Programistyczne WTF jakie Was spotkały

Odpowiedz Nowy wątek
rnd
2009-04-03 11:31
rnd

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

11

Dziś w pracy moim oczom ukazała się klasa na 30k linijek. W jednym pliku.
Jeszcze jestem w szoku :-D
A jakie Wy mieliście WTF?


#define TRUE FALSE
//Happy debugging suckers :D
edytowany 2x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-12-04 00:47

Pozostało 580 znaków

2019-07-11 11:36

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 3 godziny temu

3

Hahaha! :D Teraz zauważyłem że powyższy formularz, ile razy na niego nie wejdę zawsze ma to samo zadanie do rozwiązania :D tzn, zawsze mam "692+3*5+6-2".

Jak ktoś jest zainteresowany to http://forum.php.pl/rejestracja.html


edytowany 1x, ostatnio: TomRiddle, 2019-07-11 11:37
Pokaż pozostałe 2 komentarze
Ja widziałem to w wersji: nie uzupełniaj tego pola. Faktycznie boty przy tym głupieją. - PerlMonk 2019-07-11 11:56
no cóż CAPTCHA w stylu PHP :) - MarekR22 2019-07-11 14:17
@PerlMonk: dobre z tą wersją na "nie". - Silv 2019-07-11 14:46
@Silv: Ja raz sam bym się na to nabrał. Normalnie jest formularz z polem do rozwiązania zagadki albo coś w tym stylu a dopiero gdzieś na boku info, żeby konkretne pole zostawić puste, bo inaczej nie przejdzie. - PerlMonk 2019-07-11 15:01
Jak się szybko wypełnia kolejny formularz, można przeoczyć... - Silv 2019-07-11 15:02

Pozostało 580 znaków

2019-07-11 11:49

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

7

Od wieków składam sobie internetową wersję lokalnej gazety. Parę lat temu zaktualizowałam silnik pod responsywność, parę dni temu dodałam skróty do łatwiejszego przechodzenia poprzedni/następny artykuł. Stronka w PageSpeed Insights ma 100/100 w obu kategoriach.

A dzisiaj się dowiedziałam, że nowa administratorka chce zamieszczać numery w PDF-ie. Sugerowałam, że to na telefonie będzie nieużyteczne, ale powiedziała, że ona tak właśnie na telefonie pdf-y przegląda i jest jej bardzo wygodnie. Z dziesięć lat temu może bym się jeszcze kłóciła, że chcą sobie zrobić krzywdę, ale obecnie po prostu wzruszam ramionami. Ich strona, ich sprawa. Niemniej po raz kolejny dochodzę do wniosku, że większość ludzi ma chyba jakieś inne mózgi :/


jakie numery? - Berylo 2019-07-11 12:05
Comiesięczne numery pisma. - Freja Draco 2019-07-11 12:34
No wiesz, Fre, każdy jest inny, więc w zasadzie każdy może myśleć po swojemu... - Silv 2019-07-11 14:48
A ta gazeta jest też dostępna jako PDF? Jeżeli nie, to może po prostu wypuszczać obie wersje równolegle i po sprawie? Mnie też irytują takie strony internetowe, bo wolę ściągnąć numer i przeglądnąć spokojnie w podróży (gdzie nie mam internetu), więc rozumiem potrzebę, ale nie ma co wylewać dziecka z kąpielą i pozbywać się fajnej strony. - Afish 2019-07-11 15:17
@Afish: sugerowałam dwie równoległe wersje. Podejrzewam, że może chodzić o to, że zrobienie wersji html wymaga dodatkowego zachodu z przygotowaniem ponumerowanej listy dokumentów i zdjęć, z których robię html-e. Albo po prostu babka zafiksowała się na wersji papierowej i chce mieć wszędzie tak samo. - Freja Draco 2019-07-11 15:42

Pozostało 580 znaków

2019-07-11 21:48

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

4

http://szczecin.wyborcza.pl/s[...]nial-sobie-skad-pochodzi.html


Jeśli chcesz pomocy, NIE pisz na priva, ale zadaj dobre pytanie na forum.
To musi być ta "ukryta opcja niemiecka" :D - yarel 2019-07-17 17:41

Pozostało 580 znaków

2019-07-17 17:18

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

4

Cenię Chipa za to, że w zalewie lajfstylowych, pseudotechnologicznych bzdetów potrafi zaserwować sążniste analizy jak za starych dobrych czasów.

Tym bardziej boli, jak redaktora portalu technologicznego nie odróżnia emoticon od emoji i jeszcze twierdzi, że w GG używaliśmy właśnie tego wekotorwego szkaradztwa zamiast jedynych prawilnych graficznych emoticonek :/

Do ekspansji emoji przyczyniło się rozpowszechnienie kodu Unicode, dzięki któremu zestawy emotek pojawiły się w popularnych komunikatorach (także w polskim Gadu-Gadu).

https://www.chip.pl/2019/07/ile-wy-wysylacie-tych-emotikonow/


edytowany 1x, ostatnio: Freja Draco, 2019-07-17 17:19
Pokaż pozostałe 8 komentarzy
@Marooned: No nie? A pamiętasz może, jak pierwszy raz spotkałeś się z jakimś cytatem dyskusji w necie i zastanawiałeś, dlaczego ci ludzie zamykają nawiasy, których wcześniej nie otwierali? ;) - Freja Draco 2019-07-31 13:03
Nie odwiedzam rosyjskich stron, więc nie :) - Marooned 2019-08-05 11:24
@Marooned: A co ma rosyjski do tego? - Freja Draco 2019-08-05 15:38
Rosjanie używają ) zamiast :) o ile kojarzę - Marooned 2019-08-06 13:09
@Marooned: Nie wiem, nie chodzą po rosyjskich forach. Ale wychodziłoby z tego, że Rosjanie uśmiechają się nieszczerze ;) - Freja Draco 2019-08-06 13:26

Pozostało 580 znaków

2019-07-23 22:28

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

3

Kolejny dowód na to, że informatyka i pociągi nie idą w parze.

Chcę kupić bilet do Krakowa korzystając z https://portalpasazera.pl
Wpisuję datę, godzinę, stacje. Dostaję wynik:

screenshot-20190723222057.png

Już mam kupić bilet, gdy dostrzegam, że znaleziony bilet jest na dzień wcześniej. I tak można ufać PKP...

EDIT.
W ogóle ten portal ma beznadziejny interfejs.

  • Nie można wybrać wszystkich stacji w danym mieście, tylko konkretną. A skąd mam wiedzieć z góry z jakiej stacji odjeżdża dany pociąg, albo na jaką przyjeżdża?

  • Gdy zaznaczam PRZYJAZD w opcjach wyszukiwania, to znaczy, że chcę przyjechać PRZED tą godziną i szukam najbliższego pociągu, który tego dokona. Najwyraźniej jednak to zaznaczenie nie ma żadnego wpływu na wynik.

edytowany 1x, ostatnio: GutekSan, 2019-07-23 22:37
Pokaż pozostałe 4 komentarze
@PerlMonk: chyba raczej isPies=true - GutekSan 2019-07-24 09:23
Ten problem ma swoja nazwę i nazywa się "Ustawa o zamówieniach publicznych". Dzięki temu mamy takie osiągnięcia jak "Kalkulator wyborczy". - MarekR22 2019-07-25 11:34
@PerlMonk: no nie, ja nie podchodzę do tego tak ironicznie. - Silv 2019-07-25 17:07
Ano, ten wybór konkretnej stacji szczególnie w dużych miastach jest upierdliwy. - Marooned 2019-07-31 09:08

Pozostało 580 znaków

2019-07-26 14:49
Moderator

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 godzin temu

1

Właściwie, nie wiem, czy to bardziej tu czy do trochę humoru.
Dzisiaj natrafiłem na takie coś:

try {
    throw new RuntimeException();
} catch (Exception e) {
    ...
}     

Oczywiście od razu nabrałem podejrzeń, że to napisał taki jeden mój człowiek, który miał kiedyś w zwyczaju napisać puste catch (Exception e) {} (taki nasz "wyjątkowy antytalent"), więc natychmiast pomyślałem, że to on. Git Annotate... a tu zonk, nie on, tylko dev z duuużym doświadczeniem.

Zagadka: po co ktoś mógłby to napisać?

edytowany 2x, ostatnio: Krolik, 2019-07-26 14:55
Pokaż pozostałe 14 komentarzy
Przecież to jest to samo. Wsparcie gita w IDE jest po to aby go używać. - Krolik 2019-07-29 05:56
Jest prostsze rozwiązanie: new RuntimeException().printStackTrace(); - powinno działać nawet na najstarszych wersjach Javy. - Wibowit 2019-09-19 07:33
@Krolik annotate wymyślono tylko dlatego, że ktoś przez blame poczuł się urażony.. - Azarien 2019-09-19 08:59
W większości przypadków git blame wskazuje niewłaściwą osobę do obwiniania o problem (bo np wskazuje kogoś kto przenosił kod, formatował go albo lekko refaktorował, by działał z resztą zmian, a nie na kogoś kto napisał dane dziadostwo w oryginale), więc w sumie faktycznie nazwa jest trochę nietrafiona. - Wibowit 2019-09-19 11:03
Ale zabawna. Poza tym to dopiero pierwszy krok przy ustalaniu kto, kiedy i dlaczego. - Azarien 2019-09-20 14:59

Pozostało 580 znaków

2019-07-29 15:47

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 2 dni temu

1

screenshot-20190729154522.png
screenshot-20190729154725.png

Pokaż pozostałe 17 komentarzy
@stryku: po co trzymać śmieci? Uporządkuj jeszcze dziś. A ten LLVM... hm... nie przypuszczałem, że kompilator może tyle zajmować. - Silv 2019-07-30 22:24
Nie kompilator, tylko jego źródła i folder build. Sama zbudowana binarka dużo nie zajmuje - stryku 2019-07-30 23:12
@stryku: OK, rozumiem. Nadal jednak... A, jak kiedyś będę pisać swój, to zrozumiem do końca. ;) - Silv 2019-07-30 23:15
Ostatnio Dropbox mi wywalił monit, że nie będzie aktualizował plików, jak nie będzie 1GB wolnego na dysku. To jest dopiero WTF! Nie ściągnie mi 1MB, bo wolnego tylko 995MB... - Marooned 2019-07-31 09:12
Pomyslec ze kiedys, w czasach osmiobitowcow, ludzie liczyli dlugosc programu w dziesiatkach bajtow. - vpiotr 2019-09-19 09:05

Pozostało 580 znaków

2019-07-31 20:44

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 1 dzień temu

6

Jak wygląda proces "unsubscribe" w pewnym angielskim banku:)
https://twitter.com/Joe8Bit/status/1156312965265707013

Chyba przestanę narzekać na swoją pracę. - somekind 2019-08-01 00:40
eh, można napisać skrypt w pythonie, który to robi. Jakby nie patrzeć, to firma, w której wcześniej pracowałem a jest firmą email marketingową, to w pythonie właśnie skanuje emaile z abuse'ami, bo te są właśnie mailem wysyłane (automatycznie) :) - no_solution_found 2019-08-02 19:49
No pewnie, że można czy w Pythonie czy w innym języku programowania. Ale, pewnie instytucja jest zbyt duża by to zrobić, za dużo ludzi zaangażowanych......ile dzieki temu ludzi w Indiach ma pracę;-) Poza tym, pewnie jest zgodne z jakaś świętą, bankową procedurą wiec sie tego nie zmienia! - Kristof 2019-08-02 20:47
Przecież żeby napisać taki skrypt w pythonie, to trzeba mieć programistę, testera, analityka, menadżera i ogólnie projekt w budżecie. Nie warto. - somekind 2019-08-05 01:20

Pozostało 580 znaków

2019-08-03 20:22

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

1

Że JS miewa bzdurne przekonania odnoście wartości i równoważności zmiennych, to wiem. Ale to już przebija wszystko:

x = 0.1 + 0.2; // -> 0.30000000000000004


Pokaż pozostałe 55 komentarzy
@obscurity: hmm lekko bzdury chyba piszesz. Ja kończyłem informatykę i mieliśmy logikę układów na ttl’ach łączonych kabelkami. Na AK pisało się w ASM i projektowało na bramkach sumatory z predykcja. Na układach projektowaliśmy Andy za pomocą garści tranzystorów, rezystorów i kondensatorów, a potem na fpga robiliśmy dość skomplikowane układy jak sprzętowe rs232, kontroler VGA, sprzętowy ram. Nie obyło się tez bez lutowania płytek z AVR i komunikacja z peryferiami uart, 1wire etc. Nie zabrakło tez javy, AI, sygnałów. Studia pozwalają ma poznanie szerokiej dziedziny. - somedev 2019-08-06 05:41
Nie znam programu technikum, gdzie by tak dobrze poznali układy cyfrowe i AK jak na naszym kierunku. Ba miałem kolegów na roku po technikum elektronicznym i tez wiele było dlań nowością aczkolwiek mieli lepsze przygotowania z zakresu manualnego lutowania, miernictwa czy teorii obwodów i elektroniki. Koniec końców po studiach informatycznych zdobywali większa wiedzę niż po swoim technikum. - somedev 2019-08-06 05:44
To jest główny powod dlaczego tak rzadko używam floata albo double w programowaniu. Jeszcze większe różnice byłyby przy dodawaniu wielu wielkich liczb i wielu małych. - viader 2019-08-06 07:34
@somedev: a no to fajnie, fajnie - obscurity 2019-08-06 07:38
jak zobaczylem ten kod, to czekalem az ludzie zaczna wrzucac kod ze to jest normalne zachowanie :D @Freja Draco watpie by szybko jezyki pozbyly sie tej zaleznosci, inaczej musialabys miec na wszystkich prostych typach danych dodatkowe obliczenia by byly "zgodne" - fasadin 2019-08-06 09:06

Pozostało 580 znaków

2019-08-05 15:05

Rejestracja: 2 lata temu

Ostatnio: 20 minut temu

1

Pozwolę sobie skomentować komentarze odnośnie mojego powyższego WTF
x = 0.1 + 0.2; // -> 0.30000000000000004 - JavaScript rulez!

Tak, wiem że dwójkowa reprezentacja ułamków dziesiętnych może skutkować dziwacznymi wynikami. Walczyłam z podobnymi efektami już 20+ lat temu. Niektórzy komentatorzy pisali powyżej, coś w stylu "przecież to jest zapisywane w postaci dwójkowej, więc takie będą efekty", z czym pozwolę się sobie nie zgodzić, bo zapis wartości w postaci dwójkowej nie wymusza wcale, by operacje matematyczne z ich udziałem wykonywać zawsze po prostu na bitach.

Moje WTF tyczy się tego, że po ponad 20 latach nie widzę w tej kwestii żadnego postępu, a twórcy języka/implementacji nie widzą żadnego problemu w tym, żeby taki sposób przeprowadzania operacji stosować w języku "dla ludu", w którym ktoś mógłby chcieć np. podliczyć swoje rachunki.

A na koniec wkleję skrin z identyczną operacją przeprowadzoną w Basicu na prawie 40-letnim Commodore 64:

C64, basic, dodawanie

jako komentarz, dla tych, którzy uważają, że "tak po prostu jest, więc tak musi być".


Pokaż pozostałe 31 komentarzy
@Azarien: Poza tym, pojawia się pytanie - po co. Komputer dokona poprawnych obliczeń z zaokrągloną jak i nie zaokrągloną liczbą. A wyświetlanie reprezentacji dziesiętnej ma use-case w programowaniu chyba raczej słaby imo, mało jest case'ów gdzie musisz to zobaczyć float'a. - TomRiddle 2020-04-24 10:55
@Azarien: o panie, jak to by było nie-performance'owe :o - TomRiddle 2020-04-24 10:58
ale co to za pomysł zaokrąglać "do tego miejsca ile jest liczb". czyli próbujesz symulować liczenie precyzyjne za pomocą nieprecyzyjnego floata. chyba nie tędy droga. jak się zaokrągla to do zadanej liczby miejsc, albo wcale. jak float za mało to użyj double. jak to za mało no to coś customowego. - Azarien 2020-04-24 11:00
@Azarien: wszystkie z nich miałyby tą cechę że znajdzie się 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000004 gdzieś. Czyli dokładnie tak jak teraz w JS jest :D - TomRiddle 2020-04-24 11:01
binary64 gwarantuje 15 miejsc precyzji. - hauleth 2020-04-24 11:19

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0, botów: 1

Robot: Admantx