Programista, duże doświadczenie, zarobki.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-09 17:34
0

Witajcie jestem programistą świeżo po szkole Polsko-Japońskiej.
C++ uczę się od 8 lat, javy oraz php od 5 lat. I dostałem już wiele propozycji, tylko nie wiem jaką sumę mogę zaproponować? Właśnie to jest moje pytanie, ile mogę zaproponować.

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 17:36
Rev
0

Powiedziałbym, że doświadczenia to ty masz zero. 3-4k C++/java, 2-3k PHP.


edytowany 1x, ostatnio: Rev, 2011-08-09 17:36

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 17:38
0

Doświadczenia z pracą może mam 0, ale z językami mam sporo.

Proszę cię. Pracodawce nie obchodzi gdzie sie uczyłeś, ale co umiesz i jak to udowodnisz. Znam z autopsji, że więcej żądać mogą osoby bez wykształcenia, lecz z doświadczeniem komercyjnym lub jakimkolwiek innym z projektami wielkimi. - lukas_gab 2011-08-09 17:45

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 17:45
Rev
0

No, to się raczej zakłada od razu, składni nie będą cię uczyć.
Ile dużych projektów wykonałeś? Pracowałeś w grupie? Międzynarodowej? Bez problemu dogadasz się z obcokrajowcem po angielsku? Jakich narzędzi używałeś, ile frameworków użyłeś w swoich projektach? Jak bardzo stresuje cię praca z deadlinem na karku? Takie rzeczy to jest doświadczenie w programowaniu.


Pozostało 580 znaków

2011-08-09 18:26
0

Jak jest "świeżo po szkole", to jakim cudem ma mieć duże projekty w grupie międzynarodowej? oczywiście zdarza się, ale bez przesady.

Ale prawdą jest, że większość pracodawców wysuwa absurdalne żądania, żeby osoba była „na ostatnich latach studiów”, miała 8 lat doświadczenia, i w tym 3 lata w technologii istniejącej od roku.

Zapytaj autora wątku, który w temacie walnął "duże doświadczenie" :D. Ale co do wymagań masz rację. - Rev 2011-08-09 19:16
Dlatego w CV trzeba liczyć doświadczenie od początku studiów co najmniej. Pracodawcy stawiają nierealne wymogi, więc czemu nie mamy ich spełniać w nierealny sposób? ;) - somekind 2011-08-09 20:22

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 22:10
0
Rev napisał(a)

Powiedziałbym, że doświadczenia to ty masz zero. 3-4k C++/java, 2-3k PHP.

Netto czy brutto? I na jaką umowę?

kwota brutto to jak długość penisa liczona od kręgosłupa - krwq 2011-08-23 22:51

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 22:31
0

Będę teraz na drugim roku na tej samej uczelni, w php (+js, frameworki, css, itd) siedzę lat 4, java 1rok i w sumie tez mnie to ciekawi :P wiążę przyszłośc bardziej z php, bo jestem z nim dłużej związany i bardziej mnie kręci www niż javka. W sumie zamówienia mam już teraz za ceny mnie satysfakcjonujące, ale ciekawi mnie ile bym na stałej pracy zarabiał po skończeniu studiów.
Skończyłeś pjwstk 3.5 czy 5letnie?

Pozostało 580 znaków

2011-08-09 22:46
0

eh, niby programista a myslec samodzielnie nie potrafi :P

powiedzmy ze programista na etacie siedzi w robocie 8h dziennie, przykladowo w 2011 roku mamy 252 dni robocze i 114 dni wolnych od pracy.

8h * 252d = 2016 godzin do przepracowania :)

policz sobie ile w ciagu miesiaca wydajesz na:

  • mieszkanie
  • zarcie
  • media
  • paliwo
  • rozrywka
  • ubrania
  • raty
  • kredyty
  • alimenty :)

powiedzmy ze miesiecznie na te wydatki potrzebujesz rowne 2000zl, co daje:
12m * 2000zl = 24tys zl rocznie

tak wiec twoja minimalna stawka aby przezyc i wegetowac wynosi:
24000zl / 2016h = 12zl/h
odpowiada to 12zl/h * 160h = 1920zl netto, czyli etat na 2660zl brutto

ale ok, nie chcesz wegetowac, policz jakie wydatki planujesz w ciagu roku, np:

  • zmiana samochodu
  • wakacje
  • zarobek na czysto

przykladowo zalozmy ze:

  • zmiana samochodu => 20tys zl
  • wakacje => 5tys zl
  • zarobek na czysto => 10tys zl

20tys + 5tys + 10tys = 35tys zl
24000zl + 35000zl = 59000zl
59000zl / 2016h = 30zl/h
odpowiada to 30zl/h * 160h = 4800zl netto, czyli etat na 6792zl brutto :P

jak jest w twoim przypadku odpowiedz sobie sam :P

tak wiec je


A jak mieszka z mamą? :P - Wibowit 2011-08-09 22:52
to zgodnie z "poradnikiem prawdziwego mezczyzny" jest pedalem lub krypto pedalem :P - cepa 2011-08-09 23:17
Albo jeszcze jest pryszczaty ;p - Wibowit 2011-08-10 00:15
Albo prawdziwym programistą :D - Macron 2011-08-13 15:15

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 13:00
0

To dupa z Ciebie nie magister/inżynier skoro nie wiesz ile przeciętnie w twojej okolicy (lub nie tylko) można zarobić. Temat zarobków wraca jak bumerang tak raz na 1 - 2 tygodnie. Można przejrzeć poprzednie wpisy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 21:08
0

powiedzmy ze miesiecznie na te wydatki potrzebujesz rowne 2000zl, co daje: 12m 2000zl = 24tys zl rocznie
tak wiec twoja minimalna stawka aby przezyc i wegetowac wynosi:
24000zl / 2016h = 12zl/h
odpowiada to 12zl/h
160h = 1920zl netto

na około to liczysz. skoro za 2000 zł/mc może wegetować, to potrzebuje 2000 zł netto. jasne?

niby tak ale w ciagu roku jest 2016 godzin wiec jezeli rozlicza sie godzinowo to jednego meisiaca moze byc wiecej innego mniej, a jak etat to faktycznie 2k ;) - cepa 2011-08-11 10:20

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 21:45
Kunai
0
GarrisPL napisał(a)

Witajcie jestem programistą świeżo po szkole Polsko-Japońskiej.
C++ uczę się od 8 lat, javy oraz php od 5 lat. I dostałem już wiele propozycji, tylko nie wiem jaką sumę mogę zaproponować? Właśnie to jest moje pytanie, ile mogę zaproponować.

Dostałeś wiele propozycji czy wysłałeś wiele CV i na wiele z nich odpowiedziano? :)

To ile możesz rzucić zależy od regionu, od firmy, od różnych pierdół. 2.5k na rękę to jest raczej OK kwota na start, moim zdaniem. Sam startowałem z podobnego pułapu, tyle że na 3 roku.

GarrisPL napisał(a)

Doświadczenia z pracą może mam 0, ale z językami mam sporo.

Szczerze powiedziawszy, to osobę, która przychodzi z papierkiem ze studiów - a w czasie studiów nie zdobyła żadnej praktycznej wiedzy zawodowej - traktowałbym nieco krytycznie. Jasne, może w tym C++ wymiatasz, a wdrożenie w projekt zajmie Ci chwilę - ale to jest coś co po prostu wyjdzie na rozmowie.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0