cv do oceny

0

Witam, chciałbym prosić jeszcze raz o ocenę cv. Sugerując się radami stworzyłem je od nowa. Dalej jest po polsku bo jak na razie składam cv do polskiej firmy, jak będzie potrzeba przepisze na angielski. Z góry dziękuję za rady.
https://zapodaj.net/db7985f7209b5.png.html

2

Napisz jakie konkretnie aplikacje, rozwiń bardziej tą część praktyczną. Napisz 2 zdania więcej o tej wypożyczalni samochodowej. Napisz konkretniej w jakiej technologii chciałbyś się rozwijać. Zakładka z doświadczeniem jest zbyt uboga - rozwiń to koniecznie.. Na twoim miejscu zainteresowałbym się jakimś ciekawym artykułem, jeżeli chcesz iść w frontend -> https://www.freecodecamp.org/news/coding-projects-to-include-in-your-frontend-portfolio/

2

Wypożyczalnia XYZ to chyba jeden z bardziej popularnych projektów z tutoriala "do Githuba". Raczej się tym nie wybijesz :(

Szczególnie, że opisałeś go... no, w zasadzie to wcale. Napisałeś to, co każdy i tak by zobaczył otwierając repo, za to nie napisałeś nic o tym co to robi, nie pokazałeś jak wygląda, a żeby to sprawdzić trzeba już przekopywać się przez repo, ściągać je i stawiać projekt - bo nigdzie tego nie hostujesz. Nie to, że musisz - po prostu mało komu będzie się chciało wysilać, by go obejrzeć i zobaczyć, co robi, tym bardziej że jak wspomniałem jest bardzo sztampowy.

IMO podajesz bardzo mało informacji, za to bardzo dużo pustych przestrzeni przedzielonych ogólnikami.

Nie wpisywałbym w umiejętnościach "Github" - bo czym jest znajomość Githuba? Podając Git wskazujesz konkretny system kontroli wersji - podając Github może to znaczyć... cokolwiek. Że umiesz zpushować commity akurat do repo na GH (a gdzie indziej nie?), albo utworzyć tam sobie repozytorium, albo otworzyć PR - ale to w zasadzie brzmi jak "chcę zająć miejsce". Jeśli ogarniasz np robienie CICD przez Github Actions, lepiej doprecyzować.

EDIT: Zauważyłem jeszcze jeden problem - formatowanie i kończenie linii z itd:

[...] Z
Wykorzystaniem:

EDIT 2: Tak sobie myślę - chcesz się wybić, naucz się pisać testy do aplikacji które robisz. Choćby proste UT - ciekaw jestem, ilu frontendowców w ogóle testuje :)

EDIT 3: jak Ci zależy na ukryciu danych osobowych, nie ujawniaj linku do repozytorium, w którym podajesz publicznie swój adres email - składający się z imienia, nazwiska i roku urodzenia :D

EDIT 4: jak już odnalazł się link do działającej aplikacji (naprawdę powinien się znaleźć w CV, jeśli i tak to masz) - obejrzałem i wygląda to bardzo, bardzo biednie:

  • wypożyczalnia, a nic się nie da wypożyczyć, jedynie dodajesz oceny. Chyba, że jakiś admin może, ale nigdzie to nie jest pokazane
  • wizualnie jest bieda, prawie nic tam nie ma, żadnej galerii zdjęć (jedno główne i tyle), żadnych ładnie zaprezentowanych informacji, ocenianie wygląda biednie z tym dropdownem
  • na bank rejestracja w szanującym się portalu nie powinna tak wyglądać :) "mocne hasło" minimum 6 znaków, hasło aaaaaa jest mocne. Brak potwierdzenia hasła przy rejestracji - to raczej standard i nie bez powodu: łatwo rąbnąć się raz przy wpisywaniu, trudniej rąbnąć się dwa razy w identyczny sposób.
  • masz bugi lub średni UX - dodałem przypadkowo ocenę tak, że dwa auta mają ex aequo najwyższą ocenę. Oto rezultat:
    audi.gif
1

Jeśli to jest projekt systemu do wynajmu samochodów to spodziewałbym się przynajmniej możliwości rezerwacji takiego samochodu.

Ogarnij sobie takie rzeczy jak chociażby walidacja albo poprawna obsługa błędów z API - jak się patrzy na projekty to szuka się takich typowych błędów które ludzie popełniają, na przykład po wejściu na byle jakiego urla dostaję null pointera i cały JS klęka:

https://project-react-695c0.web.app/samochody/dupa

Tak samo jak dodaję samochód to jest wymaganie żeby nazwa miała przynajmniej 3 znaki - chyba że nigdy nie kliknę w to pole, wtedy mogę mieć samochód o nazwie "" :) Jak rejestruję sie na istniejącego maila to błąd api jest ignorowany. Jak dodaję samochód o takiej samej nazwie jak istniejący, to nadpisuje się ten poprzedni. Do tego masz mnóstwo literówek, przejrzyj to na nowo.

Co do samego githuba - chciałbym zobaczyć jakieś sensowne commity. Widzę że połowa to klikanie się przez UI, to mi wskazuje że twoja znajomość jest na poziomie "wiesz że istnieje" bardziej niż korzystasz.

Fajnie by było zobaczyć jakieś testy. Nie musi być ich dużo, możesz sobie wybrać jakiś jeden fragment aplikacji i go otestować. I jakieś CI, wpięcie go na githubie to chwila, a zauważyłbyś że masz vulnerabilities i failujący test.

Ten projekt ma być tak odpicowany żeby nikt się nie mógł o zbyt wiele dopierdzielić - jako że w CVce nie masz nic innego, to całość pytań będzie pewnie o ten projekt albo technologie wokół niego. Każdy błąd który ktoś znajdzie to minus dla ciebie. Tyle byłem w stanie się dowalić bez patrzenia w kod (poza testami).

edit: co do samego CV - rzuciłbym pytania do każdego ze słów w twoim blurbie, więc dobieraj uważnie co tam wpisujesz:

  • w jaki sposób wykazujesz swój entuzjazm do programowania, pokaż tego efekty
  • jak poszerzyłeś swoje kwalifikacje w ciągu ostatniego miesiąca, 3 miesięcy, roku
  • jakie inne projekty masz i czemu nie są na githubie ("m.in." w opisie, ten entuzjazm)
  • wyśrodkuj mi diva w poziomie i pionie (klepałeś CSSy przez 3 miesiące)

Chciałbym wiedzieć więcej o tej pracy juniorskiej - co tam konkretnie klepałeś, po co, w czym. To pytanie i tak padnie, więc dobrze wiedzieć jak nałożyć szminkę na tą świnię. Pracowałeś sam czy w zespole? Jak organizowaliście sobie pracę? Klepałeś tylko te CSSy czy robiłeś coś jeszcze? Czego się nauczyłeś? Usprawniłeś jakoś pracę? Czemu nie kontynuowałeś współpracy? Podobnie na studiach - pewnie robiłeś jakieś projekty grupowe w wyniku których powstało coś. Jaką rolę pełniłeś w tych zespołach? Co to były za projekty?

Masz być przygotowany żeby zapełnić gadaniem o czymś konkretnym pewnie z 15 minut rozmowy, zarówno z HRem jak i kimś technicznym. Jak w CV jest mało, to przynajmniej bądź przygotowany na wszystko to co w nim jest.

0

po poprawie aplikacji taki opis by był ok ? czy raczej słabo ?

Celem projektu było zaimplementowanie fikcyjnej wypożyczalni samochodów z możliwością rejestracji i logowania. Po zalogowaniu się do aplikacji możemy dodawać, edytować, usuwać oraz oceniać samochody. Aplikacja przechowuje dane zapisane w pamięci przeglądarki, dzięki czemu mamy podgląd do ostatnio przeglądanej oferty. Inną funkcjonalnością jest wyszukiwarka, a także podgląd najlepszej oferty. Realizując aplikację wykorzystałem:
• Bootstrap
• PropTypes
• Context API
• HOC
• Hooks
• Routing
• Firebase

2

Typowo - Zaczynam czytanie CV

lecą sekundy
sto dwadzieścia jeden
sto dwadzieścia dwa
sto dwadzieścia trzy

Skończyłem czytać CV. Opinia na podstawie tego co przeczytałem

Entuzjasta programowania który ma coś zrobione w domu na githubie chce swoją wiedzą, zapałem do rozwoju i doświadczeniem wspierać komercyjny zespół.

_______-

Nie napisałem tego, żeby się nabijać, ale żeby pokazać jak wygląda w realu "masz tylko jedną okazję żeby spieprzyć pierwsze wrażenie".
Po przeczytaniu "Podsumowanie" na górze nie będzie doliczania czasu i analizowania co jest niżej.

2

Jeżeli ktoś tylko skanuje CV, to i tak nie wczytuje się w żadne podsumowania.
Łowi tylko słowa kluczowe na stronie.
Przy tak ubogim CV można odrobinę pocukrować.

Moje uwagi są kosmetyczne - ocena samego projektu to osobna sprawa.

  • "Wśród projektów znajduje się m.in. wypożyczalnia samochodów" - dla mnie to brzmi tak, jakby kandydat prowadził fizyczną wypożyczalnię samochodów : )
  • Daty po polsku zapisujemy z użyciem kropki, nie ukośnika. 10/17 wygląda jak ułamek. 10.2017 wygląda jak data. Osobiście jestem zwolennikiem liczb rzymskich: X 2017.
  • Pisze się "Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu ‒ Wydział Matematyki i Informatyki", a nie "Wydział taki a taki. Toruń".
  • "Z wykorzystaniem" jest zbędne.
0

Poprawiłem troszke cv i apke (ktora jest jeszcze do poprawy), ale dodalem testy w niektorych komponentach. Ktos byłby chetny zerknąc i dac mi jakies rady odnosnie tego cv? Z góry dziękuję
cvJanKowalski.pdf

2

Plik niepotrzebnie liczy dwie strony, druga pusta.

Podgląd oferty, a nie "podgląd do oferty".

Nie pisałbym "w ramach nauki wykonałem proste testy". Wszystko to było w ramach nauki, bo przecież projektu nie sprzedałeś... i nie trzeba podkreślać, że proste. To jest nie tylko takie dewaluowanie własnej pracy, ale i lekka sugestia, jakbyś nie w pełni widział sens robienia testów (skoro tylko dla nauki). "Projekt zawiera testy", tyle.

2
V-2 napisał(a):

nie trzeba podkreślać, że proste. To jest nie tylko takie dewaluowanie własnej pracy

IMHO OP to typowy przykład, że nawet teoretycznie niezłe hard skills w połączeniu z mizernymi soft skills daje w wyniku crap (sorry za wyrażenie).

*Nie potrafisz się sprzedać to nikt cię nie kupi. *

4

To jest niestety standard. Przewija się w sporej części CV podawanych tu do oceny. Młodzi zdolni wyznają rozbrajająco, że mają na koncie "proste" projekty, że rozgrzebali sobie "niedokończone" aplikacje (zamiast rozwijane)... Chyba wyobrażają sobie rekrutację jak jakiś surowy trybunał, przed którym trzeba miętosić czapkę w spoconych rękach i wciągać głowę w ramiona : ) Bo uniżenie sprawi trybunałowi satysfakcję, i takiego petenta wielkodusznie nagrodzi. Ja nie rozumiem, po co pisać "jestem studentem, którego celem jest zostać front-end developerem". W sensie - kiedy, jak będę duży? JESTEM front-end developerem, skoro mam komplet technicznych umiejętności z tego zakresu. Front-end developerem, który chce podjąć pracę i zdobyć pierwsze doświadczenia zawodowe. Która perspektywa jest prawdziwa? Obydwie. To po co wybierać tę gorzej brzmiącą?

3

@V-2:

Bo hard skill wystarczy przeciętny ale soft skill trzeba mieć dobrze rozwinięty.
Im ktoś jest bardziej "techniczny i z klapkami na oczach" ten ma w życiu trudniej.

Ludzie to stado, w stadzie trzeba być osobnikiem stadnym.

2

Opisy tego, co robiłeś, są rozwlekłe - można powiedzieć, że lejesz wodę i opisujesz prostą aplikację tak, jakby to był duży projekt biznesowy.

I to jest jak najbardziej racjonalne, w końcu dla ciebie to widocznie duży projekt, skoro się dużo nauczyłeś, a nawet użycie PropTypes jest na tyle dużym doświadczeniem, że należy to wpisać do CV.

Problem tylko, że jak się dłużej pisze w React, to takie rzeczy nie robią wrażenia. Na tobie też za jakiś miesiąc czy dwa też pewnie nie będą robić wrażenia (zakładając, że dalej będziesz się rozwijać w tym React). Swoją drogą to PropTypes nie jest nawet fajne (hooki to jeszcze).

A czemu by nie pójść dalej i nie rozwinąć jakoś tej apki? Może np. można by znaleźć jakieś API, które udostępniałoby prawdziwe dane o samochodach? (taki luźny pomysł). Albo nie zrobić drugiej apki, która będzie robić co innego itp. Zrób 10 apek. Albo 10 razy większą. Albo 10 razy bardziej trudną (niekoniecznie dosłownie, chodzi mi o pewną ideę, żeby nie osiadać na laurach).

No i tak jak zostało wspomniane - piszesz w sposób deprecjonujący swoją pracę, kreujesz się jako idealista-hobbysta, czyli zostaniesz zapewne odrzucony na poziomie HRu (chociaż mogę się mylić).

0

Chętnie bym pokombinował, ale ile można kombinować za darmo ;D wolałbym rozwijac takie aplikację i poswiecac swój czas w projektach komercyjnych, gdzie za ten czas bym miał płacone, a cięzko nawet na staz sie złapac :D dlatego mysle, ze moze w cv jest problem, chciałym je jakos ogarnać zeby zwrocic na siebie uwagę, ale jest ciezko ;D

1

@dcielak: Co miało być na drugiej stronie poprawionego CV? Jest pusta.

0

Napisz w CV ta jak ja czyli czym sie zajmujesz np to to i to i ze twoja stawka to 30k na miesiąc. Ja tez tak napisałem, tylko przygotuj się, że umiesz to co tam napisałeś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1