - b^2 = 4

Pośredni krok ma sens:

(a - b)\cdot(a + b) = 4

Niestety kolejny krok

(a - b)=4 \vee  (a + b)=4

działa tylko dla zera a nie dla 4, więc to jest bezsensu.

WolframAlpha

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0