Programistyczne WTF jakie Was spotkały

Odpowiedz Nowy wątek
2009-04-03 11:31
rnd
11

Dziś w pracy moim oczom ukazała się klasa na 30k linijek. W jednym pliku.
Jeszcze jestem w szoku :-D
A jakie Wy mieliście WTF?


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-12-04 00:47

Pozostało 580 znaków

2019-08-22 19:17
7

https://aur.archlinux.org/packages/mongodb#pinned-682388

MongoDB potrzebuje do zbudowania 260GB ponieważ testy znajdują się w paczce z pakietem.

Pozostało 580 znaków

2019-08-25 20:28
5

Endomondo, mam więcej takich.
screenshot-20190825202819.png


Keep calm and blame frontend
Myslalem ze to morze to tez wtf ale windsurfing wiele wyjasnia - stivens 2019-08-25 20:31
Nie, tak naprawdę to pontonem płynąłem i chciałem sprawdzić prędkość. - kzkzg 2019-08-25 20:32
Wciaz ratuje to przed absurdem - stivens 2019-08-25 20:34
Musi, przez jakiś czas poruszałeś się z prędkością ujemną :) - Freja Draco 2019-08-25 20:52
Czyli inaczej mówiąc cofał się do tyłu ;) I wszystko jasne, nie ma żadnego WTF. - cerrato 2019-08-25 22:57
A zważywszy na kontekst, to chyba nawet cofał się do przodu ;) - Freja Draco 2019-08-29 15:14

Pozostało 580 znaków

2019-08-26 10:56
2

Mały wtf w Javie.
Piszę sobie klasę do testu, gdzie muszę ustawić konkretną datę, z milisekundami.
No to jadę:
LocalDateTime.of(2018, 8, 8, 4, 5, 0)
Teraz potrzebuję dodać do tego 489 milisekund. Korzystając z tej klasy wcześniej, widzę metody:
plusHours, plusDays, plusMinutes, plusMonths, plusNanos, plusSeconds, plusWeeks, plusWeeks.
Gdzie jest plusMillis? Pytanie z kategorii co autor miał na myśli, i co ich bolało jeszcze dodać jedną metodę do API? Zatem zostaje mi skorzystać z trochę bardziej ułomnego sposobu.
LocalDateTime.of(2018, 8, 8, 4, 5, 0).plus(489, ChronoUnit.MILLIS)
Działa, choć niesmak pozostał...

edytowany 2x, ostatnio: dargenn, 2019-08-26 10:56
Pokaż pozostałe 3 komentarze
masz plusNanos. dodaj sobie 489000000 nanosekund :) - Azarien 2019-08-26 11:37
Milisekundy i mikrosekundy liczysz z nanosekund. Poza tym jestem ciekaw, kiedy ten test się wysypie :D - Koziołek 2019-08-26 12:29
Na środowisku z innym timezonem ;) Dlatego później jest jeszcze brany z tego Instant i ustawiana strefa, co powinno przeciwdziałać takim kwiatkom ;) - dargenn 2019-08-26 12:36
I dlatego potrzebujesz TimeService. Chyba, że to właśnie on. - Koziołek 2019-08-26 13:46

Pozostało 580 znaków

2019-08-26 13:37
2

title

Każdy taki pliczek od D0 do D53 zawiera praktycznie to samo.

package com.ardublock.translator.block;

import com.ardublock.translator.Translator;
import com.ardublock.translator.block.exception.SocketNullException;
import com.ardublock.translator.block.exception.SubroutineNotDeclaredException;

public class D36 extends TranslatorBlock
    {

        public D36(Long blockId, Translator translator, String codePrefix, String codeSuffix, String label)
        {
            super(blockId, translator, codePrefix, codeSuffix, label);
        }

        @Override
        public String toCode() throws SocketNullException {
            return codePrefix + "36" + codeSuffix;
        }

    }
Mam nadzieje że to wyszło z jakiegoś generatora ;) - Shalom 2019-08-26 13:39
@Shalom: szkolonego na bootcampie :) - Koziołek 2019-08-26 13:45
wiadomo czym się kierował autor ? - robertwadowski 2019-08-26 13:48
Nie no serio to wygląda jak z jakiegoś generatora parserów :) - Shalom 2019-08-26 13:56
Ktoś kiedyś to wygenerował, poszedł do innej firmy i nowy zespół ręcznie edytuje i robi bugfixing :D :D :D To dopiero WTF. - nie100sowny 2019-08-26 14:07

Pozostało 580 znaków

2019-08-29 15:03
2

smbclient '\\zasób' -U uzyszkodnik -c "put kaczka.txt kaczka.txt" '---' 2>&1

W odpowiedzi otrzymałem
ntlmssp3_handle_neg_flags: Got challenge flags[0x60898205] - possible downgrade detected! missing_flags[0x00000010] - NT code 0xc0020057
session setup failed: NT_STATUS_MORE_PROCESSING_REQUIRED
did you forget to run kinit?

A tak naprawdę użytkownik nie istnieje.

Pozostało 580 znaków

2019-09-18 23:38
5
Log.wtf(String tag, String msg)
//What a Terrible Failure: Report a condition that should never happen

https://developer.android.com/reference/android/util/Log.html


01010100 01110101 01110100 01100001 01101010 00100000 01101110 01101001 01100101 00100000 01101101 01100001 00100000 01101110 01101001 01100011 00100000 01100011 01101001 01100101 01101011 01100001 01110111 01100101 01100111 01101111 00101110 00100000 01001001 01100011 00100000 01110011 01110100 01101111 01101110 01110100 00101110

Pozostało 580 znaków

2019-09-19 09:30
0

Zapraszam do poczytania
https://www.assembla.com/home
A później zabawne jest tu

Kapitanie...? - axelbest 2019-09-19 09:33
Chyba że jest top secure of secures a można do czyjegos kodu wejsc z gugla - baant 2019-09-19 09:36

Pozostało 580 znaków

wczoraj, 15:10
0
Freja Draco napisał(a):

Pozwolę sobie skomentować komentarze odnośnie mojego powyższego WTF
x = 0.1 + 0.2; // -> 0.30000000000000004 - JavaScript rulez!

Tak, wiem że dwójkowa reprezentacja ułamków dziesiętnych może skutkować dziwacznymi wynikami. Walczyłam z podobnymi efektami już 20+ lat temu. Niektórzy komentatorzy pisali powyżej, coś w stylu "przecież to jest zapisywane w postaci dwójkowej, więc takie będą efekty", z czym pozwolę się sobie nie zgodzić, bo zapis wartości w postaci dwójkowej nie wymusza wcale, by operacje matematyczne z ich udziałem wykonywać zawsze po prostu na bitach.

Moje WTF tyczy się tego, że po ponad 20 latach nie widzę w tej kwestii żadnego postępu, a twórcy języka/implementacji nie widzą żadnego problemu w tym, żeby taki sposób przeprowadzania operacji stosować w języku "dla ludu", w którym ktoś mógłby chcieć np. podliczyć swoje rachunki.

A na koniec wkleję skrin z identyczną operacją przeprowadzoną w Basicu na prawie 40-letnim Commodore 64:

C64, basic, dodawanie

jako komentarz, dla tych, którzy uważają, że "tak po prostu jest, więc tak musi być".

To przez to w jaki sposób liczby zmiennoprzecinkowe są trzymane w pamięci.
Np. zapisując 0.1 w float (32bit) w pamieci zapisuje sie 0x3DCCCCCD co jest równe 0.10000000015

Kurcze, mialo isc jako komentarz :/ - FL4RE wczoraj, 15:10
Kurcze juz o tym gadalismy - stivens wczoraj, 15:15
A to przepraszam - FL4RE wczoraj, 15:16

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0