czym sie rozni nektar od soku?

0

czym sie rozni nektar od soku? myslalem, ze wiem, ale jak zobaczylem, to co pisza w sklepach i w necie, to juz teraz nie wiem:/

0

Mi tam się zawsze wydawało, że nektar zawiera miąższ owoców a sok nie. A jak piszą w necie?

0

cena :)

0

dobra, moze macie jakies inny zrodla? takie bardziej pewny. jakies wymogi unijne czy cos?:P
generalnie jak sie pytam ludzi, to kazdy mowi, ze nektar jest bez wody. ale jak szukam na necie to wiecej znajduje informacji, ze jest odwrotnie, cos jak na stronie, co podal ja Adamo.

0

Tani nektar jabłkowy z Lidla ma skład:

50% sok, woda, regulator kwasowości, aromat...

0

moim zdaniem sok to sok - to co się wyciska z owoców
a nektar jest gdy sok poddamy jakiejś dalszej obróbce ...

0

Większość metod wydobywania soku opiera się na ciśnieniowym lub parowym wyciskaniu, a więc nie pozostawia po sobie miąższu. Dlatego sok (jako napój) ma 100% wkładu - de facto: soku owocowego.

Nektar jest na ogół tworzony przez rozwodnienie soku, dodanie cukru i mielonego miąższu. Często nektar jest po prostu uzupełniany wsadem z miąższu owoców, aby nadrobić aromatycznie nadmiar dodatkowego cukru lub wody. Stąd mylnie można interpretować, że nektar jest bardziej naturalny i bliższy prawdziwemu owocowi.

Tak jest wg. Unii Europejskiej. A teraz, aby było ciekawiej, zdanie z angielskiej Wikipedii, które odnosi się również do Polski:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_juice napisał(a)

Juice normally has a pretty defined level of purity; this is -100% in some countries. In Bulgaria and New Zealand (and possibly others), juice denotes a sweetened fruit extract, whereas nectar denotes a pure fruit or vegetable extract; these terms are reversed in other countries, Norway and Spain among them.

0
Karolaq napisał(a)

jak zobaczylem, to co pisza w sklepach i w necie, to juz teraz nie wiem:/

Bo firmy produkujące "soki" robią nas w konia. Na opakowaniu piszą, że sok, a do środka leją nektar :-)

0

A jeszcze jest trzecia odmiana: napój

0
Marooned napisał(a)

A jeszcze jest trzecia odmiana: napój

Ale definicja napoju nie jest tak kontrowersyjna :>

0

Nie znam definicji. Napój, sok, nektar - prawie wymienne są dla mnie, choć nektar w życiu nie użyłem poza tym, co zbierają pszczółki ;-)

0

A jak jest w sytuacji gdzie pisze sok jablkowy 100% ?
Bo jak wezmiecie sobie pare jablek i wycisniecie sok to mcie kryształ przezroczysty ? Oczywiscie ze nie jest to jakby taki miaższ wiec gdzie w kartonach jest 100% i czego 100%?
Wg mnie nektar( z praktyki) to wlasnie taki sok zageszczony z miazszem a sok pomiachany z wodą ale pisza inaczej.

0
Glina napisał(a)

A jak jest w sytuacji gdzie pisze sok jablkowy 100% ?
Bo jak wezmiecie sobie pare jablek i wycisniecie sok to mcie kryształ przezroczysty ?

Tak.. wyciskasz sok, zlewasz do baniaka, czekasz pare/parenascie godzin az sie ładnie wyklaruje i do butelek wezykiem przelewasz :)

wiem bo sporo takich sokow z jablek zrobilem w domu ;]

0

Sok 100% oznacza dokładnie tylko to, że przed zapakowaniem go do kartonika przywrócono 100% wody, która znajdowała się w składzie soku przed obróbką (destylacja, oczyszczanie i reszta procesu produkcji); a więc sok nie jest dehydratem.

0

Już widziałem soki 100% i jak się wczytałem w etykietę to okazywało się, że w tym soku jest 100% smaku, a nie soku :)

Nektar według mnie to sok z wodą czyli napój.

0

Według firmy HORTEX to:

sok 100% - to sok posiadający wszystkie cechy soku wyciśniętego z owocu? Odtwarza się go z zagęszczonego soku, uzupełniając go o taką samą objętość wody, jaką odparowano przy jego zagęszczaniu i aromatu, odzyskanego w procesie zagęszczania soku. Do soku 100% nie dodaje się cukru, ani innych dodatkowych składników.

nektar owocowy to produkt, uzyskany przez dodanie do soku owocowego wody, cukru lub miodu, a czasem także kwasu cytrynowego? Nektar owocowy musi spełniać określone wymagania odnośnie zawartości składnika owocowego (soku owocowego). W zależności od rodzaju owocu zawartość składnika owocowego w nektarze wynosi od 25% do 50%.

napój owocowy to produkt otrzymany z nie konserwowanych chemicznie soków owocowych rozcieńczonych wodą z ewentualnym dodatkiem cukru, kwasu cytrynowego i innych substancji dodatkowych dozwolonych przepisami prawa żywnościowego? Zawartość soku owocowego w napoju owocowym musi wynosić co najmniej 20%.

A ja i tak wole piwo :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1