Programistyczne WTF jakie Was spotkały

Odpowiedz Nowy wątek
2009-04-03 11:31
rnd
11

Dziś w pracy moim oczom ukazała się klasa na 30k linijek. W jednym pliku.
Jeszcze jestem w szoku :-D
A jakie Wy mieliście WTF?


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-12-04 00:47

Pozostało 580 znaków

2019-05-22 14:15
1

Google znowu "ulepszył" wygląd swojej strony:

Google - głupie ikonki

W miejsce, gdzie od 20 lat było czytelne menu tekstowe, wpierdzielił ikonki, które:

  • zabierają skąpą tutaj przestrzeń użytkową,
  • są niespójne, bo pierwsza kolorowa, a pozostałe szarobure,
  • jak dla mnie, wszystkie te szarobure ikony niczego nie ułatwiają, bo trzeba się w nie wgapiać, żeby zobaczyć, co tam w ogóle nagryzmolili, a w omawianym przypadku wręcz zaciemniają spójną wcześniej listę.

Pominę już fakt, że Google stara się wiedzieć lepiej ode mnie czego szukam, w związku z czym kolejność i obecność takich pozycji jak "grafika" czy "mapy" bywa tu często (z mojego punktu widzenia) zwyczajnie losowa.

I niech mi ktoś jeszcze raz powie, że tak ma być, bo to duża firma zrobiła, a duże firmy wiedzą, co robią :P


edytowany 1x, ostatnio: Freja Draco, 2019-05-22 14:47
Pokaż pozostałe 13 komentarzy
@Azarien: Osobiście w lokalnym CSS mam ustawione filtry usuwające część takich bzdur: tabel sportowych, karuzel obrazków itp. Kiedyś, jak wpisałam "korona" i na pierwszej stronie miałam praktycznie baner reklamowy domu towarowego na pół ekranu, a drugie pół baner jakiejś drużyny sportowej, co to nawet nie wiedziałam wcześniej, że istnieje, to się wkurzyłam i napisałam filtry. - Freja Draco 2019-05-22 20:03
@V-2: chodzi Ci o wygląd gmaila? nadal możesz używać "starego" - WeiXiao 2019-05-22 20:23
@Freja Draco: twórcze takie wkurzenie. ;) - Silv 2019-05-22 22:24
https://4programmers.net/uploads/attachment/5c/5cfe31dc7f087.png u mnie nadal po staremu, ale przyznam rację, że bardzo wkurzające jest zamienianie kolejności (albo w ogóle usuwanie opcji) w tym menu.. często nie ma np. grafiki dla danego zapytania i muszę wracać na główną, klikać 'grafika' w prawym górnym roku i od nowa wklejać zapytania.. wtf - Marooned 2019-06-10 12:34
@Marooned: u mnie też po staremu, ale jakiś czas temu pamiętam, że wyglądało inaczej, tylko nie pamiętam, czy na tym systemie. - Silv 2019-06-10 13:42

Pozostało 580 znaków

2019-06-02 20:53
5

ReferenceError: undefinded is not defined


W sumie prawda. - Michał Sikora 2019-06-02 20:54
Że zacytuję Arthura Conana Doyle'a z ust Sherlocka Holmesa: “There is nothing more deceptive than an obvious fact.” (https://www.goodreads.com/author/quotes/2448.Arthur_Conan_Doyle) - Silv 2019-06-02 21:02
Zaraz, a czy przypadkiem nie popełniłaś literówki? Bo w poście jest. - Silv 2019-06-02 21:05
Owszem, jest literówka, ale i tak trzeba to ująć w cudzysłów. - Freja Draco 2019-06-02 21:13
Smoczyca nie umie pisać. - Pijak 2019-06-03 22:28

Pozostało 580 znaków

2019-06-02 21:07
5

Uboga dokumentacja PHP opisuje funkcję strrev() jako:
screenshot-20190602210543.png


Więc np:

strrev('Siema');  // 'ameiS'

Niby ok, ale wszystkie dynamiczne języki przyzwyczaiły nas że dodatkowe argumenty (nie zdefiniowane w sygnaturze) powinny być ignorowane - ale nie w PHP:

strrev('Siema', '');  // null

char mander; bool basaur;
Zaawansowana biblioteka T-Regx do wyrażeń regularnych w PHP
edytowany 1x, ostatnio: TomRiddle, 2019-06-03 09:19
Pokaż pozostałe 17 komentarzy
Dzięki! Przydatne. Pusty ciąg znaków i NULL są identyczne, stąd wniosek, że strrev("coś", "coś2") nie zwraca żadnego ciągu znaków, a ten null skądśinąd pochodzi... - Silv 2019-06-02 22:13
Są inne metody porównywania wartości, np ===. Te konkretne o których Ty mówisz (pusty string i null) mają też różne skutki uboczne masy innych funkcji. One nie są identyczne. - TomRiddle 2019-06-02 22:35
No tak, to możliwe, ale dają prawdę w tabelce. - Silv 2019-06-02 22:36
Mówisz o tabelce z Loose comparisons? Może popatrz na tabelkę Strict comparisons, która jest niżej? - TomRiddle 2019-06-03 09:19
Hm, nie pomyślałem. :) - Silv 2019-06-03 16:22

Pozostało 580 znaków

2019-06-03 22:39
1

Może nie tyle WTF, co już widok rzadko spotykany - ostatnio kupując coś w sklepie Adidasa, widziałem że sprzedawcy używają programu dosowego uruchomionego w oknie. Niestety nie wiem, czy to lokalne rozwiązanie konkretnego sklepu, czy może jakaś stara aplikacja sprzedażowa Adidasa?

Pokaż pozostałe 28 komentarzy
Total Commander mam skonfigurowany jako domyślny menadżer plików. - Freja Draco 2019-06-08 18:04
Mnie się marzy obsługa wszystkiego z poziomu terminala – oczywiście poza stronami internetowymi i ogólnie rzeczami, które są przeznaczone do wyświetlania "bardziej graficznie". Ale do tego to chyba trzeba by nowe środowisko graficzne napisać (PS. mam na myśli Linuksa). - Silv 2019-06-08 18:08
@Freja Draco: co to znaczy mieć skonfigurowany "domyślny menadżer plików"? serio pytam. czym to się objawia? - Azarien 2019-06-08 18:16
@Azarien: to znaczy, że jest uruchamiany jako domyślny program otwierający wszelkie katalogi, na podobnej zasadzie jak można sobie przypisać dowolny program do obsługi plików z wybranym rozszerzeniem. - Freja Draco 2019-06-08 22:15
@Freja Draco: a ja zapomniałem nawet o tym, że jak klikasz dwa razy na katalog w katalogu, to nie musi się otworzyć w tym samym programie, w którym bieżący jest otwarty. ;) - Silv 2019-06-08 22:18

Pozostało 580 znaków

2019-06-09 13:09
3

Dokumentacja PHP:

screenshot-20190609130941.png


char mander; bool basaur;
Zaawansowana biblioteka T-Regx do wyrażeń regularnych w PHP
W razie czego podsyłam normalny link jakby komuś maść na phpowy bool przestała działać. https://www.php.net/manual/en/book.reflection.php - axelbest 2019-06-09 14:01

Pozostało 580 znaków

2019-06-09 14:12
1
axelbest napisał(a):

W razie czego podsyłam normalny link jakby komuś maść na phpowy bool przestała działać. https://www.php.net/manual/en/book.reflection.php

To ja pokażę screena innch wpisów:

screenshot-20190609141115.png




screenshot-20190609141245.png


char mander; bool basaur;
Zaawansowana biblioteka T-Regx do wyrażeń regularnych w PHP
edytowany 1x, ostatnio: TomRiddle, 2019-06-09 14:13
Pokaż pozostałe 9 komentarzy
@no_solution_found: Argumenty merytoryczne, jak np wymieniony już spis niekonsekwencji języka: https://eev.ee/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/ Albo np jakiś pomiar ilość czasu poświęcona na naukę/rozwój aplikacji w tym języku (ale takich niestety jest mało). - TomRiddle 2019-06-11 19:48
hmm to jak myślisz, dlaczego ten pół internetu wisi na tak kijowym języku programowania? Dlaczego nie wybrali javy, c#, pythona czy ruby? - no_solution_found 2019-06-11 19:50
@no_solution_found: Pewnie dlatego że stał się popularny dawno i szybko, po drugie dlatego że był bardzo łatwy do nauki podstawowych rzeczy, po trzecie dlatego że konfiguracja go z Apache'm i każdym serverem hostingowym wymagała sekund (lub w ogóle, out of the box), po czwarte dlatego że deploy jest banalnie prosty (wystarczy przenieść pliki), po piąte pewnie dlatego że PHP prawie nigdy się nie wysypuje i zawsze kontynuuje skrypt mimo błędów - dla nowicjusza to pewnie znak że robi coś co działa (w odróżnieniu np od Javy która od razu się wywali exceptionem), i w końcu po - TomRiddle 2019-06-11 19:54
szóste - mój domysł - nowicjusz widzi wiele stron kończących się na .php oraz parametry w stylu ?key=value, więc kiedy uczy się takich konstrukcji w PHP (co jest banalne z $_GET) widzi coś znanego, przyjaznego, w odróżnieniu od mniej przyjaznych frameworków w innych językach (mniej przyjaznych - czyt. mniej obeznanych uczącemu się). - TomRiddle 2019-06-11 19:56
widzę tu pewną przyczynowo skutkowość - prościej, bo nie wywala błędów. To by oznaczało, że aplikacje w PHP są baaardzo zabugowane i nikt tych błędów nie widzi. Przecież basic też jest skryptowy, też był popularny (i to bardzo) i stała za nim wielka korporacja. Firmy by w końcu przestały inwestować w język, który sprawia tylko problemy przecież... Python też jest skryptowy, też deploy jest prosty a i uznawany jest za jednym z łatwiejszych (przede wszystkim dla nowicjuszy) językiem programowania. - no_solution_found 2019-06-11 19:59

Pozostało 580 znaków

2019-06-11 20:06
0
no_solution_found napisał(a):

widzę tu pewną przyczynowo skutkowość - prościej, bo nie wywala błędów.

Bardziej mi chodziło o to że nie kończy działania aplikacji, tylko wyprintowuje coś na standard output i leci dalej.

To by oznaczało, że aplikacje w PHP są baaardzo zabugowane i nikt tych błędów nie widzi.

Często tak właśnie jest

Przecież basic też jest skryptowy, też był popularny (i to bardzo) i stała za nim wielka korporacja. Firmy by w końcu przestały inwestować w język, który sprawia tylko problemy przecież...

Niby tak, ale za PHP stoją giga-maszyny typu WordPress, Laravel, niezliczona ilość bibliotek, ogromna społeczność która dba też o jakość kodu (np phpunit), i już jest ogromna, ale to ogromna masa programistów którzy znają ten język

Python też jest skryptowy, też deploy jest prosty a i uznawany jest za jednym z łatwiejszych (przede wszystkim dla nowicjuszy) językiem programowania.

No nie wiem, z PHP wystarczy że zmienisz nazwę pliku z index.html na index.php, i dopiszesz <?= 'hello' ?> w kodzie HTML - reszta działa out of the box. Nie ma nic prostszego na start.


Co do popularności hostingów chyba nie ma wątpliwości?

screenshot-20190611200054.png
screenshot-20190611200107.png


char mander; bool basaur;
Zaawansowana biblioteka T-Regx do wyrażeń regularnych w PHP
co do hostingu, to uważasz że to jest przyczyna a nie skutek? Może php stał się popularny dlatego jest tyle hostingu a nie na odwrót :) - no_solution_found 2019-06-11 20:59
@no_solution_found: Być może kiedyś. Teraz na pewno wpływa na wybieralność języka przez nowicjuszy. - TomRiddle 2019-06-11 21:01
@no_solution_found: Ale racja, nie znamy przyczynowości. Może był też czynnik C, np PHP miał WordPress'a, i dlatego jest popularny i ma tyle hostingów. - TomRiddle 2019-06-12 12:04

Pozostało 580 znaków

2019-06-13 20:58
5

Trochę WTF, bo ktoś coś zepsuł chyba :D

Jakiś czas temu zapisałem się na kurs na kat A, dostaje się materiały i oczywiście w dobie aplikacji webowych dostęp do aplikacji w której można sobie robić testy na telefonie/laptopie/tablecie (w sumie na wszystkim z dostępem do przeglądarki) i tak sobie klepię te próbne testy (niby takie jak na egzaminie) dzisiaj robię jeden i wszystkie odpowiedzi poprawne jak widać na załączonym obrazku, tylko pytania są punktowane, widocznie programiści nie uwzględnili tego żeby suma pkt za pytania była wystarczająca do zaliczenia egzaminu z pełnym wynikiem :D

WTF

edytowany 3x, ostatnio: Wheliee, 2019-06-13 21:00
Zupełnie jak wyniki wyborów prezydenckich w Rosji ;) - Sarrus 2019-06-13 21:04
Nie dostałeś wszystkich pytań (powinny być 32). Wykup pakiet premium :) https://www.word.waw.pl/egzaminy/teoria - Delor 2019-06-13 21:08
[email protected]@, nieźle, a już raz wpisywałem ten kod tam gdzieś na 90 dni co się dostaje od OSK, widocznie nie załapał. Potem bym poszedł na egzamin i się zdziwił że 32 pytania :D - Wheliee 2019-06-13 21:11

Pozostało 580 znaków

wczoraj, 07:20
0

Przychodzę sobie do nowej firmy w roli takiej devopsowej. Po czym zostaję scrum masterem :D
W sumie kod to taka kupa że może i lepiej....

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0